Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Külföldi operaházakban énekelne a szegedi hallgató

Szeged - Baracskai Judit operaének szakon esőéves mesterszakos hallgató, de karrierje máris felfelé ível. Nemrég szerepet kapott a Kincsem versenylóról szóló filmben. A 23 éves vajdasági énekesnőnek nagy álma, hogy egyszer a New York-i Metropolitanben is énekeljen.
– A forgatásnak minden percét élveztem. Hajnalban kellett kelnem, kisminkeltek, elkészítették a frizurámat, felvettem a szép ruhát, és késő estig dolgoztunk. Fárasztó volt olyan sokszor felvenni a 8 perces jelenetet, de újra végigcsinálnám – mesélte lapunknak Baracskai Judit, aki tanárnője, Temesi Mária tanszékvezető professzor közvetítésével jutott el a válogatóra, ahol eredetileg Maria Callas hangjára kellett volna tátognia Gilda áriáját és a Bosszú duettet.

A rendezőnek, Herendi Gábornak azonban megtetszett a hangja, így végül ő énekel a felvételeken. – Azért titkon számítottam erre, vagy legalábbis reménykedtem, hátha nem csak imitálnom kell az éneklést – árulta el Judit.

Csodás hangjának és tehetségének köszönhetően nemrégiben egy amerikai és kanadai turnén is részt vehetett pártfogójával, Koczka Ferenc karmesterrel együtt. A körút két városába, Toledóba és Washingtonba már akkor visszahívták, hogy újra énekeljen.

– Huszonöt éves volt a Szeged–Toledo testvérvárosi kapcsolat, és Szeged engem jelölt ki, hogy képviseljem a várost. Amikor Toledóban voltunk, megnéztük az operában a Pillangókisasszonyt, de jártam például Chicagóban, és láttam a Niagara-vízesést is. Főként egyetemeket és Rotary Clubokat látogattunk – mondta mosolyogva Baracskai Judit. Elárulta azt is, hogy az utazás során nem igazán kóstolt helyi specialitásokat, a legtöbb esetben maradt a jól bevált rántott hús, sült krumpli párosításnál, hiszen számára az ottani ízek túl édesek voltak.
 
Baracskai Juditot Washingtonba és Toledóba is visszahívták. Fotó: DM
Baracskai Juditot Washingtonba és Toledóba is visszahívták. Fotó: DM

A fiatal énekesnő rendszeresen lép fel Rotary Clubok jótékonysági rendezvényein, a Délmagyarország Rotary Adventet is figyelemmel kísérte. Ő is rendszeresen jótékonykodik. – Adományokat gyűjtöttem az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a Gift of Life programnak, amely határon túli kisgyerekek szívműtétjét teszi lehetővé. Ezeket a szegedi klinika vállalja magára. Szeretném, ha ebbe a programba bekerülne egy kisgyermek a szülővárosomból, Kúlából is – osztotta meg velünk Judit.

Megkérdeztük tőle, hogy az egyetemi tanulmányok és a fellépések mellett mennyi idő jut saját magára, jár-e bulizni, szórakozni. – Az operaéneklés teljes embert kíván, így nagyon ritkán kapcsolok ki. Nem igazán járok bulizni, már tinédzser koromban kitomboltam magam. Vigyáznom kell a hangomra, annak pedig sem az éjszakázás, sem pedig az alkohol nem tesz jót – mesélte az énekesnő, aki szeretné beutazni a világot, és mindenütt énekelni. Legnagyobb vágya, hogy külföldi énekversenyeken túl egyszer a New York-i Metropolitanben léphessen fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök is járnak néha a tilosban

Rendőrök is járnak néha a tilosban
Főkapitánysági parkolási engedéllyel rendőrök nemcsak a nekik fenntartott helyeken parkolnak, hanem a Lechner tér más részein is - szabálytanul. Ellenőrzi, sőt bírságolja is őket az SZKT. Tovább olvasom