Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kutyáiért sír az asszony

Embertelennek tartja a hatályos állattartási rendelet kutyatartásra vonatkozó részét az a szegedi nyugdíjas asszony, akitől a napokban három négylábút is a gyepmesteri telepre szállítottak.
Többször is elsírta magát a 67 éves Bakos Pálné. Fotó: Schmidt Andrea
Többször elsírta magát beszélgetésünk közben a hatvanhét éves Bakos Pálné, akinek három kutyáját október 17-én a gyepmesteri telepre szállítottak. A keverék szuka, a 14 éves Picurka is szomorú: kölykeit és unokáját keresi szűkölve.

– Arról volt szó, hogy a kutyamenhelyre viszik őket, nem a sintértelepre. Ez a legfájdalmasabb – beszél könnyezve az asszony, akinek egyik szomszédja tett bejelentést az önkormányzatnál: Bakosék az előírtnál több kutyát tartanak lakásukban. Az ügy egyébként hosszú ideje húzódik: Bakosékat többször is figyelmeztették, tegyenek eleget az állattartási rendeletben előírtaknak. – Felhívtuk a kutyamenhelyet, de ott azt mondták, legalább száz kutya van a várólistán – beszél az asszony arról, hogy bennük megvolt a szándék a négylábúak elhelyezésére. – Négyen jöttek a kutyákért, engem pedig lefogtak, mert közbe akartam avatkozni.

A két kan kutyát vihették volna – tényleg eléggé hangosan veszekedtek az utóbbi időkben – de legalább Picurka lányát hagyták volna nálunk – beszélt az asszony, aki úgy tudja, utcájukban nemcsak ők tartottak egynél több kutyát lakásukban. – Olyan szépek voltak! Embertelen helyzet volt, amikor azt mondták: válasszunk közülük! – mondta Bakos Pálné.

A család végül a legidősebb kutyát tartotta meg, akit tizenkét évvel ezelőtt az utcáról vettek magukhoz, és azóta jóban-rosszban kitartott mellettük. Az idős nő nagyon szomorú, és nem érti, ha van olyan ember, aki szívesen gondozna több kutyát is, miért nem engedik meg neki? Úgy gondolja, így sokkal kevesebb kutya lenne az utcán, és az állatmenhelyen sem lenne ekkora a várólista. – Bármit megtennénk, csak ne altassák el őket! – mondta szipogva az asszony.


A rendelet

Az állattartási rendelet ebekre vonatkozó része szerint többlakásos lakóépületben lakásonként legfeljebb egy kutya tartható. Magánház esetén nincsen mennyiségi korlátozás. Ha bejelentés érkezik, hogy egy lakásban több kutya van, azt az általános igazgatási iroda munkatársai vizsgálják ki. Ha megbizonyosodnak a bejelentés valódiságáról, harminc napon belül jogerős döntés születik arról, hogy a gazda az állattartási rendeletben foglaltaknak egy meghatározott időn belül tegyen eleget. – Ha ezt elmulasztja, általában bírságot szabnak ki, ami a rendelet betartásának kikényszerítésére irányul. Ha ez sem vezet sikerre, akkor jön a tényleges végrehajtás, azaz az eb/ebek elszállítása – mondta Ácsné Gunda Judit, az Általános Igazgatási Iroda vezetője. A befogásnál az iroda munkatársa, a gyepmester és a rendőrség van jelen. Az állatokat lehetőség szerint menhelyre viszik, de ha az nem tud fogadni, a gyepmesteri telep következik. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom