Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Külföldiek költöznek a tanyákra

Komoly vonzerőt jelentenek a Szeged környéki tanyák a külföldiek számára. A főként holland, német és svájci tanyatulajdonosok igyekeznek eredeti állapotukban helyreállítani az épületeket.
– Üllés környékén legalább tizenkét svájci család vett tanyát az utóbbi két évben, Balástya környékén pedig elsősorban németek telepednek le – meséli Gál Aliz, az egyik Balástya környéki tanya tulajdonosa. Többen azért jöttek Magyarországra, mert otthoni – főként magyar származású – barátaik csodálattal meséltek az országról. Sokan beleszeretnek az alföldi tájba, tanyavilágba, és a számukra filléreknek számító 180-200 ezer forintos áron megvettek egy rossz állapotú épületet. Így került Szatymaz környékére Karl Dietmar svájci nyugdíjas is. A férfinak leginkább a végtelen puszta, a hatalmas tér tetszik a magyar tanyavilágban. Azt mondta, szülőföldjén alig van lehetőség egy kert kialakítására. Svájcból egyébként főleg nyugdíjasok érkeznek, akiket a környék termálfürdői is vonzanak.

Megtudtuk: néhányan – magyar barátaik nevére – megvásárolják a tanya mellett lévő földeket is, de nem azért, hogy mezőgazdasági termelésbe kezdjenek, hanem hogy rendben tartsák azokat. Ralf Günthart például – aki egy alsó-szászországi faluból jött – rendszeresen kaszáltatja a földjét, és nem engedi, hogy a gyomok elszaporodjanak a ház környékén. Ralf úgy építtette fel a házát, hogy a telken lévő tanyát az alapokig lebontatta, és jó minőségű építőanyag felhasználásával ugyanazt az épületet húzatta fel a kőművesekkel.

A tanyák rendbetételét, felújítását szinte minden külföldi tanyatulajdonos a saját feladatának tartja. Ásotthalom környékén például néhány holland család annyira ügyel az eredeti állapotok fenntartására, hogy a tanyai bútorokat, használati eszközöket a bolhapiacokról szerzik be, majd felújítják azokat.

Számukra megéri a befektetés – mondták –, hiszen ilyen olcsón nem tudnának otthon élni. Gál Aliz elmondta: az egyik svájci elkezdett magyarul tanulni, és azt tervezi, hogy végleg letelepedik a balástyai tanyavilágban.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom