Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Küldjön egy fotót adventi koszorújáról!

Szeged - November 28-án, advent első vasárnapján meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Az öné milyen? Küldjön egy fotót róla!

Várjuk a fotóikat az adventi koszorújukról. Nem kell más tenniük, mint a lenti űrlap segítségével elküldeni a képeket nekünk. A beérkezett fotókból egy hatalmas galériát csinálunk és hétfőn este közszemlére tesszük olvasóink adventi koszorúit.

Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a IV. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

Advent első vasárnapja, egyben a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.

Az advent szó jelentése „eljövetel". A latin „adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot.

Adventkor a XIX–XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ilyen, és ehhez hasonló versenyzőket várunk
Ilyen, és ehhez hasonló versenyzőket várunk


Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila (viola). A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).

Forrás: WikipédiaOlvasóink írták

 • 7. Beroesz 2010. november 29. 13:47
  „Francba, nálunk nem színesek rajta a gyertyák. Kivágom a fenébe...”
 • 6. gedeon 2010. november 29. 09:27
  „Milyen furcsa, hogy a nagy "kommentelő király" hozzászólását kivették. Ő biztos nagyobb ember mint én, a DM-nél legalábbis, egyébként nem hiszem. Gratulálok!!! Ez aztán a szólásszabadság!
  Arra azért figyelni kellett volna, hogy a pontok ott maradtak, amiből egyértelmű, hogy onnan kivettek egy hozzászólást és alatta viszont ott maradt a többes szám. A részletekre is kellene figyelni!
  Hajrá DM, csak így tovább!”
 • 5. gedeon 2010. november 28. 12:47
  „4. gszlaszlo
  Nem gondolom, hogy bármi sértőt írtam volna. Egyébként van adventi koszorúm, én szoktam csinálni, mert sok más dolog mellett ehhez is értek.”
 • 4. gszlaszlo 2010. november 28. 10:19
  „.....
  3. hozzászólás gedeon 2010.11.27. 22:01

  sajnálom, hogy - sok minden más mellett - adventi koszorútok sincs”
 • 3. gedeon 2010. november 27. 22:01
  „Nem az olvasóktól kellene kérni, hogy küldjenek fotót az adventi koszorújukról. A múltkor már tényleg túllőttek a célon a halottak napi koszorús és virágos cikkel.
  A DM-nek kellene pl. egy virágossal készíteni egy riportot, hogy milyen koszorúkat készít, milyen adventi koszorúkat keresnek leginkább a vevők, stb., természetesen képgalériával együtt.
  Nehogy már az olvasó írja a DM-et és a cikkeket!”
 • 2. kiokushyn 2010. november 27. 13:24
  „Agresszív kismalac.”
 • 1. Carlo 2010. november 27. 12:29
  „nem küldök, minek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedési anomáliák a Boldogasszony sugárút és a Galamb utca kereszteződésében

Kiegészítő lámpák híján akkor is pirosat kapunk, ha biztonságosan továbbhaladhatnánk. Levideóztuk a furcsaságokat. Tovább olvasom