Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Külföldön rekedtek szegediek is

Szeged - Az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése több százezer ember számítását húzta keresztül, köztük sok szegediét. Bár a legtöbb európai repülőtéren már közlekedhetnek járatok, most az okoz problémát, hogy hosszú várólista alakult ki.
A szegedi Kocsmáros Norbert Írországból utazna haza jövő szerdán, két héttel ezelőtt megvette a repülőjegyét. – Remélem, nem ragadok itt! A dublini reptér most 75 százalékban üzemel – hallottuk a 26 éves fiatalembertől. Azt is elmondta: hiába próbálták, a dublini repteret nem tudták elérni telefonon, ezért a magyar internetes újságokból figyelik a legfrissebb híreket. A bizonytalan helyzet miatt a szakácsként dolgozó Norbert lakótársa – visszafelé – például inkább betársult egy Londonban dolgozó barátja mellé, és autóval tették meg a hosszú utat. A fiatalember a brit fővárosból busszal utazott tovább Dublinba.

Esti munka az utazási irodákban

Van olyan utazási iroda Szegeden, ahol késő estig dolgoztak azért, hogy megszervezzék az utasok biztonságos hazahozatalát. A C and T Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas András lapunknak elmondta: Luganóból és Párizsból busszal hozták haza utasaikat. Az izraeli csoportjuk még kint maradt, bíznak benne, hogy jövő keddre teljesen megszűnnek a légtéri nehézségek, így ők hazarepülhetnek. A törölt járatokra szóló jegyek árát visszafizetik, és a szállodák nagy része is visszaadja az utazók pénzét.

Európa nagy részén feloldották a légtérzárat, de az utazóknak bizonytalan a helyzetük, hiszen a legtöbb légitársaság induló járatainál hosszú várólisták alakultak ki. Így az is előfordulhat, hogy hiába vette meg valaki már hetekkel ezelőtt a repülőjegyét, a végén mégis az adott országban ragad.

Timár Emese Aalborgból szeretne hazajutni Szegedre. A 21 éves lány 3 éve él a dán kisvárosban. Az ottani egyetemen tanul, de a gyakorlatát Portugáliában kellene végeznie egy hotelben. A nagy utazás előtt szeretné meglátogatni családtagjait, az eredeti járatát azonban törölték, ezért elvileg csak jövő héten csütörtökön jön haza – ha a vulkán is úgy akarja.

– Rengeteg ember „halmozódott fel" a repülőterek környékén – mondta el lapunknak Hódi Ákos. A szegedi fiatalember egy londoni étteremben dolgozik. Szabadsága alatt Gibraltárra szeretett volna repülni néhány napra.

– Már rég terveztük, hogy hétfőn indulunk egy barátommal. Szerettem volna kicsit körülnézni, mert azt tervezem, hogy a nyárra ott keresek munkát. De a légtérzár miatt nem tudtunk elindulni – panaszolta Ákos. Barátja visszaigényelte a jegy árát, Ákos pedig elvileg egy hónapon belül el tudná cserélni térítésmentesen, ám a munkahelyéről már nem engednék el. Emellett pedig kockázatos is lenne elindulni.

– Kedd óta újra repülhetnek a gépek, de ki tudja, mi lesz később – hallottuk Ákostól. – Ez a vulkán most felébredt, és senki sem tudhatja, hogy mikor fog „visszaaludni".

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2010. április 23. 17:55
    „Milyen meglepő és felháborító. Még szegediek sem tudtak hazarepülni!! A rohadt por tehetett volna kivételt.
    Mi van firkász? megint találtál egy üres helyet az újságban? Inkább azt számolnád, mennyi üresjáratban simítják, döngölik, gyalulják és hengerelik egy héten hatszor négy különféle nagygéppel az új körforgalom leendő helyén az Izabelláról a Vásárhelyi felé vezető jobb negyedívet, melőtt minden éjszaka teleszórják különféle építőanyaggal, és újra feltúrják a nehéz teherautók.”
  • 1. sziszka1 2010. április 23. 10:18
    „sajnálom, akik valóban ott rekedtek, de valamit valamiért!

    és csak egy pontosítás: "Ez a vulkán most felébredt, és senki sem tudhatja, hogy mikor fog ,,visszaaludni". " ez a vulkán mindig is aktív volt! soha nem aludt, csak most kicsit morcosabb, majd megnyugszik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a megyében az akadálymentes iskola

Csongrád megye - Egyre több az akadálymentes iskola a megyében. Az intézményfelújításnál,… Tovább olvasom