Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Különös vendég Balástyán

Meglepődött a balástyai Rigó Norbert, amikor tegnap délelőtt munkába indulva észrevette, hogy hívatlan vendég érkezett szobája ablakára. - A testvérem látta meg először. Hirtelen nem tudtuk, mi ez, de aztán közelebbről már láttuk, hogy egy denevér - mesélte Norbert.
A jövevény nem sértett magánlakot, csak diszkréten megpihent a szúnyogháló és a redőny között. Paulovics Péter szegedi denevérkutató szerint a kis emlős egy fiatal példány lehet.

– Augusztusban és szeptemberben a legjellemzőbb, hogy lakóházak környékén felbukkannak a denevérek – kezdte a szakértő. Ekkorra ugyanis már többnyire önállók a fiatal példányok, ráadásul a nászidőszaka is ilyenkor van a fajnak.
A hajnalban eltévedt denevér az ablakban talált menedéket. Fotó: Borbola Lilla
A hajnalban eltévedt denevér az ablakban talált menedéket. Fotó: Borbola Lilla

– Ilyenkor különösen fiatal állatokkal előfordulhat, hogy öngólt rúgnak, és hajnalra kelve azt sem tudják, hol vannak – jellemezte Paulovics Péter az állatok viselkedését, ami alapján szerkesztőségünkben megállapítottuk: talán több a hasonlóság ember és denevér között, mint amire először gondolnánk…

– Vagy egyszerűen csak nem érnek oda, ahová tervezték – folytatta a szakértő.
– Ekkor hirtelen kell alkalmas nappali szállást találniuk, és erre megfelelőnek tűnhet egy félig leeresztett redőny is, mögötte szúnyoghálóval – mondta. A denevérkutató kérte, hogy akihez hasonló vendég érkezik, ne ijedjen meg, és ne bántsa az állatot: az ugyanis nem jelent veszélyt az emberre. Ráadásul hazánkban minden denevérfaj védett.

– Nagyon örülök neki, szerintem cuki. Egyébként is szeretem az állatokat. Ha maradni szeretne, akkor maradhat, talán még el is nevezem – mosolygott Norbert. Erre azonban nem került sor végül: legutolsó információink szerint már estefelé továbbállt az alkalmi látogató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű művészeinket is megviseli a hosszú kánikula - Nem emlékeznek ilyen meleg nyarakra

Ha végigsétálunk a szegedi Kárász utcán, gyakran halljuk: az elviselhetetlen hőségre panaszkodnak a… Tovább olvasom