Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Különleges helyszínek: bunker a megyeháza alatt

Szeged - Körülbelül 100-an menekülhettek volna a szegedi megyeháza légópincéjébe, ha atomcsapás éri a várost. A helyiség szinte eredeti állapotában maradt fenn.
Az idén 50 éves szegedi megyeházán akár múltidéző kiállítás is nyílhatna, amely vetekedhetne a budapesti sziklakórházzal. Az alagsor ugyanis egy szinte eredetiben megőrzött légópincét rejteget. A részleteket Hajdu Jánostól, a Megyeszolgálat Nonprofit Kft. műszaki igazgatójától tudtuk meg, a sötétség miatt itt-ott kísérteties világban Antali Sándor karbantartó kalauzolt bennünket.

Kiderült: mintegy 100 ember maradhatott volna élve a megyeháza alatt, ha Szegedet atomcsapás éri – erre a 60-as években számított a politika. Hogy mi alapján választották volna ki a túlélőket, azt csak gyanítani lehet.
Az atombiztos megyeházi légópince vasbeton ajtaja 25 centi széles, annak idején kiszámolták: ellenáll a sugárzásnak. A vasbeton ajtón belül további két ajtó és egy vasrács zárja ki a külvilágot.

A cirill feliratos eredeti szovjet hordókban aktív szén és vegyi anyagok voltak. Fotó: Frank Yvette
A cirill feliratos eredeti szovjet hordókban aktív szén és vegyi anyagok voltak.
Fotó: Frank Yvette

Ezt a légópincét ne egy légterű hodályként képzeljük el: egyik folyosóról a másikra jut a tájékozódni nehezen tudó látogató. A közlekedőkből több helyiség – ahogy kalauzunk mondta: lik-luk – nyílik. Annak idején állítólag vaságyakkal szerelték fel őket, és volt természetesen mosdó, zuhanyzó is – hogy akit sugárzás ért, alaposan lemoshassa magát.

A legérdekesebb berendezés az úgynevezett „lélegeztető": ez szűrte volna meg a kinti, szennyezett levegőt. A szerkezetet kézzel kellett hajtani, a cirill feliratos eredeti szovjet hordókban aktív szén és vegyi anyagok voltak. A légszűrőt természetesen sosem használták, de ma is működőképes. Egy másik helyiségben a dízelmotoros generátor az áramot szolgáltatta volna, ha már minden összeomlott.

A megyeháza előtti zöldövezetben a homlokzatban rejtőznek a kijáratok. Fotó: Frank Yvette
A megyeháza előtti zöldövezetben a homlokzatban rejtőznek a kijáratok.
Fotó: Frank Yvette

50 évvel ezelőtt ugyanis feltételezték, hogy az épület is elpusztul egy atomkatasztrófában. Hogy a bent rekedtek kimenekülhessenek, ha már „tiszta a levegő", kijáratokat alakítottak ki a földfelszín felé. Ezeken a nyílásokon négykézláb lehet kimászni. A megyeháza előtti zöldövezetben, mintegy fél méterrel a gyep felett látható is a homlokzatba rejtett 5 kijárat. Volt egy olyan mendemonda, hogy a megyeházát alagút kötötte össze a volt munkásőrség, a mostani munkaügyi bíróság épületével, de ennek nem akadtak a nyomára.

6 emeletes épület 1961-ből

1961-ben Schöner Ervin tervei alapján épült fel Szegeden, a Rákóczi téren a 6 emeletes megyeháza. A sarkain mészkőlapokkal borított, alumíniumfüggöny falú épület elkészültekor színvonalas, modern alkotásnak számított. A megyeháza üvegburkolattal fedett előcsarnokának függőfolyosóira spirálszerű lépcső, valamint vidéken egyedülálló páternoszter visz fel.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. seawasp 2011. június 08. 05:24
  „35. pistimolnar 2011.06.05. 16:10

  ,,Az akkori tűzoltó vonulós állományak ehhez semmi köze nem volt!"
  Ezt csak a saját véleményedként olvastam, mert anno, minden közüzemre rálátása volt a tűzoltóságnak! Nem volt véletlen a házgyári, a gumigyári, a kábelgyári bejárásos sétáink, mert így voltunk csak képben!

  ,, Ezzel sincs semmi baj, hisz mindenki azt ír amit akar, különösen a messzi távolból..."
  Ezt úgy olvastam, csak magad okolhatod, hogy otthon maradtál! Azt meg megnézném, ha Te 20 000 km-re elsodródol, akkor tudnál-e még magyarul írni? :-D”
 • 37. seawasp 2011. június 08. 05:24
  „33. info 2011.06.05. 10:16

  Teljesen igazad van, és erre van a törvény! :-D”
 • 36. seawasp 2011. június 08. 05:23
  „31. unknown 2011.06.05. 10:01
  Bozsi, csak most jártam erre, és ha nem is kapok választ, a lelkiismeretem nyugton lesz! :-D

  Ez az egész rendfenntartós - valaha BM volt - hisztikeltést a kormány részéről elterelő hadműveletnek látom, mert nincs meg az a elszámoltatás, amit a volt kormánytagokra ígért a Fidesz! :-D
  Erre dobta be a kormány a rendfenntartós csontot, amire sokan rábuktak! :-(”
 • 35. pistimolnar 2011. június 05. 16:10
  „30.seawasp! Nem vagyok Pistike, de nem baj, így is jó! A cikk a megye háza alatti óvóhelyről szól. Rendeltetése a kijelölt vezetők és vezetési törzs elhelyezése háború (atomcsapás) esetére. Szerencsére a józan ész döntött...
  Az akkori tűzoltó vonulós állományak ehhez semmi köze nem volt!
  Ha itt "pukkant" volna - ahogy írod - most nem irogatnánk itt, és oltanivaló sem lett volna, maradjunk ennyiben.
  A megelőzési ismereteid - írásod szerint - legalább 20 évet késnek. Ezzel sincs semmi baj, hisz mindenki azt ír amit akar, különösen a messzi távolból...”
 • 34. tol 2011. június 05. 12:19
  „jön az "atom" , oszt tizen megmenekülnek... ekkora habi légós pszichopátiát!”
 • 33. info 2011. június 05. 10:16
  „30. seawasp 2011.06.05. 02:14 -Igen , kellene hogy legyen még egy egyszerű kis üzletecskének is, akár privát vagy sem, de erről csak annyit, hogy tűzoltó készülékkel sem rendelkezik némelyik. A társasházakban is kellene kihelyezni tűzoltókészülékeket tűz esetére, de még-csak készülékek sincsenek ami megkönnyítené az oltást. Lásd Csongrádi sgt 82. társasház. Talán nem fajult volna ekkora tűzzé ami volt a közelmúltban.
  A házak tárolóinak tartalmáról ne is beszéljünk mert van aki az utcáról a kuka mellől hord be némi kacatot"jó lesz valamire alapon.”
 • 32. info 2011. június 05. 10:06
  „"egyedülálló páternoszter visz fel". -hülyék lifje!!! ezen menjen fel egy kerekesszékes ügyintézésre!! Na erre varrjál gombot valaki ! Akkor még-sincs akadálymentesítés?- ott ahol kell?”
 • 31. unknown 2011. június 05. 10:01
  „30. seawasp 2011.06.05. 02:14
  "Lásd, most a Fidesz nekiment a ,,rendnek", és kitudja, ha gond lesz, megvédik-e..."

  Nézd, szaktárs (inkognítóban vállalati tűzoltó tiszt voltam képzettséggel, miegyéb), éppen arról van szó, hogy hozzáértő szakik ne menjenek 45-50 éves korukba nyugdíjba, hanem elégítsék ki az adminisztratív feladatokat mint képzésben, ellenörzésben, vizsgálatban, szemlékben stb., mint a társadalom más nem kedvezményezett rétegeinek lenne még idejük tovább dolgozni a szakmában. Mennyire szeretné például egy pedagógus is, ha mondjuk 50 éves korában kapná a nyugdíját a postástól, s közben magánórák után még felvenné az arra is járó havi fizetését. Kettőt kap, egy napi időszak penziumot dolgozik...”
 • 30. seawasp 2011. június 05. 02:14
  „20. pistimolnar 2011.06.04. 17:21
  Pistike!
  "9.seawasp! Kicsi tűzoltónak mi köze lett volna ehhez?"

  Nem tudom a végzettséged, de csak úgy alapból, ha van egy nagy pukkanás, akkor ki fogja eloltani a tüzeket? Ha másért nem is, de azért kellhet az államot védő kutyákra is figyelni! :-D
  Azt is tudd, minden fontos helyről - pl. Szeged városában minden üzem, vagy létesítmény - van a tűzoltóságnak tűzoltási terve, és évente többször is végigjárják a legények - megismerve a helyzetet! -, ha történt változás, azt rögzítik!
  Egyéb kifogás? :-D

  Lásd, most a Fidesz nekiment a ,,rendnek", és kitudja, ha gond lesz, megvédik-e a ,,sleppet"? :-D”
 • 29. Ilusfia 2011. június 05. 01:56
  „A 70-es években a munkahelyemen tartottak légoltalmi oktatást, ahol elhangzott, hogy az óvóhelyek építése a hosszú távú ,,népgazdasági tervek" alapján a 1990-es 2000-es tervek között szerepel. Szerencsére nem valósultak meg.
  Megjegyzem, hogy Romániában mai is kötelező óvóhelyeket építeni minden nagyobb közösségi épület mellett. Én magam is láttam ilyen terveket például a kolozsvári Pólus Center tervei között. Úgy tudom meg is építették.”
 • 28. mughuzu565 2011. június 05. 00:28
  „mindenesetre érdekes!

  --------------------------------------------
  http://kerdesek.hu”
 • 27. maradando 2011. június 04. 23:25
  „macs.
  Hallottam róla! És nem a leendő kilakoltatásra várókra, az általad"élcnek"tartott célszemélyek elhelyezésére gondoltam.
  A rendszerváltás óta "kitermelödött" egy nehezen kezelhető réteg. Az ő számukra,és a városra nézve lenne áldás ,ha
  börtön helyett a turisztikai szezonban megfelelöen el lennének szeparálva. Nem oldod meg a kérdést pár száz forint
  alamizsnával. (Ők már sajnos évek óta ténylegesen bebizonyitották,hogy nem az otthon melegére vágynak.)
  A reklamációd az illetékeseknél kellene,hogy landoljon,akik nem találtak évtizedek óta megoldást. :-(”
 • 26. macs 2011. június 04. 22:53
  „17. maradando,
  hallottál róla? Feloldották a kilakoltatási moratóriumot. Szóval, nem kéne a hajléktalanokon élcelődni, bár ha belegondolok, sokak szerint, minden hajléktalan maga kereste a bajt. :-(”
 • 25. pistimolnar 2011. június 04. 20:41
  „24. adamantium! A cikkíró oskolában ilyen fogalmakkal mint szélesség, vastagság, hosszúság, stb. nem foglalkoznak. Találkoztam olyan cikkel a DM-ben, amiben a jeles firkász így fogalmazott: az ötször hét méter átmérőjű(!) helyiségben...
  Hát igen, ezek a fizikai fogalmak általáns iskolai követelmények!”
 • 24. adamantium 2011. június 04. 19:57
  „"vasbeton ajtaja 25 centi széles"
  nem véletlenül 25 cm vastag? 25 centi széles ajtón elég nehezen férnék be, vagy 50 kilós topmodelleknek tervezték?”
 • 23. queenmargareth 2011. június 04. 18:21
  „100? be sem fér az összes köztisztviselő.”
 • 22. oszibacsi 2011. június 04. 18:09
  „Atomtámadásnál a bomba a beállított tengerszint feletti magasságnál robbant. Ahol rakétás voltam, ezt az adatott is meg kellett adni az operátornak. Ha nem az Alföldre lövünk, ez nem egy elhanyagolható szempont. Meg a területet később megkerüljük, átvonulunk rajta vagy csak pusztítani akarunk. Minden mérlegelés kérdése.”
 • 21. Morpheus_RexXx 2011. június 04. 17:22
  „"...ha atomcsapás éri a várost" b...szusss... akkor aztán menekülhetnek oda is... max összeszedni (mi értelme már) a holtesteket lenne 1xűbb. Atomtámadás elől min. 20emelet mélyen lehet "elmenekülni". Látszik, hogy a látszatnak adtak a "nagytestvérek". Terelték a "barikat"...”
 • 20. pistimolnar 2011. június 04. 17:21
  „9.seawasp! Kicsi tűzoltónak mi köze lett volna ehhez?
  10.macs! Csak az M-L estire jártak, ott meg nem tanítottak fizikát!
  Jó ötlet a hajléktalan szálló! Bunyós Panna etethetné a csapatot, meg rendet is tartana köztük.”
 • 19. LukSzusz 2011. június 04. 17:21
  „Hajdú,ez a próbanéger még megvan?
  Valamikor Komócsin elvtárs és családja ,seggevége ment volna oda,a kommunisták,MSZP elődök,féltették tyúkszaros életüket,mint most.
  Még hány ilyen van az országban amit a derék kommcsik kiépítettek a mi pénzünkből?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásotthalmi kerti parti

Ásotthalom - A HKTT Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központ Ásotthalmi tagintézményének… Tovább olvasom