Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kulturális híd épül a Kung-Fu legendával

Szeged - Nemcsak Kína figyelméért versengenek az országok, a Konfuciusz Intézetek is versengenek egymással – a szegedi számára komoly fegyvertény: jövő nyáron bemutatják a szabadtérin a Kung-Fu legendát. Erről együttműködési szerződést kötöttek.
A Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara 2008 óta szerette volna elhozni a Dóm térre a világsikerű zenés-táncos, harcművészeti show-műsort, a pekingi Vörös Színház Kung-Fu legenda című produkcióját. A szegedi Konfuciusz Intézet megalakulása, védnöki támogatása kellett ahhoz, hogy ez 2013 nyarán sikerüljön – fogalmazott Bátyai Edina fesztiváligazgató a REÖK-ben tartott ünnepségen, ahol a két intézmény vezetői aláírták az erről szóló együttműködési szerződést.

A szabadtéri nézői minden évben láthatnak valamilyen nagyszabású táncprodukciót: páros esztendőkben a nemzetközi néptáncfesztivál színházi produkcióvá fejlesztett gálaműsorát, páratlanokban pedig valamilyen rangos külföldi együttes látványos műsorát. Bátyai Edina emlékeztetett arra: felléptek már a Dóm téren anatóliai táncosok vagy Maurice Béjart egykori társulata is, mert a tánc nemzetközi nyelv, ideális kommunikációs eszköz a népek között. Ebbe a sorozatba illik a kínaiak produkciója is.

Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatója látta már a látványos show-műsort, amelyet szerinte sajátos kínai musicalnek lehet tekinteni. Az intézet feladata a kínai nyelv oktatása mellett a kulturális programok szervezése is, ezért örömmel közreműködnek a pekingiek produkciójának népszerűsítésében. Kísérőrendezvényként hagyományos teakészítési, kungfu- és kalligráfiai bemutatókat szerveznek, tolmácsokat biztosítanak, sőt megpróbálnak még anyagi támogatást is szerezni a vendégjátékra.

Zhang Xuemeiigazgatóhelyettes azt emelte ki: ez lesz az első igazán nagy volumenű együttműködés, amelyben a szegedi intézet részt vesz. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, az intézet tanácsadó testületének elnöke hangsúlyozta: miközben versenyfutás van a világban, mert mindenki Kínával szeretne kezet fogni, a politikai, gazdasági kapcsolatépítés előtt először kulturális hidat kell építeni a két nép között. A Kung-Fu legenda jövő nyári Dóm téri előadásaira kínai döntéshozókat is meghívnak, és számítanak a Magyarországon élő több tízezres kínai közösségre is.

Olvasóink írták

 • 3. mango1 2012. november 27. 08:46
  „Biztos hogy érdekes lesz---engem érdekel---nem csak a szabadtérin kellene ilyen előadást adni hanem a szinházban is.Sok sikert a szervezőknek.”
 • 2. tzrtz 2012. november 27. 02:01
  „Hát ez hihetetlen. Ha ez a kultúra, akkor még a maradék évi 3 fillért is vonják ki belőle, mert erre kár. Elképesztő otromba baromság.”
 • 1. geza 2012. november 26. 18:56
  „Hurrá
  Régen a szovjet elvtárak <moderálva>ét nyaltuk, most kinai elvtársakét”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz védett a Pulz utcai villamosremíz

Helyi védelmet kaphat az egykori Lippai-fatelep facsúszdája, a vasúti híd szegedi pillérének maradványa és a Dugonics-iskola - a remíz nem. Tovább olvasom