Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Külföldön cselédnek is kell a nyelvtudás

Csongrád megye - 1000 és 2000 euró között keresnek a segéd- és szakmunkások külföldön. Sokan vállalják akár a "cseléd" szerepét is, a magyar keresetek többszöröséért, mivel itthon hiába próbálnak elhelyezkedni.
Elmúlt a rendszerváltás utáni kalandozások korszaka a külföldi munkavállalásban: ma már nem egyszerűen csak kirohannak az országból az itthon elhelyezkedni nem tudó fiatalok, hanem megtervezik az útjukat. Kell hozzá egy alapfokú nyelvismeret is, mivel anélkül nem lehet boldogulni.

Az EURES csak leinformálható cégeknek közvetít. Fotó: Karnok Csaba
Az EURES csak leinformálható cégeknek közvetít. Fotó: Karnok Csaba


Kiket keresnek odakint – az orvosokon kívül? Segédmunkást minden mennyiségben: az utcaseprés, az ételkihordás, a takarítás, a mosogatás, a szendvicskészítés a könnyebben elérhető „karrierlehetőség". – Cseléd mindenhová kell – mondta Zita, aki közgazdászként nem talált Szegeden állást.

Kiadás is van

Külföldön a legnagyobb kiadás a szállásköltség. Németországban vagy Ausztriában szobát már 200 euró, 60 ezer forint körül lehet bérelni, a lakások – amelyen többen osztoznak – 1000 eurótól, 300 ezer forintról indulnak. Angliában hasonló tarifák vannak fontban, és bevált gyakorlat, hogy 5–6 fiatal is összeköltözik. Zita arról mesélt, hogy egy másik magyar lánnyal, valamint két mexikói és egy albán fiúval bérelnek közösen egy lakást. A napi étkezés 10 euróból, 6–8 fontból, körülbelül 3000 forintból jön ki, drága viszont a helyi közlekedés. Annak szerencséje van, akinek a szállását a munkáltatója fizeti.

– Pultosként kezdtem egy londoni kocsmában, ma bolti eladó vagyok egy márkás üzletben, és kereskedelmi-pénzügyi ismereteket tanulok. Arra ne számítson senki, hogy kezdetben emberszámba veszik, hosszú időnek kell eltelnie, mire elismerik a tudását.

A szakmunkában a legtöbb lehetőséget az építőipar, a vendéglátás, valamint az egészségügy és a szociális munka nyújtja. Szinte minden dolgos kézre szükség van. A lehetőségekről a legapróbb részletekig kiterjedő tájékoztatást a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja nyújtja. Bíró Tímea EURES-tanácsadó elmondta: az Európai Foglalkoztatási Szolgálatok hálózatának 1 millió 200 ezer állást tartalmazó adatbázisa van, amely ugyan elérhető az interneten, de az ügyfélnek segítségre van szüksége az eligazodáshoz. – Tanácsadóként felmérem az érdeklődő szakképzettségét, esélyeit, tanácsokkal látom el – tette hozzá Bíró Tímea. – Ezt követően a leendő munkavállaló maga jelentkezik az állásra. Fontos tudni, hogy csak olyan munkáltatókkal működünk együtt, akiket a külföldi munkaügyi szervek ismernek, vagyis leinformálható, biztos állásokról van szó, nem kell átveréstől tartani.

– Német és magyar nyelvű önéletrajzot kérünk a jelentkezőktől – mondta a lapunkban szinte naponta hirdető, ám neve elhallgatását kérő Job-Central Kft. ügyvezetője. – Nem mi döntünk: a kinti munkáltató válogat. Előnyt jelent, ha valaki már dolgozott külföldön. A segédmunkás 1000–1200, a szakmunkás 1300–1800 euró között keres. Már nem olyan sok a jelentkező, mint 12 évvel ezelőtt, amikor a cégünk indult – tette hozzá. – Ennek egyrészt az az oka, hogy sokan maguk keresnek állást az interneten, másrészt az, hogy nem beszélnek nyelveket.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Michelle1981 2012. március 22. 19:55
  „Kedves fili-busz!
  Tudod, mit jelentenek ezek a kifejezesek: working tax credit, child benefit, child tax credit, housing benefit?
  Csak mert a legtobb magyarnak, aki kijon ide, halvanylila goze sincs arrol, hogy ezek a dolgok is leteznek! Te folyamatosan csak a kiadasokat irod! Meg aztan itt is igaz az, hogy addig nyujtozkodjon az ember, amig a takaroja er! :)”
 • 35. Michelle1981 2012. március 22. 19:51
  „Kedves fili-busz!
  Sok igazsag van abban, amit leirtal. Pl. hogy draga a tomegkozlekedes. Viszont nekem az a velemenyem, hogy itt Angliaban is mindenki addig nyujtozkodjon, amig a takaroja er! Nulla nyelvtudassal tenyleg ne probaljon meg senki se kijonni, max. ha van jo ismerose, aki be tudja nyomni valahova. Igen, draga az alberlet, de letezik housing benefit, es igen, tenyleg nem sok az angol minimalber, de igenis meg lehet belole elni ha nem szorja el az ember! Masfel eve vagyok kinn, heti 40-45 orat dolgozom. Tersberletben lakom, heti 60-70 fontra jon ki az alberletem rezsivel egyutt. Utazasra elmegy heti 35 font. Hetente atlag 210 fontot keresek. Ja persze, ha valaki azt hiszi, hogy majd rogton kocsit tud venni, meg kulon koltozni, az teved! En azzal a cellal jottem ki, hogy penzt keressek-gyujtsek, nem azzal, hogy elszorjam!
  max100: utolso ket soroddal teljesen a szivembol szoltal! :)”
 • 34. max100 2012. március 22. 10:01
  „12. fili-busz 2012.03.21. 12:40
  Beszámokok a tapasztalataimról ha már kérted!!!
  Mi a feleségemmel 2 éve jöttünk ki 4!!!hónapig tanultunk angolt egy tanártól heti 3 órában.
  Eladtuk a lakásunkat és kijöttünk Angliába.3500Fontunk maradt a lakás eladásból mert ha nem lépjük meg ezt akkor a bank elvitte volna a lakást mert csak nekem volt fizetésem hiába volt a feleségemnek 2 szakmája.
  A feleségem 1 hónapon belül talált munkát takarítónő én 3! hónap után találtam munkát a főbérlőnk segítségével (angol)egy konyhán mosogatni kell.Kérdezte hogy vállalom?PERSZE csak fizessenek.
  Azóta gyarapszik az angol tudásom és most is ott dolgozom annak ellenére hogy mindenre van jogosítványom.
  Aki kijön ne várjon csodát az biztos de idővel,sok idővel később találhat jobban fizető állást is.
  Ja és induló tőke nélkül csak nyaralni jöjjön ki ne munkát vállalni mert azért kell pénz itt is az elinduláshoz.”
 • 33. Együgyű 2012. március 22. 08:14
  „,,Külföldön cselédnek is kell a nyelvtudás"
  Na, ez a hír nem lehet igaz!!!
  Köztudott hogy külföldre is begyürüzött a válság. Tehát akkor ott sem telik cselédekre pénz, mint a hogyan a magyar elitnek és gazdagabbjainak sem. A hírek, tudósítások meg a politikusaink szerint mindenkinek áldozatot kell vállalni! Talán Ők nem vállalnak (külföldi társaikkal együtt)? Pedig küzdenek a mi kontónkra. Nyelvcsapásokra meg ugye máshol van szükség?
  Nyelvtudásra is máshol vagy a cselédeknél is?
  Aki érti, az érti, aki nem az megválaszolja a kérdéseket!
  OFF.”
 • 32. 3évesférfi 2012. március 21. 21:48
  „31. pizzas28: Azt ne feledjük, hogy nulla nyelvtudással csak úgy lehet megmaradni küldöldön, hogy falkában megy az ember, valaki van legalább, aki valamennyire tisztában van a dolgokkal. Egész magyar kolóniák vannak kint, úgy meg lehet lenni, lassan fel is lehet szedni az angolt. De abból se lesz nyelvtanár sose mindamellett.”
 • 31. pizzas28 2012. március 21. 18:29
  „En speciel 225 fontert berlek egy szobat teljes rezsivel.Az egesz ketszintes haz berleti díja havi 1200 font plusz rezsi.3 nagy szoba, 2 kicsi, 2 furdoszoba, konyha es mindez felszerelve Dorkingban.
  Nekem az osszes ismerosom ugy jott ki hogy fingja nem volt a nyelvrol es itt tanulta meg, mert az eletehez szukseges es dolgozni akart nem nyavalyogni.
  A szajkaratesok azok akik otthon anyu szoknyaja alatt elnek mig szegeny meg nem nyomorodik, hogy a hulye fiacskaja 40 evesen be tudjon jokat írogatni a neten.
  De ne induljatok el penz nelkul, mert ha egy napot is kestek a berleti dijjal itt gond nelkul kivagnak.:)”
 • 30. 3évesférfi 2012. március 21. 17:45
  „29. xouox: Teljesen egyetértek. És igen, nem csak Londonból áll Anglia, északabbra konkrétan feleannyiért bérelsz lakást, utazás, rezsi, minden olcsóbb.”
 • 29. xouox 2012. március 21. 17:23
  „Azért beszéltek ám sok butaságot emberek!

  Angliáról csak annyit, hogy igaz hogy a minimálbér 800 font körül van, de azért kilehet jönni.
  Egy szoba bérlete 70-90 font között mozog havonta.
  A kaja nagyjából ha főzni tudsz magadra akkor olyan havi 120-150 font, egyébként a készétel meg havi max 250, de itt sem luxusfogyasztásra kell gondolni. Étterembe azért minimálbéres nem sűrűn jár kint sem:D:D
  A közlekedés a busz kb. 53 font havonta a metro pedig 116 font.
  Szerencsés akinek a szállása közel van az albihoz, de ez eléggé ritka...:)
  Kint is azért kicsit trükközni kell.
  Tehát legrosszabb esetben is azért pár font marad havonta ha nem nagyon költ az ember mint itthon.
  No és mindent ezt egyedül!
  Hozzáteszem az elektronikai cuccok elérhetőbbek mint nálunk, a ruhák, a márkás cuccok ne feledjük kint elég olcsók magyar pénzbe egy nike vagy egy adidas 2-3 ezer forintért is kapható, itthon viszont akár 15-20 ezret is elkérnek érte...na és a kinti minőség kicsivel jobb mint az itthoni...
  Az utazás is olcsobb onnan az Usaba vagy Indiába vagy bárhova máshova mint itthonról, ha valaki szeret világot látni és még marad is rá...
  Azt hozzá kell tennem hogy kint is ésszel kell élni mert ott is elmegy 1 nap alatt a pénz.

  Összefoglalva tehát Angliába valamicskét lehet gyűjteni, még egyedül is igaz nem sokat minimálbérből.
  De ha valaki élelmes ott azért ügyesen feltudja magát küzdeni az 1200-1500as sávba havonta, és onnan már azért nem sok gond van,aki hosszabb távon akar kint maradni és nem életképtelen szerintem annak menni fog.
  A nyelvtudás mindenféleképpen szükséges.

  Ha valaki többet szeretne félretenni érdemesebb nem Londonba keresni melót mert ott marha drága az élet, Brightonba vagy egyéb helyeken többet is meglehet spórolni....

  Én azt mondom aki fiatal próbálja ki nincs mit veszítenie, ha van kis nyelvérzéke nem fél a kétkezi munkával többre viheti mint itthon.
  Mert ez a havi 60 netto nem sokra elég csak arra hogy hiteleket vegyen fel az ember.
  De ha hozzá van szokva hogy eltartják otthon és kivan szolgálva a fizetése meg teljes egészében zsebpénz, hisz mi az a rezsi??? annak kár lenne menni:)))

  Amúgy meg itthon nincs nagy jövője egy fiatalnak úgysem kint még lehet akár szakmunkásként is, nem feltétlen az egzisztencia számít meg diploma, arra nem adnak kenyeret a boltba, nem lesz saját lakás ház autó csak hitelre azok meg tudjuk pontosan milyenek...kint a hitel kamatok sem ilyenek mint itthon...na de ez már egy másik téma .”
 • 28. 3évesférfi 2012. március 21. 17:21
  „Ja, és tapasztalat alapján aki Magyarországon nyavalyog és kínlódik, az bárhol máshol is azt fog, teljesen mindegy hova megy. Sok olyan ember van, aki sosem lesz elégedett, mindenben a negatív oldalt látja, az egész élete dohogás és méltatlankodás. Az nem lesz boldog sehol sem.”
 • 27. 3évesférfi 2012. március 21. 17:16
  „Úgy van, nem olyan rossz a UK sem, szépen lehet élni a minimálbérből is, ha okos vagy. Nyelvismeret alap, de akinek derogál a fizikai munka, az maradjon otthon munkanélkülinek. Ha használható szakmád is van az angol mellé, tudsz előre jutni.”
 • 26. KamuNeni 2012. március 21. 17:06
  „Annyira azert nem rossz angliaban. Aki akar az talal munkat es jol meg is el belole. Jol marmint hogy van szobaja, kajaja, ruhaja, alapveto dolgok. Felre is tud tenni a minimal orabaerbol. Egy butorozott szoba berlet ahol en lakom (London belvarosatol, Kings Crosstol 20 perc vonat ut) heti 65-75 font ebben benne van az osszes rezsi. A kaja egy honapra kb 150 font ha az ember egyedul van es a legtobb alberletben lehet fozni is mert benne van a konyha hasznalat is a dijban.
  Mososzerre stb nem megy el tobb mint havi 10 font. Ha a varosban dolgozik akkor lehet biciklivel jarni amit mar kap 20 fontert is. Tehat kb ennyi a a havi kiadas egy szemelynek. Ha mar csaladdal jon akkor egy fizetes nem eleg mert a szobat nem adjak ki neki es a lakas sokkal dragabb. KB 750 font havonta plusz az ado ami 120 korul van havonta. Plusz a rezsi ami kb 200 font havonta.

  ha ferj es feleseg van csak, akkor egy szoba berlet is megteszi mig megerosodnek es az egy fizetesbol siman ki tudjak fizetni, sot a 150 font kaja penz is eleg ket szemelyre.

  Nyelv tudas az fontos, de lehet talalni melot nelkule is ha az ember tervez. A legfobb ami a legtobbet gatolja a sikerben, az a rossz felfogas es gondolkodas. Sajnos ezen nehezen tudnak valtoztatni.

  Mint minden orszagban itt is korbe kell nezni eloszor a neten es az informaciot ossze gyujteni es abbol kiszurni mire szamithatnak. En tobb orszagban is eltem eveket mindegyikben es sehol nem volt problemam munkat talalni meg akkor se ha nem beszeltem a nyelvet.
  Tudom hogy sok csalo meg kamu munkakozvetito ceg mukodik es nem kell oket hasznalni, mert az ember egyedul is elboldogul. Csak menj fel a Londoni magyarok vagy facebook, vagy akar iwiw oldalakra es ismerkedj egy ket hetig olyanokkal akik kint vannak es kerd meg oket ha kijosz tudnak e segiteni. Elobb utobb lessz valaki aki segiteni tud.

  Ugy hivjak hogy "networking" baratkozas/kapcsolat teremtes. Nagyon jol mukodik vilagszerte.

  Felfogas es elfogadas kerdese.”
 • 25. lukrecia 2012. március 21. 17:00
  „Kint a nyugalom szigete altalaban mindenhol. Freiburg tersegeben dolgozom Nemetorszagban.
  A lakas arak berlese 300 tol indul 600 ert mar jo lakast kapni. A kajat megtudom oldani napi 6-7 eurobol.
  A fizetesek erre 1500 eurotol indulnak. Eladoi allas az 900 rol indul. Munka van boven, aki keres gyorsan talal. Gepkocsivezetoket, targoncasokat folyamatosan keresnek.
  Nyelvtudas valoban nagyon fontos, de adott helyen keves is elegendo lehet
  Sajnos a negyes erettsegi arra sem eleg nyelvtudasban , hogy enni kerjen az ember. Hetkoznaptol elrugaszkodott nyelvtanitas folyik otthon”
 • 24. reader 2012. március 21. 16:47
  „Ez biztos, hogy "illik" ismerni az adott ország nyelvét! De minimum az angolt.
  Semmi nyelvtudás nélkül kimenni, hááááát......”
 • 23. lamuria 2012. március 21. 16:18
  „Tobb ezer egeszsegugyi munkahelj szerte UK . es akor meg nem emlitettem - Indonesiat, Australiat.. !!

  Othol meg 4 even keresztul njomoroktunk, pofonokat kaptunk, a szo szoros ertelembe - eheztunk -- .!!

  Tobbe mar nem ehezunk halla a magasagosnak .. sokat dolgozunk de van mit enni , es meg is becsulnek .. !!”
 • 22. qrumpli 2012. március 21. 16:01
  „Hogy a büdös francba van az,hogy külföldön keresik a munkaerőt ezerrel.
  Itthon pedig a haverokon kívül senki szinte nem tud tisztességes munkához jutni?
  Nincs itt valami hiba a fejekben?
  Dumából nem lesz szalonna.
  Nem kéne pár embert felpofozni?”
 • 21. ajhossi 2012. március 21. 15:15
  „Ha mar kulfold akkor erdemes mas orszagokban gndolkodni, nem Angliaban.

  2 ev alatt tobbet felre tettem mint otthon egy egesz elet alatt sikerult volna. Igaz hogy a helyi minimalber tobbszoroset keresem, de nem top menedzseri allassal. Szorgalom meg normalis munkamoral es angol tudas plusz szep lassan szedegetni fel a helyi nyelvet (amennyiben az nem az angol)
  1 napi munkaberem harmada fedezi az egesz havi tomegkozlekedest. Ha mar igy a berletarak szoba kerultek.

  Persze nem mindenkinek jon be a dolog de egy probat meger. A Mo.-i helyzethez kepest nem olyan nehez jobbat talalni. Sajnos hogy ezt kell mondjam de igy van. Engem sokan biraltak, talan a mai napig is amikor erre az utra leptem de rovid idon belul kiderult szamomra hogy eletem legjobb dontese volt. Persze a ketkedoknek fogalma sincs rola hogy milyen egzisztenciat teremtettem a semmibol rovid ido alatt, mert nem reklamozom. Maradjanak csak abban a hitben hogy igazuk volt.”
 • 20. külföldi09 2012. március 21. 14:07
  „"12. fili-busz 2012.03.21. 12:40"

  Na ezért választottuk anno Németországot!!!
  Már akkor sem hallottunk túl sok jót Angliáról!!!”
 • 19. külföldi09 2012. március 21. 14:00
  „"a lakások - amelyen többen osztoznak - 1000 eurótól, 300 ezer forintról indulnak."

  Kedves Cikkíró!!!
  Ezt az állítást mire alapozza????
  Mi 3 tagú családként, 440 euros, 2 szobás, étkező konyhás lakást bérelünk Németországban!!!!
  Az ár tartalmazza a mindenkori fűtés árát!!!
  Erős túlzásnak tartom az 1000 eurot!!!! Ennyiért pár éves komplett 2 szintes magánházat lehet bérelni!!!
  Nem hiszem, hogy ez lenne a nagy átlag!!
  De csak számoljunk utána! Ha a szakmunkás átlagkeresetek 1000-2000 euro között mozognak, akkor hogyan indulhatnának a lakások 1000 eurotól???? Ez nem Magyarország!!!
  Hogy egy 2 szobás lakás 40000, keresünk 70000-et.......
  Kicsit reálisabb az élet itt kint, a fizetésből ki lehet jönni és ér valamit!!!”
 • 18. Quantumleap 2012. március 21. 13:57
  „Szerintem a cikkíró cseléd alatt az au pair-re gondol.”
 • 17. fili-busz 2012. március 21. 13:29
  „Ja azt még elfelejtettem megírni, hogy:
  -táppénz az esetek többségében nem jár. Általában Angliában 2-5 év céghűség után fizet a munkáltató 3-5 hetet évente.Ha elhagyod a céget, újra ketyeg az idő.
  - szabadság 4 hét,2-5 év céghűség után 5hét. Ha elhagyod a céget, újra ketyeg az idő.
  - az orvoshoz időpont-egyeztetés és komoly harcok után tudsz bejutni.
  Általában hazaküld, majd meggyógyulsz, max kapsz egy bogyót.
  - egy 10 éves 1.3-as kisautó évi biztosítása 600-1500 font (gyengébbek kedvéért : 210000-525000 Forint), éves adó minimum 130 font (45000 forint)
  - egy Szeged nagyságú angliai városban a heti buszbérlet 20 font (7000 forint), Londonban csak a busz 15 font körül van, metróval fullosan 50 font körül(15000 forint), HETENTE!

  Mert ez is hozzátartozik az igazsághoz.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegközlekedés: végállomás?

Fenntarthatatlan a szegedi tömegközlekedési rendszer – vallja a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. Tovább olvasom