Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Kutatják Szegeden a Dóm téri Dömötör-templomot

Szeged - A szegedi Dóm téren felújítás előtti régészeti feltárást végeztet a város – a leletektől függ, mikor kezdődhet el a szabadtéri színpad átalakítása. Mélygarázs is szerepel a tervekben, de építése egyelőre nincs napirenden.
Ásnak a régészek a Dóm téren. A tavalyi próbafúrás után néhány napja kezdtek dolgozni háromszáz négyzetméteren Horváth Ferenc és Fogas Ottó vezetésével. A szobányi próbafeltárással pontosítani szeretnék a középkori Dömötör-templom helyét, most a délkeleti sarkát keresik.

A Dóm téren az 1920-as években folytak hasonló kutatások Cs. Sebestyén Károly régész vezetésével, az ő rajzait követik most. A fogadalmi templom helyén állt egykori Dömötör-templomot a 12. század elején román stílusban építették, majd a 15. században lett gótikus stílusú. A régészek szerint nagyobb lehetett, mint a Stefánián feltárt Erzsébet-templom, megközelítőleg huszonnégyszer tizenhét méteres alapterületű.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől megtudtuk, a feltárás idén hét-nyolc millió forintba kerül. A tér teljes régészeti feltárása a becslések szerint tizenöt-harminc évig is eltartana, ezért csak próbaásásra van lehetőség. Elképzelhető, hogy már 2009-ben kezdődhet az építkezés: előrébb hozzák a színpadot, alatta új öltözők, modern kiszolgáló helyiségek létesülnek. Ezzel „kiszabadul" a Dömötör-torony alapja és szellőztethetővé, konzerválhatóvá válik. A tervekben ugyan még szerepel egy mélygarázs építése, de túl hosszan tartó építkezést és régészeti feltárást követelne, ezért nincsen napirenden.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom