Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Külföldön megkeresett pénzüket váltották forintra a szegediek

Szeged - A forint fekete hétfőjén azok nyertek, akik euróban kapják a fizetésüket. A szegedi pénzváltók előtt várakozva kiderült, nem lehetnek kevesen a külföldön dolgozók. Olyan emberrel, aki tegnap a 300 forint körüli árfolyamon eurót akart volna venni, nem találkoztunk.
Már zuhanásba kezdett a forint, amikor a Tisza Lajos körúti két szomszédos pénzváltónál tegnap dél körül megjelentek az első sorban állók. Vásárló sehol, mindenki eladni szeretett volna. Az emberek péntek óta készülhettek erre a hétfőre, hiszen a múlt hét utolsó munkanapján látszott, hogy a forint gyengülése nem áll meg 295-297 forintnál.

Ismerőssel is találkoztam: az asszony két gyerekét neveli, elvált férje Ausztriában dolgozik, az euróban kapott tartásdíjat hozta el, hogy forintra váltsa. Egy 40 év körüli férfi azt mondta: Németországban kapott állást, felszolgál, minden hónapban hazajön, és keresménye 30 százalékát forintra váltja. – Ebből az összegből jól megél a családom itthon – mondta –, a fennmaradó 70 százalékból fedezem a kinti költségeimet, de jelentős összeget félre is tudok tenni minden hónapban. Kiderült: Szegeden étterme volt, ám az tönkrement.

Pintér Csaba is forintra váltotta tegnap az euróját. Fotó: Frank Yvette
Pintér Csaba is forintra váltotta tegnap az euróját. Fotó: Frank Yvette

Két nő érkezett, egy fiatal és egy idősebb. Utóbbi kint a járdán várakozott, amíg a másik bement a pénzváltóba. – Ő az unokahúgom – csak így, félig mutatta be a társát, a nevét nem árulta el. – Külföldön él, most hazajött meglátogatni a rokonságot, ezért váltja az euróját forintra. Egy, csak egy ember engedte, hogy lefényképezzük: Pintér Csaba azt is megmutatta, mennyi euró volt nála, és az összeget teljes egészében forintra váltotta. Közben elterjedt a várakozók között, hogy az egyik pénzváltóban elfogyott a forint...

Januárban kezdte el újabb vesszőfutását a magyar fizetőeszköz, pedig karácsonyig stabilan 290 alatt volt az árfolyam. A negatív csúcson 2012. január 5-én állt a forint, akkor 324 forintba került egy euró. A forint gyengélkedése miatt tavaly mintegy 40 milliárd forinttal nőtt a devizahitelesek törlesztőrészlete a portfolio.hu számításai szerint. A mostani hirtelen gyengülést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megnyilvánulásainak tudja be a piac: Matolcsy a közelmúltban arról írt, hogy a magyar gazdaságnak nem is érdeke az erős forint. A kedvezőtlen folyamatot erősítik azok a félelmek is, hogy a leendő jegybanki vezetés majd unortodox eszközökhöz folyamodik.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. történész 2013. január 30. 18:59
  „És ezek mind politikusok voltak?? Mert semmi másért nem 300 az euró..csak azért,hogy amit lejmoltak 270-ért most eladják 300-ért. Jó kis haszon.”
 • 43. USB 2013. január 30. 14:15
  „http://magyarszocialistapart.network.hu/video/mszp_video/mszp_kongresszus_internacionale”
 • 42. macs 2013. január 30. 11:12
  „40. scott1,
  erről beszélsz? Mert ilyen sok településen volt és van is, de elsődlegesen m2 alapján fizetik.
  "Jövőre a forgalmi érték három százalékára emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó, egy 10 milliós lakás adója így akár évi 300 000 forint is lehet. A szakértő szerint az önkormányzatok többsége valószínűleg nem vezeti be ezt az adót, vagy a 3 százalékosnál kisebb mértéket állapít meg. Ha sok település él vele, az lejtőre küldheti az árakat, mert sokan próbálnának megszabadulni a lakásuktól."
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/10/26/oriasi_teher_az_uj_ingatlanado_de_meguszhatjuk/”
 • 41. macs 2013. január 30. 11:05
  „Emlékeim szerint 2009-ben a Bajnai-kormány széles körű ingatlanadó bevezetését határozta el. Az adót a 30 millió forgalmi értékűnél értékesebb lakóingatlanok után kellett volna fizetni, az adókulcs sávos lett volna (a 30 millió alatti rész 0,25%-kal, a 30 millió feletti rész 0,35%-kal, az 50 millió feletti rész pedig 0,5%-kal adózott volna). És valamit még kavartak a II. és III. és n-dik ingatlannal. Illetve az új ingatlanadó kiváltotta volna a kommunális, az építmény- vagy telekadót.
  Az ötlet nem rossz, csak a forgalmi érték meghatározása izgalmas. Na, mindegy, ne vesszünk össze! :-)”
 • 40. scott1 2013. január 30. 10:49
  „Nem én nem ezt állítottam! Lassan írom harmadjára, hogy talán megértsd te is azt, ami rajtad kívül senkinek nem jelentett problémát! :D

  "jó éve bevezetésre javasolt országos általános ingatlanadót, melynek mértékét a szakértők évi 3%-ban javasolták!
  Arról a javaslatról, amiről a legnagyobb ellenzéki párt vezetője az IMF-fel való találkozás után már mint 2012-ben országosan bevezetésre kerülő adóról beszélt"

  Tehát, 2011 végén (ez a jó egy éve:) a legnagyobb ellenzéki párt vezetője nyilatkozott az IMF delegátussal történő egyeztetés után, és azt nyilatkozta, hogy az egyeztetés után, hogy 2012-ben a kormány a helyi ingatlan adóztatási lehetőséget, országos és kötelező ingatlanadóként vezeti be, mivel az ország helyzete ezt indokolja! Erre csak az amnéziások nem emlékeznek, vagy aki nem akar és helyette 2009-es idézetekkel maszatol és játssza az értetlent...”
 • 39. roxper 2013. január 30. 09:29
  „Te még mindig azt állítod, hogy az előző kormány 3%-os ingatlanadót akart bevezetni? Ébresztő, olvass és tájékozódj hazudozás helyett!”
 • 38. scott1 2013. január 29. 21:40
  „roxper!
  Te komolyan idecitáltál egy 2009 eleji cikket, amikor tisztán leírtam, hogy egy jó évvel ezelőtti (2011 végi) javaslatról volt szó?
  "macs, ne keverjük a helyi építményadót és a jó éve bevezetésre javasolt országos általános ingatlanadót, melynek mértékét a szakértők évi 3%-ban javasolták!"
  Arról a javaslatról, amiről a legnagyobb ellenzéki párt vezetője az IMF-fel való találkozás után már mint 2012-ben országosan bevezetésre kerülő adóról beszélt?

  25 ezer forint/lakás? Konkrétan 100 négyzetméteres lakóingatlannál 15 milliós értéknél 450ezer ft/évről írtak!
  Te komolyan gondolod azt, hogy évi 20 milliárdos ingatlanadó fedezte volna az ágazati adókból kieső 3 évi 494 milliárd forintot?
  Azért megpróbálsz 2009-es idézeteket beállítani 2011-es idézetnek, hogy hazugnak nevezhess? :D Ez a próbálkozásod még az eurot váltó de a Lejét számláló Pintér Urat is sikeresen alulmúlja...”
 • 37. scott1 2013. január 29. 20:35
  „Dehogy menekülök, macsnak írtam!
  Akkor még a te a hsz-ed sehol sem volt még. Honnan szedted ezt az idézetet? Ki mondta és mikor? :)”
 • 36. roxper 2013. január 29. 20:05
  „35.
  Menekülj is a szembesítés elől <moderálva>! :PPPPPP”
 • 35. scott1 2013. január 29. 19:52
  „Amennyiben nem vonatkozik rád elnézést kérek! A mostani 295 forintos árfolyammal ez a cikk szerintem el is "fáradt". Le lépek, szép estét!”
 • 34. roxper 2013. január 29. 19:34
  „32.
  Szokásos hazugság, minden felnagyítod az előző kormányok állásfoglalásait és elbagatellizálod a mostani kormány bűngyenge teljesítményét!

  Megint idézek a gyengébb/hazug kedvéért, hátha visszafogod a hazugságokat! :P

  "Az átlaglakásnál 0,25-0,35 százalék, a 30 milliónál többet érő lakás esetében fél, a garázsoknál, üdülőknél az érték egy százaléka lehet az ingatlanadó jövő júliustól - a jelenlegi terv szerint. "

  Ebből lett volna évi 20 mrd bevétel és egy 10 millás lakásra vetítve évi 25e Ft! Elnézve az elmúlt 2.5 év ámokfutását, ez megfizethető lett volna!”
 • 33. macs 2013. január 29. 19:04
  „32. scott1,
  ezt honnan veszed?
  "Ugyanakkor az alacsony országos bérek miatti aggódásotok elég mosolyfakasztó, ha arra gondolok, hogy a "sikerrégiónk" ettől jóval alacsonyabb átlagjövedelmében sokáig semmi problémát nem tudtatok felfedezni..."
  És tudomásom szerint 1 vagyok. :-D”
 • 32. scott1 2013. január 29. 18:30
  „macs, ne keverjük a helyi építményadót és a jó éve bevezetésre javasolt országos általános ingatlanadót, melynek mértékét a szakértők évi 3%-ban javasolták!
  A devizában való eladósodásnak konkrétan a kormánynak kellett volna egy idő után gátat vetni (szabályozni) erre már a svájci jegybank is felhívta egy idő után a figyelmet, de hát tettek rá, minek is szólnak bele, hiszen nem értenek Ők semmihez, nem?
  Elnézést, ha a monopol szót használtam, hiszen valóban nincs monopóliumuk... mert ez csak egy zárt piac, évek óta nagyjából ugyanolyan részesedéssel a piacból... trösztgyanús szolgáltatási árakkal és nulla versennyel... :)
  A szolgáltatókkal semmi bajom sincs, de azért az elég beszédes, hogy drágábban szolgáltat sok cég mint nyugaton. Amíg nálunk vagy Bulgáriában 10%-kal csökken a gáz ára addig "Szanyi hOMVéd kapitány cége" Romániában további emelést akar, miközben csúcsra járatta a nyereségét az országba...
  A munkanélküliség és a kilátástalanság az elsődleges motivációja a kivándorlásnak, de az alacsony bérek is az okok között vannak. Ugyanakkor az alacsony országos bérek miatti aggódásotok elég mosolyfakasztó, ha arra gondolok, hogy a "sikerrégiónk" ettől jóval alacsonyabb átlagjövedelmében sokáig semmi problémát nem tudtatok felfedezni...”
 • 31. macs 2013. január 29. 17:37
  „30. scott1,
  szeretem ezt az ingatlanadót! :-) Szegeden nincs, de nagyon sok településen van, csak építményadónak hívják, és igaz nem érték alapján, de m2 után, de fizetni kell, mindenkinek!
  Az eladósodás kérdésében kulcskérdés a pénznem. Tényleg sokan ugrottak bele, és sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Bár ahogy látom, akinek voltak tartalékai az elég gyorsan és komoly "nyereséggel" meg tudott szabadulni a hiteltől. Azokról nem igazán hallani, akik a drágább forint hitelt vették fel, pedig ők az első perctől kezdve jóval többet fizettek, mint a devizások és közülük is sokan kerültek az utóbbi időben bajba.
  Őszintén nem tudom, melyik telefonszolgáltató van kicsi hazánkban monopolhelyzetben, van vagy 3 mobil és jó néhány vezetékes szolgáltató. Lehet váltani, igaz macerás, de lehet. :-)
  A szolgáltatók szidalmazását pedig végképp nem értem, hiszen a lakossági gáz, villany árát az állam határozza meg. Tehát a szolgáltató annyit számláz, amennyit az állam megenged. :-) A profitja pedig, ha van, abból származik, hogy az áramot, gázt mennyiért tudja a piacon megvásárolni, illetve a nem lakossági ügyfeleinek mennyiért tudja tovább adni. Ezt a költséget a cégek megpróbálják beépíteni az áraikba, amit persze én fogok megfizetni.
  Visszatérve az eredeti témára, szerintem sokan nem mennének el, ha lennének olyan munkahelyek, ahol nem minimálbérért, részmunkaidőbe bejelentve kéne az embereknek dolgozni, hanem normális fizetést kapnának.”
 • 30. scott1 2013. január 29. 16:43
  „macs!
  Minden országban amelyet súlyosan érintett a hitelválság robbanásszerűen emelkedett a kivándorlás, a munkanélküliség és megroggyant a belső piac! Ugyanakkor arról elfeledkeztek, hogy nálunk ehhez még hozzájön az is, hogy a lakosság is súlyosan eladósodott és nem is a nemzeti valutájába...
  Attól, hogy a szolgáltatók különadóját kivezetnéd és helyette például az ingatlanadót vezetnéd be nem csökkenne az elvándorlás, inkább tovább nőne. Egy rakat devizahiteles dobná be a törölközőt végleg, akiknek már értelmetlenné válna a saját ingatlan megmentése, így teljesen mobillá válna és semmi nem kötné már ide... A többség már így is a lehetőségeinek a határán mozog, nehogy még bevállaljon egy negyedmilliós ingatlanhitelt, vagy egy 300-400 ezer forintos éves bércsökkentést azért, hogy a nyugati telefonszolgáltató, aki 30-40%-kal magasabb árakon dolgozik mint nyugaton ne érezze magát rosszul monopol piaci szereplőként a 3%-os különadója miatt.
  Na persze, ha szerintetek a görög vagy a portugál út a járható hajrá, hirdessétek meg a választásokra egy programba és csináljátok meg!”
 • 29. macs 2013. január 29. 16:04
  „28. J.G.,
  a Vízmű magyar cég, és a távfűtőművek is magyarok, zömében önkormányzatok tulajdonában vannak.”
 • 28. J.G. 2013. január 29. 15:46
  „24. macs 2013.01.29. 15:29
  Itt az a cél, hogy az ilyen cégek ellehetetlenüljenek és az állam bagóért megvegye. Burkolt államosítás. Na jó, nem burkolt :)
  Továbbiakat lásd 26.”
 • 27. spiler 2013. január 29. 15:45
  „a fidesz katonák jól keresnek!!!!!!!!!!!!”
 • 26. J.G. 2013. január 29. 15:33
  „23. geza 2013.01.29. 14:35
  Kilátástalanság mellé ott a rizikó: bármi megtörténhet. Mondhatja azt a fidesz, hogy holnaptól határok lezárva, banki betétekre 50% adó, stb. Kulákok meg irány a börtön. A legsötétebb kádárizmus ami történhet/történik. Minden központosítanak, felügyelnek, államosítanak. Aztán minden szál egy kézbe fut össze aki úgy rángatja ahogy akarja. MIndenkiről összegyűjtenek minden terhelőt, hogy utána elkussoltassák.
  Lehet gondolkozni, fideszhívők. Én viszont minél hamarabb lépek, amíg még lehet.”
 • 25. Nyenyere 2013. január 29. 15:30
  „Azért azt a félmilliót megszámláltatnám. Gondolom azokról beszélnek, akikről tudnak. Itt nálunk az ismerőseim jó része feketén dolgozik, szinte nyomuk nincsen.
  Én a magam részéről rohannék haza, ha lenne munkahelyem. Nem olyan jó idekint sem.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Tóth Béla író

Január 25-én elhunyt Tóth Béla író, a Somogyi-könyvtár volt igazgatója. Tovább olvasom