Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Különös kegyetlenséggel ölte meg főbérlőjét a 72 éves férfi

Szeged, Gyula - Legkorábban 9 év múlva, büntetése háromnegyedének letöltése után lehet ismét szabad ember a 72 éves P. Mihály. A gyulai nyugdíjast különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla.
Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen 12 év börtönnel sújtotta a 72 esztendős P. Mihályt a Szegedi Ítélőtábla. A gyulai nyugdíjas büntetése háromnegyedének letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra.

A büntetlen előéletű férfi 2011 júniusában veszett össze az egyik gyulai kocsmában ittas főbérlőjével, aki szidalmazta őt. A vádlott ezután hazatért albérletébe, aminek udvarán a később megérkező sértett meglökte. A két férfi kapcsolata korábban sem volt jó: az italozó főbérlő rendszeresen kötözködött a vádlottal és mindig pénzt kért tőle. A tragikus napon a lökdösődésre ütéssel válaszolt a vádlott: a sértett a földre zuhant, akit ezután P. Mihály legalább 40-szer megütött és megrúgott. A férfi nem sokkal később meghalt. Hajnalban a vádlott ismerőseivel találkozva azt mondta, hogy főbérlője leesett a lépcsőn, nagy baj van vele, segítsenek. Ekkor mentek el a házhoz, ahol látták, hogy a férfi már halott. Ezután értesítették a rendőrséget.

A keddi tárgyaláson P. Mihály ügyvédje az emberölés minősített esetének mellőzését kérte. Szerinte a minősítő tényező csak akkor áll meg, ha a bűncselekményt valaki rendkívül embertelen módon követi el, az áldozat testi és lelki szenvedése pedig az átlagosnál jóval nagyobb. A szakértők – a védelem elmondása szerint – ezt nem állapították meg. Szelezsán Róbert arra is utalt, hogy a sérülések nagy számát az indulatok elszabadulása okozta, ami az erős felindulásból elkövetett emberölés sajátossága. Méltányolható okként felhozta: a gyilkosság hosszú folyamat végeredménye volt, hiszen a sértett nyilvános helyeken korábban többször alázta meg védencét, és folyton pénzt követelt tőle. Így történt az emberölés napján is, amikor P. Mihálynál elszakadt a cérna. Az ügyvéd a 2-8 éves szabadságvesztéssel büntethető erős felindulásból elkövetett emberölés kimondását indítványozta az Ítélőtáblától, majd védence idős korára hivatkozott, amikor a büntetés törvényi minimumát kérte.

Az ügyészség szerint az első fokú bíróság mérlegelte, hogy csak halált okozó testi sértésről volt-e szó, de ezt joggal elvetette. Az ítélet az ügyész szerint már így is „kedvezményes" volt: P. Mihály fegyház helyett börtönt kapott, valamint egy minősített emberölést tényleges életfogytiglannal is lehet büntetni. A Szegedi Ítélőtábla végül mindenben egyetértett az első fokon eljáró Gyulai Törvényszékkel, így a 72 esztendős nyugdíjast jogerősen 12 év börtönnel sújtották.

Olvasóink írták

 • 3. Hinata88 2013. február 09. 21:51
  „Ha cigány lenne kevesebbet kapna...
  72 éves... Leélte a maga kis életét, dolgozott, elég szomorú, hogy albérletben kellett laknia...
  Nem így kellett volna ezt megoldani, de a főbérlőnek sem.”
 • 2. SunCityZs 2013. február 06. 07:18
  „12 év egy ember élete??? Az leülik a "vétén" is.... Ezért vagyunk mi Magyarok életveszélyben. :(((”
 • 1. Jozsoci 2013. február 05. 19:26
  „Pénzt követelt tőle. Nem a lakbérelmaradást hiányolta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt az új csomópont burkolata

Az újszegedi Torontál tér Vedres utcai részén, a zebránál beszakadt az új csomópont burkolata. Lezárták a tömegközlekedési sávnak ezt a részét. Tovább olvasom