Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Külföldre menekülnek az alulfizetett ápolók

Szeged - Vészesen kevés a nővér, az ápoló: a kamara szerint Szegeden nagyjából háromszáz szakdolgozó hiányzik, hiába kínál állást az egyetem. A rendkívül alacsony bérek, a rengeteg túlóra és a három műszak miatt nincs utánpótlás sem. Aki teheti, külföldön vállal munkát, vagy otthagyja a pályát.
Hat év múlva nem lesz ápoló a magyar betegek ágya mellett – jelentette ki nemrég Balogh Zoltán. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a jelenlegi bérviszonyok, a megbecsültség és utánpótláshiány alapján festett sötét jövőképet. Tény: külföldre csábítják dolgozni a magyar szakápolókat – legutóbb például az USA-ba, havi hatszázezer forintos fizetésért.

– Nappali képzésen összesen 30-50 diplomás szakápoló végez nálunk egy-egy évben. Ez nagyon kevés. Egy orvosra három szakdolgozónak kellene jutnia, de jó, ha egy az egyhez az arány. Bár EU-konform diplomát kapnak, gyakran olyan munkát kell végezniük, aminél jóval többet tudnak – mondta el Pogány Magdolna, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának dékánja. Így még a diplomás minimálbért sem kell kifizetni nekik. A vezető szerint ezek a negatívumok okozzák, hogy nem vonzó a szakápolói pálya. Mivel kevesen vannak, a frissen végzett nővérek nem bírják a három műszakos munkarendet. Sokan ezért elhagyják az egészségügyet, vagy – ha jól beszélik az adott idegen nyelvet – külföldön végzik tovább a munkájukat, jóval több fizetésért.

Hat év múlva nem jut ápoló a betegágy mellé Magyarországon. Fotó: Karnok Csaba
Hat év múlva nem jut ápoló a betegágy mellé Magyarországon.
Fotó: Karnok Csaba

– Az a magyar betegek szerencséje, hogy még sok szakápoló nem beszél elég jól angolul, különben már mind elment volna – fogalmazott Irinyi Tamás. A MESZK Csongrád megyei területi szervezetének elnöke szerint csak a szegedi klinikai központból nagyjából háromszáz szakdolgozó hiányzik, noha ebben a körben nem volt jelentős leépítés. Hiába hirdetnek meg állásokat, senki sem jelentkezik rájuk. Az óriási terhelés és az alulfizetettség miatt aki tehette, már magától elment. Sok helyen már a havi beosztás elkészítését is akadályozza a létszámhiány. Más forrásból úgy tudjuk, a legégetőbb nővér- és szakdolgozói hiány a traumatológiai, intenzív és kardiológiai osztályon jelentkezik, de hiány van szülésznőből, műtősnőből, aneszteziológiai szakasszisztensből is. Irinyi szerint nehéz lenne olyan szakterületet mondani a szegedi egészségügyi ellátásban, ahol elég a szakdolgozó.

A minimumfeltételek sincsenek rögzítve a szakdolgozókkal kapcsolatban. Ez az egyik legnagyobb gond a megyei elnök szerint. Vagyis például egy osztály működési engedélye szempontjából mindegy, hány ápoló jut egy betegre. Ezért fordulhat elő, hogy egyes megyei intézményekben ügyeletben egyetlen nővér látja el a fekvő betegeket és a járó betegeket is – meséli Irinyi. A másik nagy probléma a szakma elöregedése és az utánpótlás hiánya: egy év alatt csak Csongrád megyében nagyjából négyszázzal csökkent a szakdolgozók száma.

Ellenpontként ott van Svédország, Anglia, Írország, ahol a magyar fizetések tízszeresét kereshetik az egészségügyi szakdolgozók – ami lényegesen csábítóbb, mint a hazai másodállás.

Másodállás szabi nélkül

Másodállásokkal egészíti ki a pótlékokkal együtt 85 ezer forintos havi nettó bérét a szegedi pszichiátriai klinikán három műszakban dolgozó Galisz Anna. Az érettségivel, OKJ-s oklevéllel hat éve az egészségügyben dolgozó fiatal nővér egy idős néni heti háromszori ápolásával és időnként takarítást vállalva összesen 100 ezer forintot visz haza egy hónapban. Azt tervezi, amint megszerzi a nyelvvizsgát, és letelik tanulmányi szerződése, Írországba megy dolgozni, ahol könnyen kapna nővéri munkát. A szegedi traumatológiai klinikán dolgozó Ostrogonac Valéria viszont már nem készül külföldre, hiszen 36 éve dolgozik az egészségügyben, 8 éve a traumán. Az 55 éves szakápoló arra vár, hogy négy év múlva nyugdíjba mehessen. Pótlékokkal együtt 110 ezret kap kézhez havonta, ezért „cserében" nem megy szabadságra – mert nem tud. A klinikán ugyanis feleannyi szakápoló dolgozik, mint amennyire igazából szükség lenne.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. szegedi7 2008. április 26. 21:21
  „Nem izgulnak a profok. Minek?
  Az ő fizetős betegeinek még a seggét is ki..., a képzetlen, sötét ápolók szégyene, aki magyarul sem tud megszólalni helyesen, nem más nyelven!
  Az ő nyelve a prof seggéig ér, tovább nem is akar.
  Ezek maradnak/maradtak a mai magyar egészségügyben!
  Ezek után, ha nem a prof igencsak fizetős betege vagy, jaj neked éjszaka!
  Nincs pelenkacsere, sem fájdalomcsillapító, ne nyomd a csengőt, mert úgyis kikapcsolják...
  Majd reggel , vizitre!”
 • 23. ANYÁD 2008. április 26. 18:18
  „BABA NEVESITSÜNK.Dr SIMONKA!!!!!!!!!!!!”
 • 22. Porter! 2008. április 25. 09:28
  „Nem kell ahhoz traumán dolgozni, hogy ilyen kijelentést tegyen egy professzor. Ilyet bármelyik osztályvező képes kimondani a száján, szemrebbenés nélkül. Ez ma magyarország! Arra egyik sem gondol, hogy ki fogja, húzni az ágyat a fizetős betegei alatt, ha a nővérek elmennek. Mert a betegeknek csak az számit, hogy a doktorúr őt gyógyítja, az senkinek nem jut eszébe, hogy ott volt az a néhány nővér is. No de hát ő azért van ott. Sokszor még egy köszönömöt sem képesek mondani. Pedig az nem kerül semmibe.”
 • 21. patrióta 2008. április 25. 09:28
  „Stephan! Igazad van nem tudok egy okot felsorolni, hogy miért akarok a szülőföldemen élni, oly sok van...

  Radnóti Miklós: Nem tudhatom...

  Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
  nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
  kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
  Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
  s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
  Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
  egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
  tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
  s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
  a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
  Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
  s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
  annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
  de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
  az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
  míg én a dolgozót is, ki DOLGÁÉRT REMEG,
  erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
  a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
  s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
  az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
  piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
  s a gyárak udvarában komondor hempereg;
  és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
  a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
  s az iskolába menvén, a járda peremén,
  hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
  ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
  nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

  Petőfi: AZ ALFÖLD
  Mit nekem te zordon Kárpátoknak
  Fenyvesekkel vadregényes tája!
  Tán csodállak, ámde nem szeretlek,
  S képzetem hegyvölgyedet nem járja.

  Lenn az alföld tengersík vidékin
  Ott vagyok honn, ott az én világom;
  Börtönéből szabadúlt sas lelkem,
  Ha a rónák végtelenjét látom.”
 • 20. Baba_ 2008. április 25. 08:47
  „Na egy nem túl régi: a traumán éjszaka ügyeletben van 4 orvos és 2 nővér. Amikor már fél órája éppen nem jött/hoztak be senkit, az éppen benn lévő prof megállapítja, hogy sok ide ez a kettő nővér(!), semmi dolguk nincsen, szívesen aláírja bárki felmondását! Aztán hozzáteszi, hogy van még hely az 5-ösön, lehet oda menni, ha nem tetszik. Na ENNYIT a megbecsülésről.”
 • 19. ANYÁD 2008. április 25. 07:04
  „Hné SZERINTEM GYURCSÁNY ANYJÁT ÁPOLJA OLYAN JÓ FIZETÉSÉRT!
  MOST IS AZ Ő SEGGÉT NYALJA!JA ÉS KEDVES Hné ,VEDD BE!”
 • 18. Stephan F Taba 2008. április 24. 20:14
  „Igen arendszer mukodik mert hagyjak mukodni . az embereknek van eletceljuk es tudjak ez el is erheto. Avevonek azert van penze hugy vasaroljon es minden esetben adot is fizet ez viszi elore a dolgokat amerika ezert gazdag az anehany cent 300 millio esetben naponta tobbszor .
  A nyelvrol ; ha naponta megtanulsz 10 szot mert szukseged van ra
  az ketto honap alatt 1200 es hozza teszed a nemzetkozi kifejezeseketaz mar ketto ezer Tehat ? az angol azt mondja ha
  birsz 2000 szot birod a nyelvet de csak akkor ha nem otthon ulsz jarod avarost es kommunikalsz ehez ha akarod minden specialis
  foglalkozashoz van speci ingyenes kurzus 2 het in the collge
  Most lattam az ottani nyelv vizsga rendszert a LEGFONTOSABB
  NINCS benne IELS teszt ezt az aaaaausztralok talaltak ki es egyedul ez elfogadott az egesz foldon”
 • 17. Mil 2008. április 24. 19:39
  „Észrevettétek már, hogy csendesen, de egyre gyorsuló ütemben rohad az ország?”
 • 16. Béla a Géza 2008. április 24. 19:24
  „Kár vitázni ezen, már jó ideje összepakoltam a családom és külföldre mentünk.Nem bántam meg sőt, csak látogatóba jövök haza oszt jónapot. Szakképesítéssel napi 8 órában 7-ből 4 és félnap többet kapok mint egy miniszteri fizu otthon, az árak ugyanolyanok vagy sok esetben olcsóbbak. 2 év munka után megvásároltam azt az autót 2 évesen ami mindig álmom volt, megjegyzem harmadáron ugyanazt mint otthon kínálják nem sikersztori az enyém, csak hagynak dolgozni és élni. Nincs nyakkendőadó se semmilyen sz@r csak a fizu és ennyi. Nos ezek után szerintetek valaha is haza fogok menni?”
 • 15. En 2008. április 24. 19:12
  „Csak egy hozzaszolas,

  Ha te ketto honap alatt megtanulsz kommunikacios szinten angolul akkor le a kalappal elotted.”
 • 14. nemecsekerno_007 2008. április 24. 18:48
  „Sok jó hozzászólás van. :)

  De azt hiszem ez is fureszeljuk a sz*rt a poráért típusú dolog.

  Van aki azért kap pénzt, hogy ezeken a problémákon gondolkodjon és legalább ELKEZDJE megoldani ôket, persze nem fél év alatt.

  A legnagyobb gond, hogy ebben a gödörben a kitartó, kövezkezetes munkának nem nagyon van becsülete. A külföldön tartózkodó magyarok miért tudnak nagyon szépen dolgozni? Ott miért m?ködik a rendszer?

  Stephan F Taba

  A gondolkodás lassan változik. Ki kell halni egy generációnak. Ennyi. Csak a világ a mi kedvünkért nem fog lassan változni. :)”
 • 13. Balogh Gábor 2008. április 24. 18:08
  „gyurcsány megmondta már régen : el lehet innen menni! Igen, de van egy jobb ötletem , menjen már ő oda ahová való! őt, vagy az édesanyját ápolja túlterhelt, fáradt ÁPOLÓ a második műszakban, mikor semmihez nincs már kedve/ereje . . .
  bégé”
 • 12. egy szegedi 2008. április 24. 17:08
  „ÉN nem lennék nővér az tuti! Közalkalmazottként fizetésük minimális, nem mintha más szférában több lenne, de elég sokat tanultak, s elég nagy felelősség is van rajtuk. Mindezt három műszakban. Túlterheltek, nagy a felelősségük, sok az adminisztráció stb... Emelett ágytálazni, mosdatni, fürdetni, emelgetni a betegeket stb... Nem lehet egyszerű csak gratula annak aki ezt végzi, mellette mosolyog és kedves is. S hála azért van belőlük elég sok, köszönjük nekik, mert bármikor szorulhatunk rájuk, s betegen mindenkinek jól esik egy pár szó, törődés, odafigyelés..Megybecsülésre s béremelésre lenne szükség szerintem.”
 • 11. Stephan F Taba 2008. április 24. 17:03
  „En azt gondolom amig az emberi gondolkodas nem valtozi ka godorben addig miden Marad a regiben . Aki felmeri vallalni hogy
  kimaszik belole az majd latja hogy a vilag teljesen masrol szol mint amirol itt szol ez a szappan opera . #1 Az angol nyelv 2 azaz KETTO
  honap alatt communikacios szinten megtanulhato " alexander system" Ha akarja VALKI .A Nagyobb Problema hogy a"MADZSAR"
  diloma szart se er mivel A dicso gaverment eggyetlen kormannyal nem allapodott meg annak traszerzitasarol tehat midegy hogy fizetsz vagy nem Itt azt kerdezik tudod vagy nem igy az o ferije
  konnyen vagdalozik azzal hogy el lehet menni EL IS KELL mert az a hely amely alkalmatlan emberi eletre , mivel hogy alltalanos gyanu szerint csak egy van belole es azt nem arra kene pocsekolni hogy
  nemi Hitvany Marvany Feju bolsik Kiserleti nyulkent hasznaljak az
  orszag teruleten elo Lakossagot. vagy kibirja vagy bele doglik.
  Mondjon Valaki CSAK EGY okot miert jo ott elni....
  Eszebe jutott-e mar valakinek hogy meg kerdezze mennyi az az
  osszeg amit befizetett a Tb-be mert ezzel normalis helyen evente
  elszamolnak amit te soha nem fogsz megkapni es az elmulas utan
  a csalad vegelszamolast kap .ugye hihetetlen. Ha felvallalod 45eves kor utan is letezik elet egy masik Kontinensen Kereshetsz annyit egy nap alat mint ott egesz honapban lasd me es az adohivatal nem uldoz nincsenek kommandok a levego tiszta es CSAK 6 azaz Hat % adot Fizetsz Nem 27 kulonbozot
  . HA FEL MERED VALLNI es akkor innen lehet kezdeni beszelni a
  humanitasrol.”
 • 10. Etus 2008. április 24. 15:15
  „Tisztelt Hné!Úgy látom nem egy célt szolgálunk,vagy ön melyik oldalon áll?Úgy érzékelem,nem sokra becsüli kollégáit!Vajon miért??És ön hol dolgozik meglehet tudni?Hogy más is jelentkezni tudjon,ilyen jól fizető helyre,mint ahol ön dolgozik. Az is lehet,hogy még önnél jobb ápoló is akadna,és mi lenne ha ön kerülne az utcára?Nincs elég ápoló,egyébként mire számítottak,most küldtek el ezreket létszámleépítés miatt.Szerintem mind anyagilag,mind erkölcsileg meg kellene becsülni minden dolgozó állampolgárt!De minden vezető,legyen magán ,vagy állami,azt nézi hánybőrt lehet még lehúzni a dolgozójáról!De fizetni azt már nem szeret egyik sem,éhbérért dolgoztat mindkettő!Tehát ezért kellene együtt harcolni,nem alátenni egymásnak!Én is ápoló vagyok!Van 1-2 dologról fogalmam higgye el,és még másoknak is.”
 • 9. sevenof9 2008. április 24. 14:52
  „ezzel a diploma-visszafizetessel csak egy baj van, a szuleink kifizettek adoban.
  Vagy legyen 10% ado es tandij,vagy maradjon a 60%-os adoterheles,de minden ingyenesen. Nem kene a kettot keverni...”
 • 8. No.6-Sy 2008. április 24. 14:18
  „És miért csodálkozunk ezen?
  Agyonhajszolt, három műszakban igavonó baromként robotoló emberek alig kapnak pénzt. MIből is fizethetnénk nekik? Talán a Fityisz felhergelte buta tömeg által hősleg eltörölt vizitdíj vagy napidíj összegéből? Esetleg Horváth Ágnes végkielégítéséből, vagy a MÁV-vezélr (és társai) brutális lelépési pénzeiből? Ki tudja, hogyan lehetne ésszerűsíteni a dolgokat egy olyan társadalomban, amelyik nem akar felnőni, és ahol bárki értelmes ember tesz valamit, húsz másik esik a torkának? Biztos jó nyavalyogni és jó a megszokott lanygmeleg sárban dagonyázni...és lehet sírni is, van rá éppen elég ok. Ha nem lesz, majd teszünk róla, hogy legyen.

  Más kérdés az, hogy a segítő ember nem lehet pénzorientált, mert amint pénzért segít, vége van, mint a botnak. Igaz azonban az is, hogy valamiből élnie kell. Kérdés, hogy egy embernek mennyi az elég...?

  Megértem, ha külföldre mennek az ápolóink, mert megértem azt is, ha nem tudnak megélni, ha hullafáradtak, mert havi 85 ezer bruttóért a belüket is kimelózzák ráadásul hat másik helyett, és még otthon van a háztartás, a férj/feleség (engem pl. Robi nővér ápolt a sérvműtétemkor), a gyerek meg a kifizetetlen számlák a konyhaasztalon.

  Talán tényleg érdemes lenne gondolkodni, tervezni-(át) szervezni és nem csak hatvanhatfelé húzni a szekeret. Jut is eszembe: a mindig ágáló ellenzéknek van erre a proiblémára épeszű megoldási javaslata?”
 • 7. Hmm.. 2008. április 24. 14:05
  „Csak nehogy úgy járjunk nehány éven belül mint a lengyelek, hogy haza kell könyörögniük a külföldre vándorolt honfitársaikat...
  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/poland-launches-campaign-to-lure-back-migrant-workers-814747.html”
 • 6. Hné 2008. április 24. 13:48
  „Más: Az ápolók között még nagyítóval sem találni olyat, aki az angolt a munkavállaláshoz megkívánt szinten beszélné.”
 • 5. Hné 2008. április 24. 13:41
  „Mielőtt az újságíró leír valamit, győződjön meg annak a valóságtartalmáról........
  A szakápolók nettója jóval meghaladja a leírtakat...
  Én is az vagyok.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromdimenziós mozi Szegeden

Szeged - Szegeden lesz az ország második 3D-s mozija. A Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos Termét nyáron… Tovább olvasom