Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Kultúrházak éjjel-nappal

Felhívni az emberek figyelmét a kultúrateremtés és -terjesztés házaira – ez is célja a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű programnak, amely pénteken kezdődik. Csongrád megyéből hat intézmény csatlakozott.
A Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében péntektől vasárnapig tart a Kultúrházak éjjel-nappal nevű akció, amelyhez a www.kulturhazak.hu weboldal szerint hat Csongrád megyei intézmény csatlakozott.

– Azért csatlakoztunk az akcióhoz, hogy jelezzük: a lakosság szolgálatában állunk. Sokszor délután, este vagy akár éjszakába nyúlóan is tartunk rendezvényeket – fogalmazott Börcsök Roland, a Bordányi Faluház és Könyvtár igazgatója. – Falugazdász ügyfélfogadás is van nálunk, ezzel segítik kollégáink a gazdálkodókat. A fiatalokat nehezebb bevonzani, de őket is várjuk, például a Bordányi Ifjúsági Információs Ponttal – tette hozzá az igazgató.

Mesemondó verseny és Viadal az Agórában

Szeged legújabb kulturális és tudományos intézménye, a decemberben megnyílt Szent-Györgyi Albert Agóra is csatlakozik az országos kezdeményezéshez. Pénteken 14 órától ad otthont a Csongrád megyei versmondó versenynek, 17 órától pedig a Viadal vetélkedőnek, amelyen 10 általános iskola csapata méri össze tudását. Ezen a napon 15-től 22 óráig az informatikatörténeti kiállítás, a látványlabor és az Informatórium interaktív kiállításai belépődíj nélkül látogathatók. Szombaton 9-től 17 óráig az informatikatörténeti kiállítás és a látványlabor tekinthető meg ingyenesen. 
– Délután 3-4 órára általában telt házunk van – mondta el Varga Krisztina, a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár művelődésszervezője. Annak ellenére, hogy nem kihasználatlan az intézmény, fontosnak tartották a kezdeményezést, amely újabb vendégeket hozhat a művelődési házba. Egy-két nagyobb rendezvényt leszámítva sem Deszken, sem Bordányban nincs anyagi forrás arra, hogy országosan ismert művészeket, előadókat hívjanak meg, ezért igyekeznek helyi és környékbeli, igényes produkciókat nyújtó vendégeket keresni.
A helyiek magukénak érzik az apátfalvi faluházat, amely a helyi művelődés és a civil élet központja – tudtuk meg Kissné Urgyán Mária igazgatótól. Tavaly novemberben adták át a felújított, új nyílászárókkal és vizesblokkal ellátott épületet. – Erős nálunk a hagyományőrzés, különösen a tánc és a szokások terén. Az Apátfalvi Hagyományőrző Csoportban például a 16-tól 82 éves résztvevőkig minden korosztály megtalálható – hangsúlyozta. A faluházban gyermekszínjátszás, hímző szakkör is működik, és itt tartja foglalkozásait a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, illetve a Kardos István Néptánccsoport.
Az akció szervezői azokra a házakra irányítanák a figyelmet, amelyek „az ország leglátogatottabb kulturális terei".

Olvasóink írták

  • 1. deszki 2013. február 07. 08:11
    „Tudom elfogult vagyok, de Deszken hihetetlen nyüzsgés van a Faluházba és le a kalappal az ott dolgozók előtt.
    A Deszka színház Spíró darabja szenzációs, de rendkívül gazdag minden önszerveződő kulturkör.
    Az, hogy még mozi is van, az csak hab a tortán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a belépő, és nagyobb a nyílzápor

Tovább olvasom