Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Küldjön egy fotót adventi koszorújáról!

Szeged - A második gyertya is ég az adventi koszorún. Az öné milyen? Küldjön egy fotót róla!

Várjuk a fotóikat az adventi koszorújukról. Nem kell más tenniük, mint a lenti űrlap segítségével elküldeni a képeket nekünk. A beérkezett fotókból egy hatalmas galériát csinálunk és közszemlére tesszük olvasóink adventi koszorúit.

Ünnepek 2013  - Olvasóink adventi koszorúi. (Folyamatosan bővülő galéria!)


Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Advent eredete a IV. századig nyúlik vissza. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.

Advent első vasárnapja, egyben a keresztény egyházi év első napja mindig november 27. és december 3. közé esik.

Az advent szó jelentése „eljövetel". A latin „adventus Domini" kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele". A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek" nevezték ezt az időszakot.

Adventkor a XIX–XX. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ilyen, és ehhez hasonló versenyzőket várunk
Ilyen, és ehhez hasonló versenyzőket várunk


Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila (viola). A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).

Forrás: Wikipédia


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minya Viktória, egy sikeres magyar orr Párizsban

A parfümőr elmesélte: gyermekkorából ered illatok iránti szenvedélye, és nagyos sokat dolgozott azért, hogy Franciaország legjobb iskolájában tanulhassa meg a szakmát. Tovább olvasom