Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Külföldi orvosjelöltek a szegediekről

Szeged - Egy spanyol, egy afrikai és egy brazil cserediák összegezte benyomásait Szegedről, a szegediekről és a magyar egészségügyről egy hónapos klinikai gyakorlat után.
– Igen, nem, köszönöm, szívesen – ebben merült ki a két medika, a spanyol Maria Teresa Ungria Gayo és a brazil Viviana Padua Durante szókincse egy hónapos szegedi „vendégmunka" után. Az egyiptomi Mohamed Hazem a széptevéshez elengedhetetlen „jól nézel ki" fordulattal bővítette a repertoárját. A 21 éves kairói orvostanhallgató szerint örült a bókjának a nemzetközi cserediákcsapat, és megmosolyogtatta a magyar hölgybetegeket is. A „Kiskunfélegyháza" és a „Hódmezővásárhely" szó akkor ragadt rá, amikor rögtön megérkezésekor eltévedt: a félegyházi állomáson rossz vonatpótló buszra szállt, és Szeged helyett Vásárhelyen kötött ki.

Teresa elárulta, nagy hasznát vette széles spanyolos gesztusainak, mert a szegediek elsősorban németül akarták vele megértetni magukat. Kézzel-lábbal magyarázott a 20 éves salamancai hallgató akkor is, amikor a félnapos klinikai penzum után kirándulni ment, és Ópusztaszeren összetévesztette a bankjegyeket az emlékpark pénztáránál. Milyennek lát bennünket a 21 éves dél-amerikai lány?

Szegedet tisztának, a szegedieket kedvesnek és rendesnek értékelte Viviana, mert még éjjel is biztonságban sétálhatott haza a kollégiumba.

Teresa, Hazem és Viviana szerint rendesek az itteni emberek Fotó: Segesvári Csaba
Teresa, Hazem és Viviana szerint rendesek az itteni emberek
Fotó: Segesvári Csaba

A külföldi orvosjelölteket megkérdeztük az egészségügyben szerzett benyomásaikról. Hazem szerint a szegedi ellátás lekörözi az egyiptomi egyetemi klinikát is. Emiatt és mert plasztikai sebésznek készül, szívesen maradna. Teresát az lepte meg, hogy bár a felszereltség ugyanolyan, mint a spanyol kórházaké, itt sok épületben aprózódik szét. Ő onkológus lesz, és mivel a spanyol orvosok többet keresnek, otthon maradna. A brazil lány hasonlónak érzi a magyar és a dél-amerikai klinikákat. Mégis azt mondta, valamiért jobban működhet a magyar rendszer, ha sokkal kevesebb a beteg, mint náluk.

Nemzetközi válogatott

Négy kontinens 20 országából az idei tanévben összesen 69 cserehallgatót fogadott a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének szegedi csoportja. 50-en Európa 14 országából jöttek, Ázsiát Indonézia, Kuvait és Thaiföld képviselte, Afrikát Egyiptom és Ghána, Dél-Amerikát pedig Brazília.

Olvasóink írták

  • 1. csanyiv 2008. július 30. 11:33
    „Na ugye, minden csak viszonyítás kérdése. Brazíliához képest tiszták és biztonságosak vagyunk, és jobb az ellátás színvonala, mint Egyiptomban. Kellett volna még egy afgán hallgató esetleg. Persze ugyanezt megnézhetnénk más európai országokkal való összehasonlításban is: javaslom mondjuk Ausztriát, Írországot vagy Norvégiát... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feke Pál szerint az István, a király a Dóm téren otthon lesz

Szeged - A házimunkában aktívan kiveszi a részét, és nem énekel a fürdőkádban – Feke Pál… Tovább olvasom