Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Külváros a belvárosban: ez az Osztróvszky

Szeged - Az Osztróvszky utca belváros a javából, még sincs belvárosi nyüzsgés. A házak zárt udvarai oázisokat rejtegetnek.
Várjuk javaslataikat!

Az elkövetkezőkben városok, falvak utcáit járjuk a megyében. Megnézzük, hogy tartják rendben a házakat és a házak elejét az ott élők, piros és fekete pontot adunk a lakóknak, önkormányzatnak egyaránt. Hívjanak meg bennünket, várjuk javaslataikat a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre.

– Dorozsmáról költöztem az Osztróvszky utcába 1995-ben, a Dugonicsban lakom, az életem itt zajlik ezen a pár méteren – mondja Márkus Imre bőrdíszműves. A 72 éves mestert a környéken mindenki ismeri, hozzá viszik az emberek az öveket, táskákat javíttatni. A mester egy cipésztársával osztozik a parányi, retró hangulatú műhelyen. Az üzlet, amely az utca legelső házában található, olyan, mint maga a környék: bensőséges, kisvárosi jellegű.

A túloldalon a Dózsa-iskola, falán a táblákkal: Osztrovszky utca, rövid o-val, alatta szlovákul, hogy Osztróvszkeho. A séta végén, a Szent István tér és a Csongrádi sugárút felőli részen majd fejet is hajtunk Osztróvszky József, Szeged volt polgármesterének mellszobra előtt. De egyelőre a Dózsa előtt vagyunk, az iskola üres, nyári szünet van. A folytatásban a már rég bezárt Dugonics-iskola, majd lakóházak jönnek, újak, valamint megszépült egy- és kétszintes polgárházak, vegyesen. A hölgy, akivel már a bőrdíszművesnél is találkoztunk, meséli, hogy a Dózsába járt általánosba, a kisfiát is ide íratja. Az Osztróvszkyban a csendet és a belváros közelségét szereti. Egy társasházba megy be éppen egy hölgy: 15 éve lakik itt, a Gogolból költözött ilyen messzire, szinte a „külvárosba".

Külváros a belvárosban: ez az Osztróvszky. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Ahol a Teleki a „mi utcánkba" torkollik, áll a Luther-ház: az evangélikus egyház közösségi háza. Visy Gergő irodavezető gyerekeket vár a nyári táborba, addig még el kell söpörnie a járdát, az ott álló platánfa szinte teljesen ledobta a kérgét. Megyünk tovább: a Szent István térig patinás 100 éves házak, égig érő akácok mellett. Unalmas a környék, a nagy nyugalmat még üzletek sem bolygatják, egyedül a fogászat miatt van egy kis pezsgés. A zárt kapubejárók Alföldet meghazudtoló oázisokat rejtenek: tobzódnak a fák, a színes virágok. A Pusztaszeri utcai, 1968-ban épült „olajosház" és a 4 évvel fiatalabb „délépes" épület udvarát a nyugdíjas Szabó Jánosné gondozza: – Zalából költöztünk ide, én ültettem el az első bokrot a lépcső tövében. Ez a szépséges kert lett belőle.

Értékelés

Az Osztróvszky utcában adnak a műemlékvédelemre azok, akik felújították a régi polgárházakat: 15 ilyet számoltunk össze, piros pont jár érte. A társasházakkal együtt összesen 21 szép épületet láttunk, és csak 6 csúnyácskát. Piros pont jár az előkertekért, az Osztróvszky-szobor környékéért, fekete a grafitiért, de erről nem a lakók tehetnek. Az úttest rendben, a járda átlagos, a tisztaság átlag alatti: fekete pont a környezetgazdálkodásnak.

* * *

Helyreigazítás

Az Osztróvszky utcában készült, hétfői lapszámunkban megjelent riport egyik fotóján nem az a hölgy szerepel, akinek a nevét odaírtuk: Márkus Imre bőrdíszműves társaságában nem dr. Scheiblné dr. Kovácsffy Nikolett látható, akitől – és olvasóinktól – elnézést kérünk a hibáért.

Olvasóink írták

  • 3. theseus 2013. július 22. 21:39
    „A belváros külső része pontosabb megjelölés. A külváros a Nagykörúton túl kezdődik. Az igaz, hogy csendesebb és nyugodtabb, mint a Kiskörúton belüli rész - az alig két sarokra kezdődő centrum - de éppen ezért jobb lakókörnyezet is.”
  • 2. tol 2013. július 22. 17:12
    „a Teleki utcával a legjobb része Szegednek.”
  • 1. AN 2013. július 22. 15:30
    „Én is laktam arra a ´70-es években, az olajos házban. Amikor később lakást kerestünk, azon a környéken próbálkoztunk először, de nem jött össze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Scarlett a Dóm téren csábít

Jól halad a Dóm téren a Budapesti Operettszínház csapata a magyarországi bemutatóként színpadra kerülő Presgurvic-darab, az Elfújta a szél próbáival. Tovább olvasom