Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Kutyagumi-gondok a Kárász utcán

Szeged - Kizárólag pórázon, a nagy testű kutyákat pedig csak szájkosárral sétáltathatják gazdáik a Kárász utcán. Ötből két kutyatartó azonban nem tartja be az előírásokat. Van, aki a padra is felengedi ebét, más viszont akkor is összeszedi a kutyagumit, ha nem biztos benne, hogy a saját ebe csinálta.
A napokban egy fiatal lány sétáltatott egy kölyök német juhászt a Kárász utcán. Az ebre éppen az egyik, vendégekkel tömött kávézó terasza előtt jött rá a szapora. A lány a kellemetlen helyzet megoldását barátjára hárította: kezébe nyomta a pórázt, és továbbsétált. A fiú egy ideig dilemmázott, majd előkapott egy zacskót, és a kutyagumi nagyját felszedte a díszburkolatról. A végtermék egy kis darabja azonban az égnek meredve ott maradt, és kisvártatva egy járókelő belelépett.

Önkormányzati rendelet ugyan nem tiltja, hogy a gazdik kedvencükkel Szeged legnagyobb sétálóutcáján korzózzanak. Az ebtartási szabályzat azonban előírja: a tu lajdonos, vagy az, aki a kutyát sétáltatja, köteles azonnal eltakarítani a közterületről az állat által okozott szennyeződést. A nagytestű kutyáknál kötelező a szájkosár használata, az pedig kicsikre és nagyokra is egyaránt vonatkozik, hogy csakis pórázzal közlekedhetnek. A hétvégén többször is „razziáztunk" a Kárászon. Ötből két kutyatartó nem tartotta be a szabályt. Volt, aki még nem is hallott a rendeletről. – Harmincezer forintra büntethetnek? – kérdezett vissza meglepetten egy fiatalember, aki póráz és szájkosár nélkül sétáltatta fox terrierjét. Felvilágosításunk után vállat vont, és továbbment. Volt azonban, aki még az elvártnál is lelkiismeretesebben viselkedett. – Lehet, hogy nem is a miénk, de azért felszedem – hallottuk Pádár Tímeától, aki egy nagy köteg nejlonzacskót vásárolt a boltban, és összeszedegette a bizonytalan eredetű kutyagumit.

Nagy testűeknél póráz és szájkosár is kell. Fotó: DM/DV
Nagy testűeknél póráz és szájkosár is kell.
Fotó: DM/DV

Padra is ültetik

– Felháborító, hogy egyes gazdák a kutyájukat maguk mellé ültetik a belvárosi padokra – háborgott Nagy Ágnes, aki azt is kifogásolta, hogy bizonyos vendéglátóhelyek teraszára is beengedik az ebeket. Ezt ugyanis nem tiltja rendelet, és a vendéglátósok sem nehezményezik. Négyből négy helyen azt mondták, kedvencünket a székünk mellé ültethetjük. Csak az egyik kávézóban figyelmeztettek: a kutya csak addig maradhat, amíg nem zavarja a többi vendéget.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. barom 2009. július 09. 14:01
  „A kutyaürülék betegséget terjeszthet”
 • 42. veva 2009. július 09. 12:12
  „A 25-ös és 41-es hozzászólók véleményéhez:
  Az alkoholistáktól "szennyezett" padot ki tudom kerülni, de a kertvárosban a kiszabadult/kicsapott vicsorgókat nem.
  A kutyaürülék betegséget terjeszt, az éjszaka kánonban csaholó kedvencektől pedig az ember másnap kómásan végzi a munkáját, hacsak nem tud csukott ablaknál aludni - nyáron!”
 • 41. sony 2009. július 08. 20:32
  „"25. hozzászólás DeeJay1 2009.07.07. 12:16

  Mennyi a ba.om Magyar! Alkoholistáktól nem tudok leülni a padra, ha meg igen, akkor meg kell néznem, hogy maguk alá csináltak-e . Tényleg a kutya a legnagyobb gond ebben a városban???"

  Teljesen egyetértek DeeJay1 írományával!!!!”
 • 40. CID 2009. július 07. 16:53
  „Azt nem mondanám, hogy agresszívak, inkább szertelenek :) De ez ugye nem vigasztalja azt akinek odakap. Nyílván nem fogja szétszedni, de azért az a csípkedés, gyerekeknél életre szóló nyomot hayghat. Nem véletlenül kell rá szájkosár. Abban abszolút igazad van, hogy nagyon-nagyon sok múlik a nevelésen. De fajkutyáknál azért lehet számítani egy alap mentalitásra.”
 • 39. vuk 2009. július 07. 16:31
  „@CID:

  Mondjuk foxit nem ismerem annyira, de Welsh terriert igen: hat az minden csak nem aggressziv. De amugy az aggresszivitas is neveltetes kerdese, es nem fajta...”
 • 38. barom 2009. július 07. 14:22
  „34. vuk 2009.07.07. 14:04

  nincs is mit érteni rajta, mivel a cikkben szereplő állítás egyszerűen nem igaz.
  mióta nagy testű a foxterrier? nem nagy testű, ám a helyi rendelet alapján szájkosárköteles fajta.
  szemben a bullmasztiffal, amely bár nagy testű, mégsem kötelező szájkosarat rakni rá, ha pórázon sétáltatják.
  én már csak arra lennék kíváncsi, hogy Bobkó Anna vajon nagytestű?”
 • 37. CID 2009. július 07. 14:12
  „matyi ...... : Nem értem miért szégyen, ha az állatoknak adják ? Kinek kellene a politikai elitélteknek :)

  vuk : lehet kicsi, viszont annál agresszívabb. Foxira nem egy, hanem két szájkosár kell.”
 • 36. barom 2009. július 07. 14:09
  „"A legnagyobb szégyen, amin el kellene gondolkodni mindenkinek? az 1%-os felajánlás az adóból, ismételten az állatok kapták a legtöbbet!" - szerinted, az APEH szerint pedig:

  Az szja 1%-ából a legtöbb pénzhez jutó szervezet (Forrás: APEH):
  1. Gyermekrák alapítvány
  2. Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány
  3. Rex Kutyaotthon Alapítvány

  a legnagyobb szégyen, hogy ez a Gyermekrák Alapítvány ismét az első.
  http://kiforditott.blog.hu/2009/07/02/kozel_400_millio_a_gyermekrak_alapitvanynak_es_balogh_istvannak”
 • 35. nuts 2009. július 07. 14:06
  „A képlet egyszerű:
  Ha kutyát sétáltatsz legyen nállad zacskó. Ha nem tudod felmutatni büntethető vagy.
  Ennyi.
  Persze ez sem garantálja a megoldást, de legalább a szándék feltételezhetővé, megfoghatóvá válna. Aki induláskor nem képes 2-3 zacskót zsebrevágni, fizessen.”
 • 34. vuk 2009. július 07. 14:04
  „Mondjuk rohadjak meg ha ertem, hogy pl. egy fox terrier miota szamit nagytestunek... Ezt nem marmagassagtol teszik fuggove? A foxi eleg kicsi...
  Masreszt inkabb a porazt tennem kotelezove sokkalsokkal jobban betartva, szajkosar eleg durva azert (foxi fejet siman lehuzna a szajkosar, mint emlitettem kicsi kutya).
  Felsovaroson van valami neni 2 tehenmeretu kutyat setaltat minden nelkul... Ha raszolsz neki all feljebb. Siman ra kene hivni a koztereseket. Legkozelebb megteszem.”
 • 33. Mathiasking 2009. július 07. 13:40
  „Kíváncsi lennék arra, mikor fogják a közterület felügyelők megbüntetni a kutya gazdákat a szabálytalanságok miatt. Kis kutya kicsit harap, nagy kutya nagyot. Szájkosarat mindre és kész! A legnagyobb szégyen, amin el kellene gondolkodni mindenkinek? az 1%-os felajánlás az adóból, ismételten az állatok kapták a legtöbbet!”
 • 32. andikoszo 2009. július 07. 13:02
  „Szerintem reggel és este nincs nagy meleg, akkor a kutya miért szenvedne??? Egyébként meg ha valaki nem rendszeresen sétáltatja kutyáját a Kárászon csak alkalom szerűen fagyizna egyet a kutyájával az nem állatkínzó.”
 • 31. attractive 2009. július 07. 12:44
  „Biztos vagyok benne,hogy a kutya akar bemenni a városba a tűzforró betonra, mert szeret nézelődni a Kárász utcán,fagyizni , vakkantgatni a kis barátaival.És nem az állatbarát gazdája.Aki kikéri magának ha valakinek ez a rendszer nem tetszik!
  Szerintem ha valaki valóban állatbarát akkor nem a saját egóját helyezi előtérbe és nem a belvárosban "sétáltatja" az ebet hanem elviszi egy olyan helyre ahol a kutya valóban jól érzi magát.
  Ilyenre gondolok mint (gy.k.):erdő,töltés,füves területek,vízpart stb...
  Sajnos a kutya is flanc lett-én ezért büntetnék!!!”
 • 30. andikoszo 2009. július 07. 12:35
  „Érdekes nyugat - európában szinte minden hol lehet kutyát poráz nélkül sétáltatni még sincs vérfürdő az utcákon. (nálunk ia a legtöbb kutya támadás saját udvarban saját kutya támad a gazdájára, de ezért kivételnélkül a gaza felelős) Egy jól nevelt kutya (kutyasuli, és rendszeres mozgatás!!!) nem zavarrja a sétálokat és bármikor visszahívható. A kutyaszart viszont mindenki felszedi (ezt énis megetszsem, hiszenez kutyatartóként természetes) tölünk nyugatra és nincs ennyi vita. Normális a kutyatartók által is elfogdható szabályokra van szükség, pl.: kössék vizsgához a póráz nélkül sétáltatást(ez máshol már bevált), akkor a kutyataró még szivesebben felszedi amit a kutyája elhagy.
  A másik meg a kutyával( ott ő is családtag) érkező turista is szeretne a Kárászon sétálni és nem értené, hogy a kutyája mért van kitiltva. A tiszta eb tisztább mint néhány hajléktalan a padokon.”
 • 29. Léni 2009. július 07. 12:28
  „Érdekes módon a kutyagumi nem zavar annyira, mint a cukrászdáknál lévő lámpaoszlopokon

  virító jobbikos tacepaók! kutyagumi eltakaritható, míg a másik csoportról ez nem mondható el.”
 • 28. DeeJay1 2009. július 07. 12:24
  „Tők édi ez a kutya :)”
 • 27. Manitu007 2009. július 07. 12:16
  „Szöszi elgurult a gyógyszered ??
  Linda na az ilyenek akik dögnek neveznek egy kutyát.Na ezzel jól jellemezted magadat.
  Ne általánosítsatok.Szöszi hát nem értelek téged sem jössz itt itt nekem az arab tevékkel :D mutass már nekem egy kutya fajtát aki annyit szarik mint egy teve??
  Miért utálod ennyire a kutyásokat ,kutyákat?Még jó ,hogy nem rajtad múlik ,hogy ki mivel kivel mehet be a Kárász utcára .Engem meg zavarnak a kis milliomos csemeték akik kint ülnek egész nap ,meg az olyan érzelmileg szegény emberek akik saját fusztráciojukat a kutyákra vetítik ki .Ők sem Ti sem mehessetek akkor be a Kárászra .Ennyi :D
  Utálom a bicajosokat is akik száguldoznak a Kárászon ,mert ha én tudom tolni a bicajom a kárászon akkor tolja más is ,még sem ordibálok itt nagy betükkel ,hogy tiltsák ki ezt vagy azt a kárászról.
  Mikor a csöves maga alá szarik ,hugyozik akkor miért nem kiabálsz itt :D ??”
 • 26. sevenof9 2009. július 07. 12:16
  „ha a gazda bemutatja ho vegen a kutyaja meretenek megfelelo mennyisegu szart,akkor 90%-os mentesseg.

  egyebkent a kutyaszarral akkor is van am gond,ha a kiukaban landol,ugyhogy jogos az ebado.

  van kutyank. nekunk kutyank van,igy a helyes. vizsla. oda szarik ahova akar. es eleteben nem jart varosban.”
 • 25. DeeJay1 2009. július 07. 12:16
  „Mennyi a ba.om Magyar! Alkoholistáktól nem tudok leülni a padra, ha meg igen, akkor meg kell néznem, hogy maguk alá csináltak-e . Tényleg a kutya a legnagyobb gond ebben a városban???”
 • 24. Manitu007 2009. július 07. 12:00
  „"13. hozzászólás sevenof9 2009.07.07. 03:51

  aki kutyat akar varosban tartani,annak 15 000/ho ebado. ennyi."

  Gondolom nem vagy kutyatartó ,bár ezen megnyilvánulásod utána hála az Istennek.:D Sajnálnám azt a szegény kutyát akinek Te lennél a gazdája :D
  Nem kell általánosítani kutyapiszok ügyében.elég sűrűn sétálok bent a kárászon beagle kutyummal (nem Ő van a képen)de zacskó mindig van nálam s ha elfogy ott van a kerek perec ahol mindig szívesen adtak mikor mondtam hogy kutyus miatt kell.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két másodperc alatt felfalja

Szeged - Különleges képessége van egy Szegeden élő fiatalembernek. A medgyesegyházi születésű, 26… Tovább olvasom