Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Különleges helyszínek: csak magyar és szerb használhatja a tiszaszigeti határátkelőt

Tiszasziget - Napi 10 órában működik a tiszaszigeti közúti határátkelő, ami jelenlegi formájában csak kevéssé tudja tehermentesíteni Röszkét a legzsúfoltabb nyári hónapokban. A magyarok és a szerbek már tárgyalnak az átkelő nyitva tartásának meghosszabbításáról.
A schengeni övezet külső határán lévő 27 hazai átkelő közül 4 naponta csak korlátozott ideig van nyitva, ezek egyike Tiszasziget. Különösen egyedivé teszi, hogy kizárólag magyar és szerb állampolgárok használhatják személyautóikkal: télen mindennap 8 és 16, nyáron 8 és 18 óra között.

„Miért nem tudnak nyáron legalább este 8–9-ig dolgozni? Ráférne Röszkére a tehermentesítés" – kérdezte olvasónk, amikor Tiszaszigeten áttértek a nyári nyitva tartásra. Röszkén évek óta probléma, hogy a nyári szabadságolások miatt hazafelé tartó, főként török vendégmunkások miatt a kilépő oldalon június közepétől nem ritkán 4–5 órát is vesztegelniük kell a járműveknek és az utasoknak.

Ugyanazok a szabályok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kishatárra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nemzetközi átkelőkre. Eszerint harmadik országból alkoholtermékeket és alkoholt tartalmazó italokat kizárólag 17. életévüket betöltött utasok hozhatnak át, de legfeljebb 4 liter szőlőbort, 16 liter sört, 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italt és 2 liter egyéb alkoholtartalmú italt. 40 darab cigarettát, vagy 20 darab szivarkát, vagy 10 szivart, vagy 50 gramm fogyasztási dohányt. A fenti árukon túl 300 euró értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen.

A tiszaszigeti határállomás nyitva tartását és „kétnemzetiségét" a két ország közötti nemzetközi megállapodás szabályozza. Minden technikai feltétel adott a hosszított nyitva tartáshoz, amitől információink szerint már a szerb fél sem zárkózik el: megkezdődtek a tárgyalások a nyitva tartás újragondolásáról, illetve más nemzetek polgárainak fogadásáról. A magyar oldalon 2-2 sávon megy a ki- és beléptetés: az egyik kilépő sáv fölött tábla hirdeti, hogy azt uniós állampolgárok és a svájciak használhatják. A magyarok nem fordíthatják vissza az uniós polgárokat Tiszaszigetnél, ám a szerbek kíméletlenül feltartóztatják őket. Kilátogatásunk napján egy osztrák útlevéllel rendelkező sofőrt nem engedtek szerb területre lépni.

A tiszaszigeti átkelőn szolgálatot teljesítő Fülöp László elmondása szerint egy átlagos napon itt 500 autó gurul át; a forgalom a röszkei vendégmunkás áradat idején ennek három-, négyszerese. A CSMRFK adatai szerint tavaly júliusban 665 ezer 964-en hagyták el az országot Röszkénél, míg 15 ezer 912-en Tiszaszigetnél. Mi fél óra alatt 8 autóssal találkoztunk, akik Szerbiából a kishatáron át jöttek Magyarországra. Az egyik férfi elmondta: 15 kilométerre lakik a határtól, használhatná Röszkét is, ám itt sokkal gyorsabban tud átjutni. Hazánkból csak egy autós akart szerb földre lépni. – Jobban megéri a 30 kilométeres kitérő, mint akár csak 1 órás várakozás Röszkén – mondta.

A tiszaszigeti kishatár a béke szigete: olykor hosszú 10 percekig egyetlen kocsi sem gördül át rajta, csak az átkelő tetején kurrogó galambok hangját hallani. A rendőrök légkondis útlevélkezelő fülkékben dolgoznak, van külön hangárjuk a vámosoknak, most készül a hőkamerás rendszer, és veszélyes anyagok kiszűrésére alkalmas röntgengépet is használnak.

Nyitnak Horvátország felé

A határokon tapasztalható nyári zsúfoltság kezeléséhez jó példával a horvát–magyar határszakasz jár elöl, ahol június 1-jétől 3 hónapon át ismét mindenki számára használható a régi letenyei közúti határátkelő. Ezt szezonon kívül csak a horvát–magyar határ térségében élők használhatják.

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2011. június 08. 05:29
  „Ez van, és anno, még szőregiként sem tudtam Tiszaszigetre átmenni - soha nem is voltam -, mert nem engedtek a határőrök!
  Ha nem is a régi szép világ, de fiatalabb voltam! :-D”
 • 2. Parttalan 2011. június 07. 18:59
  „A nyomorultak vissza fordítottak pusztán azért, mert az egyterűm nem személy, hanem teher kategóriára van vizsgáztatva.”
 • 1. papsajt 2011. június 06. 09:49
  „Szlále és Gyula bá, a régi szépidőkben :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hobo is énekel Az ember Tragédiájában

Gőzerővel zajlanak a 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei ünnepi nyitóelőadásának, Az ember tragédiájának a próbái Budapesten. Tovább olvasom