Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Kútba eshet a szegedi belvízprogram

Szeged - A kormányzat megváltoztatta a víziközmű-törvényt: csapadékvíz-elvezetésre nem költhet a város. 8 év alatt 7 milliárd forint jutna 12 városrész 304 utcájának belvízhálózatára.
Mivel a szegedi ivóvíz- és csatornahálózat nagyjából teljes, az önkormányzat a belvízelvezető hálózat fejlesztésére koncentrál. Tavaly év végén megírtuk: elkészült az ütemezés, a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága jóváhagyta a beruházási csomagot. A terv szerint 8 év alatt nagyjából 7 milliárd forintból kiépül a belvizet elvezető csatornarendszer Szeged teljes területén. Dorozsmán, ahol a legnagyobb a lemaradás, 2,3 milliárd forint értékű munkát kell elvégezni. Szőregen 1,2 milliárdos fejlesztést kell behozni, Gyálarét teljes csatornázása is megoldódik, Tápén 17 utcában kell pótolni a csatornaépítést.

Tavaly januárban csatorna híján a Dorozsmához tartozó Subasán is óriási problámát okozott a belvíz. Archív fotó: Frank Yvette
Tavaly januárban csatorna híján a Dorozsmához tartozó Subasán is óriási problámát okozott a belvíz. Archív fotó: Frank Yvette


A 7 milliárd forint abból adódik össze, hogy a szegediek által befizetett víz- és csatornaszámlák egy részét – évente megközelítőleg 900 millió forintot – a város kötelezően fejlesztésre fordítja. Ahol a városban ISPA-támogatással szennyvízcsatorna épült, a lakosság hozzájárulást is fizetett, és az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintból 15 ezret a város a közgyűlés döntése alapján belvízelvezetésre költ. A pénz harmadik forrása, hogy uniós támogatásra pályázik a város.

Az ütemtervben összesen 12 városrész 304 utcája szerepel: Dorozsmán csatornáznának a legtöbbet, 96 utcában, Szőregen 41, Újszegeden pedig 33 utcát fejlesztenének. Idén a belvizes csomagból egy összesen 1,3 milliárd forint értékű beruházás van soron: Szőregen, Gyálaréten, Marostő városrészben, Újpetőfitelepen, Subasán és Sziksóstón épülne csatorna.

Csakhogy a kormány hetekkel ezelőtt a víziközmű-törvény megváltoztatásáról döntött. Ennek értelmében belvízmentesítésre nem, kizárólag ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatra lehet fordítani a rekonstrukcióra és fejlesztésre érkező bevételeket. Kútba esik Szeged rég várt belvizes fejlesztése?

Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: a közműcégek és a mérnöki kamarák is latba vetik lobbierejüket, hogy a törvény végrehajtási rendeleteinek szövegezésekor töröljék ezt a városok számára nagyon előnytelen változást. A szakemberek még ebben a hónapban kedvező fordulatra számítanak. Az irodavezetőtől megtudtuk: tavaly 1,6 milliárd forint ragadt bent a pályáztatások és az engedélyeztetések elhúzódása miatt a város kasszájában, ezt a pénzt idén fel lehet használni. Az idén befolyó 900 milliót viszont már nem. Novák Gyula, az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a tervekkel és engedélyekkel ugrásra készen állnak. Ha nyár elejéig zöld utat kap a fejlesztés, a 2012-re tervezett munkákat is el tudják végeztetni az év végéig.

Olvasóink írták

 • 11. anya5353 2012. május 09. 19:34
  „Kis adalék még ehhez..:
  8 éve csatornáztak Gyálaréten.Akkori képviselőnő a lakosok türelmét kérte, mivel én megkérdeztem: lesz -e járható járda is a játszótértől a Zátony utcáig?
  Azóta sincs járható járda, gyerek-felnőtt az úttest szélén gyalogol ....buszhoz, boltba, stb...
  Annyi változott, hogy a keresztutcákból elvették az elsőbbségadás táblákat, így jobbkézszabály van végig a Koszorú utcáig!
  ÉLETVESZÉLYES!!!!!
  (Személyautóval, áruszállítóval, stb..száguldoznak, és rengetegen egyszerűen nem is tudják, mi a szabály....)
  Rendőrségnek jeleztem, de elhajtottak az önkormányzati képviselőhöz.
  EZEK és a cikkben lévők után nem megyek a képviselőhöz......
  Gondolom, meg kell várni, amig valakit elüt egy őrült.......
  Majd akkor történik valami.”
 • 10. macs 2012. május 09. 17:35
  „A szegedi országgyűlési képviselők, akik egyben önkormányzati képviselők is - Kalmár Ferenc, Bohács Zsolt - és tudtak arról, hogy a város mire akarja ezt a pénzt felhasználni, miért szavazták meg a Parlamentben a törvényt?”
 • 9. Commander-V2 2012. május 09. 10:39
  „Gondolom a nagyszerű kereszténydemokrata Haág Zalán, Kalmár Ferenc, a Fidesz vezető Dr. Bohács Zsolt, Bodó Imre, Hüvös László és a többi eminens jobboldali politikus nyilvánosan fog bocsánatot kérni 12 szeged városrész 304 utcájának lakóitól és szabadidejükben, belvíz idején ott fogják szivattyúzni saját képviselői tiszteletdíjukból a bokáig érő belvizet! Két éve volt a választás, minden csak rosszabb lett.”
 • 8. roxper 2012. május 09. 09:39
  „Kijelenthetjük ezért is gyurcsány a felelős! :D”
 • 7. apollonius 2012. május 09. 09:25
  „Érdekes,hogy a Subasa utca szinttől ( ami a "lavór" alja) fentebb kb 6 m rel meg lett oldva a vízelvezetés ,de mi a fenének????? amikor a víz a mostani ismeretek szerint is a lavór alján gyűlik össze és nem a tetején v az oldalán!!
  Valaki v nem ért ehhez , vagy direkt ki akartak ....ni a vízben élőkkel!! FELHÁBORÍTÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!”
 • 6. TELSTAR 2012. május 09. 09:05
  „és? ez jogot formál a lopás folytatására? akkor mi a francnak váltottunk kormányt ?”
 • 5. acidrain 2012. május 09. 08:54
  „Jajj, mert az előző nyolc éves garnitúra tetvei nem loptak szét mindent ami mozgott!!!!”
 • 4. TELSTAR 2012. május 09. 08:20
  „Nem lehetne már ezeket a kártevőket elhajtani a rákba?”
 • 3. Logaritmus 2012. május 09. 08:10
  „Piszkos Fidesz-KDNP!”
 • 2. gubanc 2012. május 09. 08:02
  „Elmúl nyolc év nélkülözése! Éhesek lettek. Pofátlanul éhesek.”
 • 1. klj-54 2012. május 09. 06:56
  „Amiből nem tud a Simicska művek hasznot húzni azt bizony törlik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornádó pusztított Zsombón: sátrakat, tetőket rongált a heves szél

A forgószél tetőket rongált, vascsöveket hajlított meg, és betontömböket forgatott ki a helyükből. Tovább olvasom