Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Kutatások szerint boldogít az anyakönyvvezető előtti igen

Európa-bajnokok a magyarok azzal, hogy egy nemzetközi felmérés szerint kétharmaduk életcélja a házasság. A szerelmesek, azaz Bálint napján házasságon kívül, illetve a boldogító igen bűvöletében élő országgyűlési képviselőket kérdeztünk párkapcsolati jövőképükről.
Életcélom: a házasság – mondja három felnőtt magyar közül kettő. Ezzel az aránnyal a legnagyobb mértékben meghaladjuk a 46 százalékos európai átlagot – derül ki a Nielsen piackutató cég nemzetközi felméréséből. E téren Európához hasonlatos Csongrád megye, ugyanis 2006-ban a 15 évesnél idősebbek 46 (a férfiak 49, a nők 43) százaléka élt házasságban.

Európában a megkérdezettek 77, hazánkban mindössze 51 százaléka szerint mindegy, hogy párkapcsolat kerete a házasság, vagy egy stabil, hosszú távú együttélés. A többség nézetét osztja Sándor Klára (SZDSZ), aki szerint egy kapcsolat minőségét nem a hagyományos jogi és egyéb keretek, hanem a két ember közötti viszony határozza meg. Az egyszemélyes háztartást vezető politikusnő arra hívja föl a figyelmet, hogy az utóbbi években a magyar csecsemők egyharmada házasságon kívüli kapcsolatból született. Kutatásai szerint a házasság intézménye veszít népszerűségéből, de ez nincs összefüggésben a népesedés alakulásával. Így gondolja ezt a nőtlen Bedő Tamás (MSZP) is. Bár a csongrádi polgármester házasságpártinak nevezi magát, sőt az, hogy frigyre lép, rövid távú tervei között szerepel, de beszédesnek tartja a helyi adatokat is: a kisvárosban a házasságok száma csökken, miközben a korábbi évekhez képest mostanában több gyermek születik.

A boldogító igen bűvöletében él 1974 óta Szirbik Imre (MSZP). A feleségével négy gyermeket nevelő szentesi polgármester szerint a házasság, pontosabban a két embert egybefűző érzelmi kötelék növeli az utódok fejlődésének biztonságát. Történelmi és hagyományos intézmény a házasság, de úgy véli: párkapcsolatban mégsem a forma, hanem a tartalom a lényeg. Formailag, vagyis egy szál virággal is kifejezte párja iránti érzelmeit a Bálint napon Nagy Sándor (Fidesz-MPSZ). Kistelek polgármestere hagyománytisztelőnek tekinti magát: a felnőttkor kezdete az új család alapítása, a házasság, a gyermekvállalás. A körülötte nevelkedő négy gyermek nem hiába díszítette a lakást szívecskékkel, virágokkal, hiszen Nagy Sándor vallja: az élet a család körül forog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom