Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Kuriózumnak számít az orosztanulás

Szeged - Két gimnáziumban tanulnak oroszul Csongrád megyében. A szegedi Ságváriban és a Radnótiban összesen negyvenhárom diák szeretné elsajátítatni az orosz nyelvet. 18 éve nem kötelező oroszul tanulni a diákoknak hazánkban.
Az orosz nyelv kötelező tanítása tizennyolc évvel ezelőtt megszűnt hazánkban. Második idegen nyelvként ugyan választható volt, de sokáig senki nem akart oroszul tanulni. Tavaly Csongrád megyében csak a szegedi Ságvári gimnáziumban tanították az oroszt. Józsáné Mocsai Andrea igazgatóhelyettes elmondta, az iskola történetében csak néhány évfolyamon nem tudtak oroszul tanuló csoportot indítani. Jelenleg a négy évfolyamon összesen huszonkilencen tanulnak. Az egyetem gyakorló gimnáziumában, a Ságváriban orosz tanulócsoportot azért kellett mindig is indítani, hogy a tanárjelölteknek legyen hol gyakorolniuk.

Oroszokkal angolul

A felsőfokú végzettségű negyvenöt-ötven éveseknek minimum tíz évig kötelező volt oroszul tanulniuk. A legtöbben már csak annyit tudnak: da (igen), nyet (nem). A matematikus Farkas József, a magyar férfi kézilabda-válogatott edzője, a Pick Szeged 1996-os bajnokcsapatának másodedzője sokszor találkozott orosz együttesekkel. A népszerű „Cinga" beismerte: az oroszokkal a mai napig angolul beszél. De néhány orosz szóra azért még emlékszik. Kapásból tudja, hogy a fagyöngy oroszul „cserjomuha". A szegedi Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) egykori igazgatója és a szentesi kórház valamikori gazdasági igazgatója ezzel az egy szóval szokta vizsgáztatni orosz szakos ismerőseit. – Ezenkívül tudok még néhány nagyon fontos kifejezést. A háromszög oroszul treogolnyik. Ha kell, álmomból felébresztve is idézem Solohov Emberi sorsából, hogy „Úgy nézel ki, mint a kígyó" – mondta a Tisza Volán kézilabdacsapatában tizenhárom évig (1975–1988) védő kapus.

Az önkormányzat oktatási irodáján, Szebenyiné Csóka Beáta statisztikai és pályázati referenstől megtudtuk, Szegeden az idén a Radnóti gimnáziumban is indult tizennégy tanulóval egy oroszos csoport. Gál Béla igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt tizennyolc évben ötnél többen soha nem akartak oroszul tanulni az iskolában. Egy rendelet szerint tíz fő alatt nem indíthatnak csoportot.

– Az idén meglepően sokan jelentkeztek oroszra. A matematika tagozatról hatan, míg a matematika–fizikások és a biológusok közül négyen-négyen választották az orosz nyelvet – mondta az igazgató. A kilencedikes Éberhardt Gábor az első tizenöt óra után úgy gondolja, nem nehéz elsajátítatni ezt a nyelvet. A biológia–kémia szakra járó diák szerint az orosz tudósok mindig is a világ élmezőnyébe tartoztak. Ha megtanul oroszul, akkor a tudományos publikációkat első kézből olvashatja.

Az oroszos csoport tanára, Fényes Gertrúd tizenhat éve végzett az egyetemen orosz–német szakon, de eddig csak németet tanított. Május óta intenzíven készült az orosz nyelv tanítására.

– Egy baj van: a modern nyelvoktatáshoz nincsenek meg oroszul az anyagok. Jelenleg egy tankönyvük van a gyerekeknek, ami most még elegendő, hiszen a cirill betűk írását és olvasását sajátítják el. Négy év alatt viszont eljuthatnak a középfokú nyelvvizsgáig – magyarázta a tanárnő. Hozzátette: a diákok egzotikumnak tartják az orosz nyelvet, sokan szeretnének eljutni orosz nyelvterületre. Nem utolsó sorban azt is látják: az orosz gazdaság egyre meghatározóbb a világon, de egyre kevesebben beszélik a nyelvüket. Hasonló gondolkodású diákok kevesen vannak, a megyében ugyanis a többi középiskolában nincs orosztanítás. A makói József Attila nyolcosztályos gimnáziumban két tanuló második nyelvként, egyéni beosztásban sajátítja el az oroszt.

Olvasóink írták

  • 2. x 2012. december 07. 15:16
    „http://www.delmagyar.hu/anno/vi_gavaritye_pa_ruszki/2310267/”
  • 1. jimySz 2012. február 21. 15:16
    „A fagyöngy nem is úgy van oroszul ahogy a cikkben szerepel (,,cserjomuha"):
    http://orosz-szotar.hu/?word=fagyöngy”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Elvis-imitátor

Szeged - Édesanyja nevezte be a szegedi Várkonyi Zoltánt az egyik kereskedelmi tévécsatorna zenei… Tovább olvasom