Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Kulisszatitkok és barangolás a betűk birodalmában

Szeged - Japánból exportált merített papírral foltoztunk meg szúrágta, százéves könyveket, követtük az olvasmányok útját a beszerzéstől a polcra kerülésig, és ingyen beírattuk magunkat a szegedi Somogyi-bibliotékába a könyvtárosok világnapján.
- Ha a kedves olvasók tudnák, mennyit költ a könyvtár felújításra, és látnák, hogy milyen sziszifuszi munkát végeznek itt a szakemberek, biztosan jobban vigyáznának a könyvekre – hallottuk Ravaszné Zsarkó Gabriellától, akivel a Somogyi-könyvtár alagsorában, a restaurátorműhelyben beszéltünk. Általában az intézmény ezen része el van zárva az olvasók elől, ám a könyvtárosok világnapján a Dóm téri épület látogatói megleshették az egyes munkafolyamatok titkait. Így figyelhették meg azt is, hogy a több száz éves, szúrágta könyveket milyen módszerekkel varázsolják újra használhatóvá a restaurátorok. Vóna Györgyné ecsettel söpörte ki a koszt a lapok közül, majd megmutatta, hogy lehet „befoltozni" a kisebb-nagyobb lyukakat. Kiderült: az ehhez szükséges merített papír egyenesen Japánból érkezik a könyvtárba – borsos áron: egy 50×70 centis ív közel 2000 forintba kerül.

Az érdeklődőket beavatták a könyvrekonstrukció fortélyaiba is. Fotó: Karnok Csaba
Az érdeklődőket beavatták a könyvrekonstrukció fortélyaiba is.
Fotó: Karnok Csaba

A legkíváncsibb olvasók kérdezhettek Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgatótól, és követhették a könyv útját a beszerzéstől a polcra kerülésig. Tegnap ingyen lehetett beiratkozni a könyvtárba, sőt a könyvtárosok helyére ülve, saját magunkat regisztrálhattuk. Az állománygyarapító részleg osztályvezetője, Kocsárdi László elmondta: tavaly több mint 16 ezer új kötetet szerzett be a könyvtár, ezek közül 2548 darabot ajándékba kapott – például hagyatékból, de akadnak olyanok is, akik költözésnél nem fuvarozzák az olvasmányokat, inkább a könyvtárnak adják.

A világnap alkalmából az alkotó könyvtárosok munkáiból is kiállítás nyílt. Többek között Berta Zsuzsanna pasztellkréta rajzait csodálhatják meg a látogatók. A képek mind-mind „megrendelésre" készültek, Zsuzsanna úgy kérte vissza barátaitól, kolléganőitől, akiknek születés- vagy névnapjára készítette őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiatakarékos otthonok a szegedi Tisza Palotában

Szeged - A Tisza Palotában az elmúlt fűtési szezonban egy átlagos másfél szobás lakás havi fűtési… Tovább olvasom