Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Külföldre mennek a pincérek is

Szeged - Elvándorol külföldre a vendéglátós szakma színe-java is – hasonlóan az orvosokhoz és nővérekhez. A nyári szezonban távozók helyére nehéz jól képzett szakácsot, pincért találni.
Ausztriában, Írországban, Angliában is dolgozik, illetve tengerjáró hajókon áll szolgálatba sok olyan fiatal, aki a szegedi vendéglátó-ipari iskolákban végzett. Egyikük, az ausztriai Haldensee négycsillagos welness-szállója konyhafőnök helyetteseként helytálló Zavagyák Gábor szerint a végzősök nagy része elhagyja a szakmát, de a vendéglátásnál maradók fele külföldre megy dolgozni. A 2002 óta Németországban és az osztrák „sógoroknál" bizonyító szakács elárulja: pályakezdőként az itthoni 38–40 ezer forintos fizetés helyetti 1300 euróért indult külföldre. Igaz, szembesülnie kellett azzal, hogy él még a „keleti blokkból" érkezőkkel szembeni előítélet, és az iskolában szerzett ismereteinek is csak a 40 százalékát hasznosíthatta, mert el kell sajátítania a hazainál magasabb színvonalú gasztronómiai tudást. Ám a törekvő, a német nyelvet jól beszélő magyarországi vendéglátóst megbecsülik.

Zádori Szabina már itthon csapol. Fotó: Frank Yvette
Zádori Szabina már itthon csapol.
Fotó: Frank Yvette

Hasznos, de szükséges-e?

– A külföldi tapasztalatszerzés hasznos, de kérdés, szükséges-e. Mostanában nagyobbak a lehetőségek, többen próbálkoznak a határon túli munkavállalással elkeseredésükben vagy reményekkel telve, de sokan csalódnak, nem találják meg a számításukat – mondja a németországi, franciaországi, svájci és ausztriai tapasztalatokkal felvértezett Ferenczi Dezső. Az Alabárdos étterem vezetője szerint a jó képességű szakács itthon is megkapja a megfelelő fizetséget, és megtalálja a helyét.

– Három felszolgáló és két szakács ment külföldre az utóbbi hetekben. Bár egyre telítődik a piac, de a jobbak gyorsan elhelyezkednek. Ellenben a helyükre nekünk nehéz jól képzett szakmunkást találni a nyári főszezonban – érzékeltette a másik oldal helyzetét a szegedi Hunguest Hotel Forrás igazgatója. Maklári Lászlóné szerint a jó szakmunkást tőlünk nyugatabbra annyira jól megfizetik, hogy például 3 évi írországi munka után megtakarításaiból itthon lakást vehet.

Magyarországról az utóbbi időben olyan fiatalok indulnak külföldre „kalandozni", akiknek gyenge a nyelvtudása, és a szakmájuk iránt sem elkötelezettek. Márpedig így külföldön nem lehetnek sikeresek – hallottuk a magát megnevezni nem óhajtó Tamástól, aki nem tervezi a hazatérést, mert ha jó szezont fog ki, fél év alatt nettóban annyit keres, mint itthon bruttóban egy év alatt. Igaz ezt a sok munka miatt elkölteni se nagyon tudja. Ezért szépen gyarapodó tőkéjéből, azt tervezi, vállalkozást indít: például egy palacsintázót, de nem magyar nyelvterületen.

– Anyagilag jövedelmező külföldön munkát vállalni. De ez napi 10–12 óra talpalást jelentett úgy, hogy például fél évig egyetlen szabadnapot se kaptam. 120 százalékos teljesítményt követel az óriáshajó vendégserege a felszolgálótól, de az ezt megelőző angliai egy évben is keményen kellett dolgoznom – összegez a tanítói diplomával és vendéglátó-ipari végzettséggel is rendelkező Zádori Szabina, akit a kíváncsiság és a kalandvágy vitt külföldre, de rájött: a pénz nem minden. A begyűjtött tapasztalatokat most itthon, az édesapja által vezetett Bajor étteremben hasznosítja. Mert itthon is a maximumot várja a vendég a pénzéért.

Olvasóink írták

 • 17. 620829 2011. július 28. 10:03
  „12. fili-busz 2011.07.27. 20:36

  Hibát mindenhol lehet találni -de a nagyságrendek azok mások.
  A klinikán lassan nem lesz belgyógyász-diabetológus sem-endogasztrológus sem-nincs rezidens---lesz itt szép kép--a lényeg a megélhetés -az ingatlanok leszámításával minden olcsóbb például Ausztriában...a bécsi gázfűtés-kétharmada a maygar átlagnak , a cukor majdnem a fele stb-az autók ára meg csak hab a tortán !”
 • 16. Együgyű 2011. július 28. 07:08
  „Kicsit nagyobb probléma, mint a rezidenseké!
  A pincérek még letétbe nem rakták felmondó leveleiket!
  Ezért csak az a probléma még, az elit osztályt ki tudják e szolgálni a pincérek!
  Megoldást! Zártkörű klubokat kell kialakítani, a felső tízezer részére! Ahol a pincéreknek fejlett EU-s fizetéséket adunk! A többi meg, ha tud, csak tanuljon nyelveket. és akkor mehetnek isten hírével!
  A parlamentben ez egy sürgősen megtárgyalandó úgy!!! Rendkívüli napirendet!!!
  Ha én egyszer a klubban elmondom! ( Hol hallottam?)”
 • 15. fili-busz 2011. július 27. 22:55
  „14. tol 2011.07.27. 22:51

  Van benne tapasztalatom.
  Egyetértek veled!”
 • 14. tol 2011. július 27. 22:51
  „nem egyszerű sem itthon, sem máshol élni és dolgozni. Ám aki nem próbálta, az nem is tudhatja, milyen is a külhoni munka. Beszélni róla, meg osztán csinálni - hát, az bezony egészen más! A nagyon nagy gond, hogy aki egy-két évig amott dolgozik, már nehezen, avagy egyáltalán nem tud visszaszokni. Ez nagy kár, mert példának okáért a középkorban a fejlődés egyik fő mozgatórugója volt a mesterlegények vándorlása. Elmentek távoli földekre és az ott szerzett tudást itthon tudták kamatoztatni. Hát, ez mostanra valahogy megszűnt. Kár.”
 • 13. CID 2011. július 27. 21:29
  „Az azért, érdekes, hogy a vendéglátó helyek tulajdonosai azért csak maradnak itthon, csak eléldegélnek valahogy...........”
 • 12. fili-busz 2011. július 27. 20:36
  „Amit itt leírtok,csak a fele igaz vagy az emberek 70-80%-ra nem igaz ("külföldön heti 39 órában is a biztos nyugodt élet").
  Lehet tovább "hülyíteni a népet".

  Az tény, hogy nyugatbara jobb az élet, de nem annyival,mint itt pár Hübele Balázs leírja.
  Ott sincs kolbászból a kerítés és nem hányják be a pénzt az ablakon.
  Egyébként kösznet nekik, hogy az egyébként sem túl rószás közhangulatot, eme nemes hozzászólásaikkal emelni igyekeztek.
  A "nyugathajbókolóknak" eléggé hiányosak az ismereteik.
  Csak néhány konkrétum és idézet:

  "Nem indul eljárás és nem függesztik fel azt az angliai mentőorvost, akit a márciusban agyhártyagyulladásban meghalt magyar diáklányhoz riasztottak. A doktor meg sem vizsgálta a lányt, szerinte csak hisztizett - számolt be a nyugat.hu..."

  "Rendőrségi nyomozás kezdődött egy angliai városban azután, hogy feltehetően a szervezetükbe juttatott élettani sóoldat okozta három páciens halálát a helyi kórházban..."

  vagy

  "..Az Egyesült Államokban az utóbbi időben nem ez volt az első eset, hogy a FAA kötelességszegésért kénytelen volt felfüggeszteni egy dolgozóját: március vége óta legalább öt légiirányító vesztette el az állását amiatt, hogy szolgálat közben aludt..."”
 • 11. Izso 2011. július 27. 20:05
  „Akinek van lehetősége miért ne menne????? Itthon éhhalál küszöbén napi tízen órás munkák. külföldön heti 39 órában is a biztos nyugodt élet.”
 • 10. Pandora 2011. július 27. 16:20
  „majdcsak mindenki elmegy innen..

  az utolsó majd kapcsolja le a villanyt!”
 • 9. 620829 2011. július 27. 15:59
  „A szelekció egyik formája ez--

  meg vagyon oldva -ezért moderáltak ki.OKSA.

  7. partsap 2011.07.27. 15:43

  NEM BÁNTÓNAK ÍRTAM-de tartom.
  Látom, hogy egykor ott és itt mit és hogyan kell például orvos nejemnek dolgoznia....majd 10-szeres pénzért.Nyugodt-kiegyensúlyozott-érzi-hogy megbecsülik-és ezt anyagilag is érzékeli.
  Az itteni apeh megkérdezte-hogy tud-e bármit segíteni-a cég elindításánál-ha van kérésem-kérdésem tegyem fel-ha követelést nem teljesítenek szoljak ők gyorsítani tudják a dolgot----más minőség !stb-stb.”
 • 8. 620829 2011. július 27. 15:52
  „de rájött: a pénz nem minden.

  ez jó szöveg.....csak nem igaz.Mindenki azért megy dolgozni-mert pénzt akar keresni-SZERINTEM-ha valaki munkmániás-és helyette tele zsebel nem tud pihenni-utazni-olvasni-3d-s mozikat nézni-pezsgőfürdőzni-------INKÁBB......no annak részvétem.”
 • 7. partsap 2011. július 27. 15:43
  „"Elvándorol külföldre a vendéglátós szakma színe-java is"
  Ez kicsit sértő az itthon maradottakra nézve nem?
  Mintha azt mondta volna, hogy aki kimegy az képviseli a tudást és akik nem mentek sehová azok a képzetlenek és dilettánsok gyülekezetét szaporítva degradálják választott szakmájukat az ezzel az alacsony színvonallal beérő igénytelen hazai közönség megelégedésére.
  "A szelekció egyik formája ez"
  Hát ez meg miféle rasszista duma. a darwini elmélet lépett működésbe?
  Ugyan kérem!
  Oké, aki akar menjen világgá tarisznyájában a hamuvá sült pogácsával, de akinek erre nincsen/nem volt lehetősége (gyerek, család, stb) azt azért ne minősítsük le valamiféle kevesebbet érőnek ha kérhetném.

  Egy itthon ragadt vendéglátós.”
 • 6. laca74 2011. július 27. 15:42
  „Aki tud és megvan a lehetösége az tipli innen,mert csak a politikusok és a politikus bünözök tudnak itt megélni.”
 • 5. 620829 2011. július 27. 14:58
  „Mit írtam mai nem igaz????most komolyan?”
 • 4. deszkás 2011. július 27. 13:58
  „Miért maradnának?”
 • 3. 620829 2011. július 27. 13:53
  „<moderálva offtopic>”
 • 2. gabocac 2011. július 27. 13:38
  „Londonban 2 évet dolgoztam a vendéglátásban.Ezerrel verem a fejem a falba,hogy hazajöttem.Naiv voltam azt hittem Magyar vagyok itthon van a helyem.Tévedtem!”
 • 1. 620829 2011. július 27. 13:10
  „Így helyes-unió van- a szelekció egyik formája-hogy az életképesebbek--jelen esetben is -jó!! piacon eladható tudással rendelkezők-oda fognak menni-ahol meg is fizetik az ellenértéket-lásd fizetés és nem éhbért kapnak.
  Lesz itt lakás dögivel-mert aki nagyon utána akar nézni-azért falun nyugaton is vannak elérhető árú ingatlanok.---amelyek közbiztonsággal is jól kivannak bélelve!...ellnetétbe hunniával--ott a dolgozó többséget nem negativ diszkriminálják !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE-s pótfelvételi: közel 70 szak, 8 ezer hely

16 képzési területen nappali képzésben 3720, esti és levelező munkarendben 4127, távoktatásban 227 fiatalt vár a szegedi egyetem. Tovább olvasom