Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Kunhalmot avatnak Ópusztaszeren

Ópusztaszer - A kun világtalálkozó egyik eseményeként csütörtökön fölavatják a kun települések összefogását jelképező kunhalmot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Horváth Gábor igazgató közlése szerint a csaknem három méter magas dombon Győrfi Sándor Őseink címet viselő szoborpárja áll.

1239-ben - a tatárok elől menekülve - Kötöny kun fejedelem vezetésével mintegy 40 ezer kun család telepedett le a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén. A kun identitástudat és hagyományőrzés jegyében félszáz település a kiskunsági Kiskunfélegyháza és a nagykunsági Karcag vezetésével konzorciumot hozott létre, amelyhez csatlakozott az emlékpark is - mondta a szakember.

A Kárpát-medencébe nomád népként érkező kunok korábbi szállásterületein megfigyelhető volt, hogy keleti tájolású sírszobrokat állítottak. A park Gubcsi Lajos adományaként még 2006-ban kapott két kun szobrot, ezeket helyezték el most a kun települések összefogásával kialakított kunhalom tetején, méghozzá úgy, hogy a két alak a Radnai-hágó felé nézzen.

A park közepén kialakított 12,39 méter átmérőjű halom megépítéséhez szükséges földmennyiséget - az összefogás jeleként - összesen negyven kiskun és nagykun település szállította Ópusztaszerre.

Az avatóünnepség csütörtökön 10 órakor rövid történelmi játékkal kezdődik: IV. Béla király és felesége lóháton, jó szívvel fogadja a Radnai-hágón át érkező kunokat - és persze az emlékpark valamennyi vendégét. Ezt követően a kun emléktúra lovasai a halom körül felsorakozva tisztelegnek az egybegyűltek előtt.

A rövid ünnepi beszédeket megelőzően Hidán Csaba és csapata hadi bemutatóját láthatják a vendégek, majd az ünnepségre érkezett kazah táncosok mutatják be műsorukat. Délután az Igriczek zenekar muzsikáját hallgatja a közönség, a kunhalom körül pedig egész nap kézműves mesteremberek kínálják portékáikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogász és orvos a legelismertebb

A jogi és az orvosi pálya számít a legelismertebbnek a hallgatók körében – adta hírül… Tovább olvasom