Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Külön emlékeztek Szegeden

Szeged - Nagy Imre szegedi szobránál a városi önkormányzat, a Rerrich téri hősi emlékműnél a megyei közgyűlés és a Politikai Foglyok Szövetsége emlékezett. Mindkét ünnepségen résztvett néhány politikus a „másik oldalról" is.

Kevesen mentek el a szegedi városháza elé az ünnepélyes zászlófelvonásra, amellyel a délelőtti önkormányzati megemlékezés kezdődött. Tucatnyi érdeklődő és a közgyűlés néhány képviselője jelent meg. Az emlékezők átvonultak a Rákóczi téri Nagy Imre-szoborhoz. Géczi József Alajosszocialista országgyűlési képviselő, a Nagy Imre Társaság Csongrád megyei elnöke mondott ünnepi beszédet. A mártír miniszterelnök alakját idézte fel, aki életét áldozta az 1956-os forradalomért és szabadságharcért. Emlékezett a magyar forradalomra és benne a szegedi megmozdulásokra.

A szegedi önkormányzat nevében Herédi Edit aljegyző és Szentgyörgyi Pál alpolgármester koszorúzott, majd a közgyűlés valamennyi frakciója, a megyei szervezetek, illetve a civil egyesületek helyezték el virágaikat.

Délután megtelt a Rerrich tér, ahol a Politikai Foglyok Szövetségének Csongrád megyei szervezete és a megyei önkormányzat közösen rendezett megemlékezést a hősök emlékművénél. A szónokok párhuzamot vontak az ötvenegy éve történtek és napjaink között. Fejér Dénes, a Pofosz megyei elnöke saját hajdani tapasztalatait idézte fel, majd az „országvédő civilek Magyar Gárdájáról" szólva elmondta, a Pofosz csatlakozott az alakulat támogatóihoz. A műsorközlőként fellépő Péter Árpád, a megyei közgyűlés sajtóreferense diszkréten elhatárolódott a beszédtől.

Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy nem szabad készpénznek venni a szabadság értékeiről elhangzó szavakat, mert tavaly októberben békés tüntetőket veretett szét a kormány. Gyakorló anyaként a hajdani ifjú mártír, Mansfeld Péter példáját emelte ki. Gyimesi László, a Fidesz városi elnöke kormányváltásra buzdító beszédében nyersen fogalmazott, Morvai Krisztinát idézve hibbant Nérónak nevezte a miniszterelnököt. Az este főszónoka Martonyi János volt külügyminiszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke a szegedi diákok ötvenhatos szlogenjére utalva tisztító viharról beszélt. Az egyéni szabadságjogokért és a nemzet függetlenségéért vívott fél évszázaddal ezelőtti küzdelem értékét hangsúlyozta, és szembeállította a szavak és a hatalom mai kiüresedésével, valamint a kormányzati szintre emelt hazugsággal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a szegedi Olajbányász tér gettóbüféjét

Szeged - Döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől. A tarjáni… Tovább olvasom