Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Kutatás: új igazságok keresése

Szeged - Vidék-Magyarország legjelentősebb tudományos térsége a dél-alföldi régió. Az itteni 28 akadémikus, 3–4 ezer tudós, 10–15 ezer kutatást segítő munkájának hatékonyságát mutatja a 40 tudásintenzív kisvállalkozás, a több mint 100 szabadalom. A SZAB-székházban ma tartják a magyar tudomány ünnepének nyitányát.
– A csúcstechnológiai elvárásoknak megfelelő szabadalmi és feltalálói háttér, termékek, ötletek jellemzik a dél-alföldi régió tudományos életét. Vidék-Magyarország legjelentősebb tudományos térsége a miénk – jelenti ki Dékány Imre. A Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elsőként létrehozott regionális képviseletének elnöke szerint legfontosabb feladatuk a 3 megye kutatásainak összehangolása, kapcsolat a hármas határon túli területek 260 magyar tudósával, a kamarákkal, az ipari szereplőkkel.

Kitüntették Fried Istvánt

Eötvös József-koszorúval tüntette ki az MTA Elnöksége Fried Istvánt, az irodalomtudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusát a magyar irodalom közép-európai és délszláv kapcsolatrendszerei, az irodalomtörténet regionális összefüggései területén végzett kutatásaiért. Az elismerést tegnap, a magyar tudomány ünnepének budapesti megnyitóján adták át. Összesen 7 kutatót tüntettek ki kiemelkedő tudományos életművük elismeréseként.

Szeged befogadta a Kolozsvárról száműzött egyetemet, onnan jeles tudósok érkeztek, és sikerült Szegedre hozni Szent-Györgyi Albertet, aki szerint a kutatás az új igazságok keresése. Az itteni eredményeiért elnyert Nobel-díja máig hat a biológiai, orvosi, kémiai kutatásokra.

– A Szegedi Biológiai Központ az MTA legnagyobb, 450 dolgozót foglalkoztató intézménye. A Biofizikai, Biokémiai, Genetikai, Növénybiológiai Intézetünk 260 kutatója, 7 akadémikusunk munkáját rangos nemzetközi tudományos közlemények és 50–60 szabadalom fémjelzi – mondja Ormos Pál, az SZBK főigazgatója. Kutatott témáik a molekuláris és sejtbiológiához kötődnek, a baktériumok ipari hasznosításától a termesztett növények irányított nemesítésén át az emberi egészség és a környezetvédelem kérdéséig terjednek.

A szegedi universitason a fizika, az anyagtudomány, és a nanotechnológia napjainkban látványos fejlődése indokolja, hogy – szerencsével párosulva – a városba kerülhessen a szuperlézer központ, ami a világ tudományos térképén megerősítheti Szeged helyét.

– A kutatás támogatására a GDP jelenlegi 1 százalék alatti mértékét 2 százalékra kellene tornázni a következő 3 évben. Az Európai Unió pályázatai szintén jelentős támogatást nyújthatnak. De innovációs oldalról az iparral való együttműködés is elengedhetetlen – magyarázza Dékány Imre. – A régió 600–700 PhD-hallgatóját igyekszünk itt tartani, illetve az MTA Lendület-programjával a külföldön dolgozó tehetséges fiatalokat hazahívni, mert a gazdasági nehézségek ellenére sem szorulhat háttérbe a tudományos utánpótlás-nevelés.

Előadások, Kiricsi emlékülés

„Határok nélküli tudomány. Kihívások és lehetőségek a tudományterületek határán" címmel rendezik meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága és a Szegedi Tudományegyetem plenáris ülését ma 10 órától a SZAB-székházban. 14 órától a Kiricsi Imre emlékülés témája: Anyagtudomány és katalízis.

185 éves az MTA

1825. november 3-án gróf Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét, 60 ezer forintot ajánlott fel a Magyar Tudós Társaság – a mai MTA – létrehozására a pozsonyi országgyűlésen. Ennek állít emléket 2003 óta a magyar tudomány ünnepe.

Olvasóink írták

 • 3. macs 2010. november 04. 20:32
  „"Vidék-Magyarország legjelentősebb tudományos térsége a dél-alföldi régió. "
  Szóval a legjobbak vagyunk! Csak éppen az idetelepülni szándékozó ELI-t torpedózzuk meg! Kezdem érteni, hogy miért külföldön dolgoztak azok a magyar tudósok, akik később Nobel díjasok lettek.
  A cseheknél és a románoknál majd beindul az ELI és a magyar tudósok, majd kemény pénzekért kutathatnak ott. Már megint átestünk a túlsó ló innenső oldalára!”
 • 2. zolcsi44 2010. november 04. 20:18
  „Nem kell ezen sokat aggodni!!! Szeged nem fideszes illetve nemfasisztoid beállitotságu város!!! hál. Istennek!
  Magyar Annácska Nagyasszonnyunk ellensége a város fejlődásánek. Ő elintézi, hogy semmi féle támogatást ne kapjon a város. igy a románok, csehek röhögve viszik a trofeát.
  Ez őket nemérdekli!!!”
 • 1. igazságkereső 2010. november 04. 08:57
  „Igen, valóban, nagyon jelentős az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatói munkássága!Éppen ezért nem véletlen,hogy az MTA Szegedi Biológiai Központ az Európai Unió Kiválósági Központja lett az EMBÓ nemzetközi minősítése alapján! Ehhez csak gratulálni lehet,túl a kiváló kutatókon, a Biológiai Központ volt főigazgatói és jelenlegi főigazgatójának nagyon jelentős munkásságához is!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy durranás Szegeden: csak pár percig tartott

Villámcsődületre várta az érdeklődőket a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság szerdán. A helyszín a JATIK aulája volt. Tovább olvasom