Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Kupaktengerrel az őssejtbeültetésért

Szeged - Egy tonna, vagyis 500 ezer darab kupak 70 műanyagzsákban fér el, de ha kiborítanánk egy 18 négyzetméteres szobában, akkor ellepné a bútorokat. Egy tonna – pénzben kifejezhető értéke azonban mindössze 50 ezer forint. A kis pénz mögött emberfeletti munka áll.
Varga Ádám, az őssejtbeültetésre váró tizenegy éves kisfiú szülei és a segítőkész emberek mindent elkövetnek azért, hogy összejöjjön a sérült gyerek hatmillió forintja – ennyibe kerül ugyanis a kínai gyógykezelés. A pénz fele már megvan, de mögötte – az adományokon kívül – olyan sziszifuszi munka áll, mint amilyen a kupakgyűjtés.

Kupakgyűjtés, egyszerűbben kupakolás – ez utóbbi kifejezést használja a család. – Kezdünk kifogyni az ötletekből, hogyan lehetne még pénzt összeszedni, a kupakolást azonban idén is folytatjuk – mondta az édesanya, Márkus Tímea, amikor legutoljára meglátogattuk. Kupakolás? – üti meg az ember fülét a szó, és megkérdezi, mégis, hogy megy ez az egész.

Varga Ádám a kupaktenger közepén. Fotó: DM/DV

A kupakolás – hallgatom a magyarázatot – azzal kezdődik, hogy egyik-másik iskolában megkérik a gyerekeket, ugyan ne dobják már ki, hanem gyűjtögessék a pillepalackok műanyag kupakjait, és hozzák be az iskolába. Amikor több zsák megtelik, akkor Varga Ádám szülei értük mennek, és azokat tizedik emeleti lakásuk elé, a lépcsőházba állítják.

Szerencséjük van, mert egy szomszéd felajánlotta: három szobája közül az egyikbe is pakolhatnak zsákokat. Amikor hetven zsák, vagyis egy tonna összegyűlik a könnyű, emiatt térfogatában terjedelmes műanyagból, egy vállalkozó 50 ezer forintot fizet érte és elviszi. Az édesanya örül, hogy van valaki, aki eljön a kupakokért, és nem a családnak kell gondoskodnia a szállításról.

Zsáktenger a szobában. Fotó: DM/DV

Vargáék egyszer kíváncsiságból ötven zsák tartalmát kiborították a nappalijukban, a kupaktengerben „térdig" álltak a bútorok. Utána szemétlapáttal szedték össze és zsákolták be újra a műanyag fedeleket. Márkus Tímea azt mondta, szabadidejét a kupakolásnak szenteli, mivel a begyűjtött mennyiséget át kell válogatni, a szennyezettet pedig átmosni.
A legtöbb kupakot gyűjtő iskola a Juhász Gyula gyakorló. Tóth Gyuláné szabadidő-szervező elmondta, eleinte folyamatosan hozták a gyerekek az iskolába a műanyag „sapkákat", de egy ideje már csak egy félévben egyszer, általában a papírgyűjtéssel egy időben veszik be a kupakokat. Ennek az az oka, hogy ők sem tudják hol tárolni.

Ádám szívesen játszik öccsével, Ákossal. Fotó: Schmidt Andrea

Sikerült megtalálnunk azt a Csongrád megyei vállalkozót, aki fizet a kupaktengerért, de kijelentette, nem írhatjuk meg a nevét, csak inkognitója megőrzésével vállalja a család támogatását. Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója azt mondta, cégük nem foglalkozik a kupakok újrahasznosításával, de Varga Ádám számára jótékonysági céllal egyszer már beszálltak a gyűjtésbe.

Sláger az aprópénz

Szegeden sok helyen láthatjuk a Tappancs állatvédő alapítvány „dalmatás" perselyeit, ahová az egy- és kétforintos érméket kell bedobni. Csamangó Éva, az alapítvány önkéntese elmondta, évek óta gyűjtik az aprót, de most kifejezetten a kis pénzek kivonása miatt kapacitálják az állatbarátokat a segítségnyújtásra. Az országban több alapítvány kezdett aprópénzgyűjtésbe, hogy segítsenek a Varga Ádámhoz hasonló sorsú, műtétekre váró gyerekeken.

Olvasóink írták

 • 8. Kalmár Lajosné 2008. október 19. 11:00
  „KUPAKSZÁLLÍTÁSBAN SEGÍTSÉGET KÉREK !

  Egy debreceni általános iskolában is gyűjtjük a kupakokat Varga Ádámnak! Sajnos Szegedre elszállíttatni nem tudjuk, pedig szeretettel, szorgalmasan, folyamatosan gyűjtögetünk - most is kb. 150 kg összegyűjtött kupak tárolása okoz számunkra gondot! - ennek elszállításában kérek SEGÍSÉGET!
  e-mail: kalmarneagi@citromail.hu”
 • 7. Kalmár Lajosné 2008. október 19. 10:58
  „KUPAKSZÁLLÍTÁSBAN SEGÍTSÉGET KÉREK !

  Egy debreceni általános iskolában is gyűjtjük a kupakokat Varga Ádámnak! Sajnos Szegedre elszállítatni nem tudjuk, pedig szeretettel, szorgalmasan, folyamatosan gyűjtögetünk - most is kb. 150 kg összegyűjtött kupak tárolása okoz számunkra gondot! - ennek elszállításában kérek SEGÍSÉGET!
  e-mail: kalmarneagi@citromail.hu”
 • 6. ityeasz 2008. január 28. 14:48
  „mimár elléggé régóta gyüjtjük valamint Kistelek városa idén elkezdte a kupaakok mellet a müanyag pillepalackok gyüjtését is amiért 15ftot kapnak kgt és a település ifjuságára forditja(a bölcsi,ovi és suli gyüjti)

  követendő péda”
 • 5. Stone 2008. január 07. 03:41
  „Matekozzunk egy kicsit emberek!

  1 Tonna = 50.000 forint = 500.000 darab kupak. Az egyenletet átrendezve hamar kitalálhatjuk, hogy minden egyes darab kupak, amit lecsavarsz, gyűjtesz, viszel, stb... 0.1 forintot /10 fillért/ hoz a családnak.

  Ha jól olvasom a cikket, akkor a szükséges 6.000.000 forintnak már a fele megvan. Az 3.000.000 forint. Feltételezzük tovább, hogy ennek csak a fele jött össze "kupakolásból" az 1.500.000 forint

  Kérdés: Hány kupaknak felel meg a fenti egyenlet szerint 1.500.000 forint? 15.000.000 kupaknak.

  Idézve az újságot: "A kis pénz mögött emberfeletti munka áll."

  Azt hiszem én inkább az 1 forintosokat fogom adogatni. Az mégis kisebb helyen elfér, mint 10 db kupak :)”
 • 4. VIVAcsávó 2008. január 06. 18:37
  „Én szerintem "belehet dobni" nem pedig "kell bedobni".”
 • 3. krysztasz 2008. január 04. 22:18
  „immanuel
  azt máshogy/máshol hasznosítják újra, lásd szelektív szemétgyűjtés. Oda a palackokat dobjuk, a kupakokat gyűjtjük.”
 • 2. immanuel 2008. január 04. 10:42
  „azt nem értem, hogy miért csak a kupakokat veszi át a vállalkozó? A műanyag palckokat miért nem? Nem azonos anyagból készültek?”
 • 1. hát 2008. január 04. 08:26
  „én is és a családom is szorgalmasan gyűjtögetjük a kupakokat! jó lenne , ha a nagyobb hipermarketekbe is lenne el lenne helyezve gyűjtőláda!
  további jó gyűjtögetést mindenkinek, megéri hisz segíthetünk egy picit .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababiztonság: sok eszköz megkönnyíti a családok dolgát

Szeged - Amikor a gyerekek mászni tanulnak és kikerülnek a kiságy biztonságot nyújtó rácsai mögül, a… Tovább olvasom