Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kutatószoba a KSH-nál

Szeged - Az első vidéki kutatószobát adták át kedd délelőtt Szegeden, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szegedi főosztályán.
Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese elmondta: 2008 óta Budapesten 14 alállomáson már hozzáférhetnek a kutatók olyan mikroadatbázisokhoz, amelyek korábban a „civilek" számára elérhetetlenek voltak. A KSH azt tervezi, hogy vidéken is kutatószobákat hoz létre, így időt és pénzt megtakarítva juthatnak hozzá a szakemberek az adatsorokhoz.

Kutatószoba a KSH-nál. Fotó: Karnok Csaba.
Kutatószoba a KSH-nál.
Fotó: Karnok Csaba.

A statisztikai hivatal több egyetemmel kötött szerződést, egyikük a szegedi: a távolabbi jövőben szeretnének majd kilépni a falak közül, és a kutatószobákat az egyetemekre kihelyezni. Az SZTE GTK képviseletében Lengyel Imre professzor, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet vezetője hozzátette: az egyetem nagy adatfelhasználó, eddig rendszeresen jártak Budapestre, ahol azonban a gazdasági folyamatokról alig voltak területi adatok. Kifejtette: két olyan kutatásuk is van, amelyhez a szobát használhatják, az egyik például az ELI-vel és a gazdaságra gyakorolt hatásával foglalkozik. Az adatbázisokat egyébként „megfosztják az egyedi azonosítóktól", hiszen az adatszolgáltatókat védeniük kell, a kutatók pedig titoktartási nyilatkozatot írnak alá. Ezekben a szobákban például nem lehet feljegyzéseket készíteni vagy fotózni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelnék az öntözött területek nagyságát a mezőgazdaságban

Jelenleg csak 100 ezer hektárt öntöznek a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel. Tovább olvasom