Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kutyafalkával él együtt a Ballagi-tónál

Szeged - Tizenhárom kutyával él együtt egy Ballagi-tói kiskertben Kolompár Jenő. A telek tulajdonosa és néhány szomszéd nem nézi jó szemmel a kutyafalkát. Az állatoknak menniük kell, a Tappancs-tanyára költöznek.
Szegedi kutyabarátok hívták fel a figyelmünket Kolompár Jenőre, aki tizenhárom kutyával él együtt egy Ballagi-tói kiskertben. A sáros, szűk utcácskákon két kutyabarát vezetett minket. Az asszony és a nyugdíjas férfi nem akart névvel, fotóval szerepelni, mert nem szeretnék, ha hozzájuk dobálnák be a megunt kutyákat és macskákat. – Ketten vagyunk őrült állatbarátok. Próbálunk állatokat menteni, de ez a lehetőségeinket messze meghaladja – mondta a férfi.

Kolompár Jenő készségesen fogadott minket. – Munkanélküli vagyok, 2001 óta hajléktalan. Az öreg beengedett ide, ezért nagyon hálás vagyok neki – mondta. A tulajdonos, aki befogadta Kolompárt, és néhány szomszéd nem nézi jó szemmel a kutyafalkát, ezért az állatoknak menniük kell.

Tizenhárom kutyával él együtt egy Ballagi-tói kiskertben. Fotó: Karnok Csaba
Tizenhárom kutyával él együtt egy Ballagi-tói kiskertben. Fotó: Karnok Csaba

Az egyik nőstény kutya, amelyik a férfi szerint a többinek az anyja, megkötve, házőrzőként szolgál. A két legkisebb, néhány hetes kutya, Noé és Ádám a fűtött házban alszik. A tíz felnőtt kutyát egy kisebb melléképületben tartja. A rozoga, deszkákból összerakott ajtót téglák és egy talicska támasztotta. Ezeket arrébb kellett pakolni, hogy a férfi meg tudja mutatni a kutyákat. A nagytestű keverékek egészségesek, tiszták, erős felépítésűek. Arra a kérdésünkre, hogy vajon milyen fajták keverékei, azt mondta: „Ebből is van egy pici, abból is van egy pici".

– Imádom a kutyákat. Nekem más családom nincsen. Guberálásból élek, abból neveltem fel őket. Mindennap kapnak enni – mutatott a kutyákra, amelyek körbeugrálták. A 41 éves férfi azt mondta, a felnőtt kutyákat szeretné elszállíttatni, a két kicsit pedig oltatva, chippelve, féregtelenítve megtartaná.

Kolompár Jenő családként tekint kutyáira. Fotó: Karnok Csaba
Kolompár Jenő családként tekint kutyáira. Fotó: Karnok Csaba

A férfin és kutyáin a Tappancs Állatvédő Alapítvány segít. – Körülbelül másfél héttel ezelőtt kerestek meg minket a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A férfi akkor két nap haladékot kapott. Már jártunk a helyszínen, az egyik kutyát el is láttuk – mondta Szerencsés Tilla. Az alapítvány munkatársától megtudtuk, a Tappancs-tanyán most készül egy udvar, ahol elkerített részük lesz Kolompár Jenő kutyáinak. – Pénteken állatorvossal megyünk ki, hogy oltva és chipezve érkezzenek hozzánk – tette hozzá Szerencsés Tilla. Az állatok teljes ellátását és ivartalanítását a Tappancs fizeti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rájár a rúd a kis műanyag szemetesekre

Nincs olyan év, hogy figyelmetlenségből vagy szándékosan ne rongáljanak meg szemeteseket Szegeden. Tovább olvasom