Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Különleges helyszínek: Irattár a bíróság pincéjében

Szeged - 5–15 évig kell megőrizni a jogerősen befejezett bírósági ítéletekről szóló iratokat: a Csongrád Megyei Bíróság pincéjében 4,8 kilométer hosszan állnak a kötegek.
213 dobozba összepakolva várják sorsukat a Csongrád Megyei Bíróság pincéjében azon jogerősen befejezett bírósági ügyek iratai, amelyek helyben történő őrzési ideje lejárt, és azokat a bíróságnak az előírás szerint a Csongrád Megyei Levéltárnak kell megküldenie.

– A megyei és városi bíróság szervezeti egységeinek iratait 4 helyen tároljuk Szegeden. A legnagyobb mennyiséget a Széchenyi téri épület pincéje rejti. Az élére állított iratok hossza mintegy 4,8 kilométer – hallottuk Cseh Attilától. A Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese elmondta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által kiadott irattári terv a különböző bírósági iratokat aszerint foglalja csoportokba, hogy azok selejtezhetők-e vagy sem, illetve mikor kell őket átadni az illetékes levéltárnak.

A Széchenyi téri épület pincéjében tárolják a legtöbb dokumentumot. Fotó: Schmidt Andrea
A Széchenyi téri épület pincéjében tárolják a legtöbb dokumentumot.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ezek egy részét 5–15 év után bizonyos kivételekkel az adatok biztonságára ügyelve ténylegesen megsemmisítjük. A nagyobb hányad azonban nem, vagy csak részben selejtezhető. Az átadásig ezeket rendezetten, a lajstromszám sorrendjében, terjedelmüktől függően kötegelve, irattári táblák közé helyezve és hevederrel átkötve kell tárolni. A táblákon feltüntetjük, hogy a kötegben mely év milyen számú iratait tároljuk – mondta a szóvivő. Nem semmisíthetők meg például a különböző emberölési ügyekben hozott jogerős ítéletek, akárcsak az 1900 előtt keletkezett iratok, illetve a házassági bontóperben hozott jogerős ítéletek.

A bírósági pincében már alig találni szabad helyet a polcokon: az ügyek számának emelkedése miatt évről évre egyre több irat kerül ide. A számítógépen való tárolásról megtudtuk, hogy az csak első hallásra tűnik egyszerűbbnek.

– Ez lehet a jövő, de jelenleg csak a cégeljárás működik elektronikusan. A többi ügy intézése papíralapú, az eljárások erre épülnek. Most még nehezen képzelhető el, hogy például egy több tízezer oldalas büntető nyomozati irat tanulásakor, kijegyzetelésekor a bírónak csak elektronikusan álljon rendelkezésére az ügy minden irata, és a tárgyaláson így tárja azokat a felek elé. Más kérdés, hogy ha a jövőben az eljárás jogerős befejezése után digitalizálhatnánk az iratokat, és kevesebb papírt kellene megtartanunk, az jelentősen könnyítené az irattározást – magyarázta Cseh Attila.

Vagyoni viszonyok 1969-ben

Az irattár mélyén láttunk 1940-es évekből származó lajstromokat, amelybe szép, cizellált betűkkel írták fel az ügyben érintettek nevét. Igazán érdekesnek találtunk egy 1969-es házassági bontóperi ítéletet is, amely jól tükrözi az akkori vagyoni és értékviszonyokat. A bírósági ítélet arra kötelezte az alperest, hogy az volt házastársának kiadjon 1 darab barna télikabátot 1000 forint, egy fekete öltönyt 2000 forint, egy villanyborotvát 300 forint, és egy Orion táskarádiót 700 forint értékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film, kötet Kass János emlékére

A Belvárosi mozi Balázs Béla Termében tegnap mutatták be a Kass János üzenete (1995–2010) című… Tovább olvasom