Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Különdíjat kaptak a ságváris fiúk

Meghívásos történelemversenyt rendeztek Budapesten Velünk élő kultúrák: örmények címmel, ahová húsz középiskola csapatát hívták meg. Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium ötfős csapata negyedik helyezett lett Blazovich Péter történelemtanár vezetésével.
– A felkészülés fejenként nagyjából húsz órát vett igénybe, ha csak a második fordulót nézzük. Az első fordulóval még rászámolhatunk plusz öt-hat órát – mesélte lapunknak a 11. osztályos Békési Gergő. Rajta kívül még , Czinege András, Fuisz Bátor és Oláh Tamás András alkották azt a vállalkozó szellemű csoportot, akik a Velünk élő kultúrák: örmények címmel megrendezett meghívásos országos történelemversenyen negyedik helyezést értek el. Mindannyian az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumba járnak, felkészítőjük Blazovich Péter történelemtanár volt. A vetélkedő témáinak apropóját az erdélyi örmények örmény katolikus hitre történő áttérését szervező és végrehajtó Verzár Oxendiusz erdélyi örmény katolikus püspök halálának 300. évfordulója és az Örmény Genocídium centenáriuma adta.

– Azokat a gimnáziumokat keresték meg, ahol kiemelkedő szakmai munka folyik. A felkészüléshez szükséges szakanyagot postán kaptuk meg. Szegedről egyedül minket hívtak meg, ez azért lehet, mert a történelem-munkaközösség a második legeredményesebb az országban az elmúlt húsz évet tekintve – mondta Blazovich Péter. Azt is elárulta, hogy a fiúk közül négyen matek–fizika tagozatosok, csupán egyikük humán, pontosabban nyelvi tagozatos.

– Negyedikként kerültünk be az ötös döntőbe, és a végső eredményhirdetésnél is a negyedik helyre kerültünk. Egy hajszállal csúsztunk le a dobogóról, így a zsűri különdíjat ítélt meg nekünk – fogalmazott a történelemtanár. A fiúk azt is elárulták, hogy bár reál beállítottságúak, érdekli őket a történelem. A versenyen való részvételért két témazáró dolgozat értékű ötössel is gazdagodtak.
Kortárs képzőművészetről is kérdeztek – Nemcsak az ötös miatt érte meg a felkészülés, hanem azért is, mert olyan témában kutakodhattunk, amit méltánytalanul mellőznek. Az első helyezésért utaztunk Budapestre, a dobogóról azért csúszhattunk le, mert a döntőben már kortárs képzőművészeti témákba is belekérdeztek – osztotta meg velünk Békési Gergő. A fiúk azt is megsúgták, hogy még hazafelé, az autóban is ezen tanakodtak, olyannyira, hogy rossz helyen hajtottak le az autópályáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így lehetsz sikeres pályakezdő

Így lehetsz sikeres pályakezdő
Munkaadókkal találkozhattak, és megismerhették saját lehetőségeiket a pályakezdő hallgatók a Tavaszi Állásbörzén a TIK-ben. Tovább olvasom