Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Különleges színházi csemegéket kínál a 23. Thealter Fesztivál

Szeged - Ínyenceknek való különleges színházi csemegéket is kínál a pénteken indult és jövő szombatig tartó 23. THEALTER Fesztivál. A hétvégi programok közül izgalmasnak ígérkezik például a visszatérő vendégnek számító szabadkaiak produkciója, Az ember komédiája és Gergye Krisztiánék amorális operája.

Sok víz lefolyt azóta a Tiszán, hogy 1991 nyarán lelkes fiatalok szorgos munkával kikaparták az évtizedek alatt rárakódott guanó alól az elhagyatott-elhanyagolt szegedi régi zsinagógát, és először megrendezték ott az alternatívok, függetlenek színházi fesztiválját. Az időközben nemzetközi hírűvé lett THEALTER-t idén már 23. alkalommal rendezik meg: 9 nap alatt 11 helyszínen közel 40 produkció, valamint kísérőrendezvények, beszélgetések és koncertek várják a kísérletezésre, színházi–előadó-művészeti útkeresésre, olykor szokatlan témaválasztásra is nyitott nézőket.

Képek a megnyitóról. Fotó: Frank Yvette - galéria


A mai kínálatból izgalmasnak ígérkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház produkciója, Az ember komédiája, amely az 1990-ben fiatalon elhunyt vajdasági költő, Sziveri János alakját, inspiráló és provokáló költészetét idézi meg. A régi zsinagógában ma 20 órától látható előadást az újvidéki színésznőből lett rendező-koreográfus hallgató, Táborosi Margaréta állította színpadra, aki úgy fogalmazott: egy művészsorsot akartak végigkövetni. Sziveri olyan stációkon ment keresztül, amelyeken a legtöbb ember: szerelmeken, csalódásokon, harcokon, betegségen. Sok anyagot felhasználtak az alapvetően groteszk hangvételű előadáshoz: verseit, írásait, Sziverivel készült interjúkat. Fricskának szánták a címet, amely egyben egyik versének címe is. A kollázsszerű képekből felépülő, mozgásközpontú produkcióhoz Bakos Árpád komponált zenét.

Jelenet Gergye Krisztián Társulata opera amorale című produkciójából, amelyet vasárnap 21 órától a kisszínházban játszanak. Fotó: THEALTER
Jelenet Gergye Krisztián Társulata opera amorale című produkciójából, amelyet vasárnap 21 órától a kisszínházban játszanak. Fotó: THEALTER


Gergye Krisztián Társulata vasárnap 21 órától játssza a kisszínházban opera amorale című produkcióját. Az egyfelvonásos amorális opera a 80-as évek népszerű underground együttese, az A(lbert) E(instein) Bizottság Jégkrémbalett és Kalandra fel! című albumának felhasználásával készült. Főszereplők: Szalontay Tünde, Tárnok Marica; táncolnak: Lőrinc Katalin, Gergye Krisztián, Barabás Anita, Fekete Blanka, Ruzsom Mátyás.

Jelenet a szabadkaiak előadásából, Az ember komédiájából. Fotó: THEALTER
Jelenet a szabadkaiak előadásából, Az ember komédiájából.
Fotó: THEALTER

„Mindenkinek megvan a maga harca. Az A. E. Bizottságnak ott volt Aczél György és a kései Kádár-korszak levegőtlensége, Gergyének és a ma független művészeinek pedig a lassan már aczélgyörgyi szemüvegen át látó mai kultúrpolitika hivatalnokai. Más-más korszak, de ugyanaz a levegőtlenség. Megtoldva – akkor is, most is – a kiábrándultság egyre erősebb fokozataival, hogy vajon lehet-e valaha is (művészként vagy úgy egyáltalán: civilként) szabad és normális életet élni Szentgotthárdtól Tiszabecsig a magyar tölgyfák alatt. A kort minősíti, amelyben élünk, hogy a nyolcvanas évek underground szabadidő-zenekarának kényszert és kötöttséget nem ismerő, a filozofikusból blődlibe, a blődliből filozofikusba hajló posztdadaista dalai harminc év után is könnyedén és problémamentesen (re)aktiválják magukat a jelenben, történetesen Gergye Krisztián és társulatának színpadán. Újrahallgatva – a jelentőségteljesen újrahangolt! – számokat, ugyanúgy meglegyinti az embert a szabadság szele, mint a nyolcvanas években, amikor az alternatív művészvilág jó része demonstratíve ott pogózott a Bizottság koncertjein, amelynek nemcsak a neve volt eleve provokatív, de zenekari logójában még a vörös csillagot is kisajátította. Ám ez az est csak részben szól a Bizottságról. Annál inkább a jelen fullasztó valóságáról vagy a könnyedén idelinkelhető fél- és közelmúltról, amelyet Gergye afféle protest, szabad szájú, politikaérzékeny, összművészeti valóságshow-vá dagaszt..." – értékelte a produkciót Králl Csaba, a revizoronline kritikusa.

Szentesi A legnagyobb magyar

A szentesi Horváth Mihály gimnázium drámaisai nyolcadik alkalommal vendégszerepelnek a fesztiválon – A legnagyobb magyar címmel újra figyelemfelkeltő utcai előadást hoztak létre, amely izgalmas, aktuális kérdéseket feszeget a fiatalok szemszögéből. A produkció ősbemutatóját ma 17 órától tartják a Klauzál téren, ahol vasárnap és hétfőn is ugyanebben az időpontban találkozhatnak velük az érdeklődők. Kedden és szerdán a Széchenyi téren ismétlik meg az előadást.

A szüzsé dióhéjban: a Széchenyi István Nemzeti Színiakadémia pályázatot hirdet: megalakul a Magyar Nemzeti Válogatott Színész Gárda (MNVSZG) – amelyhez pályakezdő színészek csatlakozhatnak. A MNVSZG feladata a köz szolgálata lesz: színművészeti tevékenységükkel a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozása és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzése, fejlesztése...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz kamion vonult fel Szegeden

Elkezdődött pénteken a 23. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó. Tovább olvasom