Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kutyák tucatjai szaladtak világgá a petárdázástól

Szeged - Szilveszter éjszakáján sok kutya elszökött a gazdájától. Ezek az ebek megijedtek a petárda fülsüketítő zajától. Azóta néhány négylábú visszakerült otthonába, de még számos tulajdonos keresi kedvencét.
– Kimondhatatlanul boldogok voltunk, amikor kiderült, hogy Ricsi megkerült. Az utcán tűnt el, amikor a fiamék havat lapátoltak a ház előtt – mesélte a tizenöt éves palotapincsi eltűnésének részleteit Bodó Sándorné. Amikor Ricsi találkozott gazdijával, nyüszített a boldogságtól, és szorgalmasan csóválta a farkát. Bodóné örömében ötezer forint jutalmat ajánlott fel a megtalálónak, Dobó Tibornak és családjának, de ők azt javasolták, ezt adományozza inkább a szegedi Tappancs Alapítványnak.

Szilveszter napján a petárdák zajától sok kutya megijed, és világgá szalad. Csak a Rádió 88 húsz-harminc esetet számolt össze. Az eltűnt és idegenek által befogadott kutyákról listát vezetnek a Tappancs Tanyán. Ricsi is szerepelt a nyilvántartásukban. A Tappancsnak eddig hat gazdi jelentette házi kedvence eltűnését.

Júlia néni (balról) találta meg a Bodó család szilveszterkor elveszett kutyáját, Ricsit.
Fotó: Karnok Csaba

– Általában megkerülnek a petárdák hangja miatt elkóborolt kutyák. Előfordul, hogy egyedül hazatalálnak – mondta Csamangó Éva, a Tappancs Alapítvány ügyeletes munkatársa.

A Szegedi Ebrendészeti Telep honlapjára (www.ebrendeszet.zug.hu) sem árt „ellátogatni", mert lehet, hogy valaki ott talál rá kedvencére. A kutya oltási papírját – mellyel igazolni tudják, hogy megkapta a szükséges orvosi ellátást – feltétlenül vigyék magukkal a tulajdonosok.

Horváth Imre állatorvos elmondta, az elmúlt években gyakran előfordult, hogy olyan kutyákat vittek hozzá, akik a petárdák durranásától megijedtek, elszaladtak és emiatt megsérültek. Mostani páciensének drazsés nyugtatótablettát adott, így a kutyák átszundikálták az év utolsó éjszakáját.

Elveszett ebek

A hároméves yorki szuka, Kira elszökött a szegedi Teréz utcából. A sárga nyakörvet viselő keverék kutya, Betti a tápéi Budai Nagy Antal utcából veszett el. Egy négyéves szuka pulikutya is eltűnt Sándorfalváról, a Gréti névre keresztelt barna-fekete és piros nyakörvet viselő welsh terrier gazdája ugyancsak keresi kedvencét. A kék bolhanyakörvet viselő Dóra névre hallgató, tízéves német juhászt is nagyon szeretné visszakapni a tulajdonosa, akárcsak a Rozi névre keresztelt sitzu kutyát. A kutyagazdik elérhetősége a Tappancs Alapítványnál megtalálható.

Olvasóink írták

 • 18. Ági-Kira 2008. január 04. 08:54
  „Még egy dolog.
  Nagyon szépen köszönöm azoknak a segítségét, akik felhívtak, vagy sms-t írtak, amikor értesültek megtalált kiskutyákról. Apukám minden egyes alkalommal odament, de eddig még nem a Kira volt az. Nagyon hiányzol nekem.”
 • 17. Ági-Kira 2008. január 04. 08:46
  „Sziasztok!
  Én vagyok a Kira gazdája. Sajnos Ő még mindig nincs meg, és félek nem is lesz. Soha nem gondoltam volna, hogy a Csemegi utcában lévő telephely kapuja alatti igen vékony résen átpréseli magát. Nagyon ideges lehetett. El sem tudom képzelni, de ahogy a párom felhívott, én kb 10-15 percen belül már a telepen voltam, de nem találtuk sehol. mindenki abban reménykedik, hogy valaki jószándékú ember magához vette, és majd jelentkezik, de én minden éjjel ugyanazt álmodom, és még ébren is azt érzem, hogy elpusztult. Ez az érzés a legszörnyűbb a világon. És már tudjuk, igen állandóan mondja is a párom, hogy ha nem bízott volna meg Benne, és fogta volna, és jobban figyelt volna, és a Kira soha nem volt ilyen. Mindenkitől elnézést kérünk.”
 • 16. dorevi 2008. január 03. 20:52
  „Kedves fórumozók!

  Vki magyarázza már meg nekem, hogy a petárdázás, a házi tűzijátékolás mire jó?

  Annak okoz örömet, aki durrant, vagy ő akar azoknak örömet okozni akik hallják. Csakhogy azoknak a véleményére nem is kiváncsi.

  Kérdésem, hogy ezeknek a szülőknek drága gyermekei ugye nem lesznek piromániások??”
 • 15. p79 2008. január 03. 17:44
  „Kedves Lappland!

  Látszik, hogy Te nem vagy kutyatulajdonos! Azon felül, hogy a gazdi felelőssége a kutyájára figyelni:
  1. A petárdázás tiltott. Azért az furcsa lenne, hogy még én alkalmazkodjak azokhoz, akik nem tisztelik a törvényeket!
  2. Karácsony után egész szilveszterig megy a durrogtatás. Akkor most 5 napig nem lehet levinni a kutyát sétáltatni?
  3. Tavaly a saját szememmel láttam, hogy az ablakból dobtak egy kutyára petárdát. Valószínűleg az ilyen barmok erősítik a negatív statisztikát...”
 • 14. sevenof9 2008. január 03. 16:49
  „Nekunk a vizslank hal istennek "golyoallo", igy lett tanitva,sot a durranas zajatol kezdi keresni az aldozatot:)

  De azert ha valaki eldobna a kertunkben egy petardat,biztos,hogy golyot kapna a fejebe. Istenem,no,rossz petardat vett.”
 • 13. nana 2008. január 03. 16:43
  „csatlakozom az előttem szólóhoz. én sem vettem még sohasem petárdát. és nem is fogok. ugyanis félek tőle. de ettől függetlenül örülni kell a szilveszternek. sopánkodással és bezárt hangszigetelt lakásban mégsem lenne jó eltölteni a napot. védem és szeretem az állatokat. gondoskodjon minden kutya tulajdonos a kedcencéről , úgy ahogy módja van rá!!!! a 70 kg-os kutyus gazdája valószínűleg kertes házban lakik, általában olyan házaknál van garázs. akkor csukaj be erre a pár órára kedvencét, nézzen rá párszor, szeretgesse meg.”
 • 12. Lappland 2008. január 03. 16:33
  „Kutyabarát!Magam is állatbarát vagyok,de ez a szilveszteri petárdázás lassan már rossz hagyománnyá válik.Így ismeretlenül rám fogtad,hogy én is petárdázom,elkeserítelek,nagyot tévedsz.Ilyen baromságokra nem dobok ki pénzt.Ettől függetlenül fenntartom előző állításom,amelyik kutyatulajdonos tudja,hogy kedvence fél az ilyen zajoktól,igenis van ellene megoldás.Nem kell a kutyát hangszigetelt szobába zárni vagy kivinni messzi pusztára.Szegeden van pár nagyon jó hozzáértő állatorvos.aki hasznos tanáccsal tud ellátni.Én nem vagyok állatorvos,ettől függetlenül hallottam 1-2 használható ötletet ilyen esetre.”
 • 11. Cc 2008. január 03. 16:25
  „A kedves kutyatulajdonosok akkor verjék a nyálukat, amikor vihogva nézik, hogy milyen fürgén szaladoznak a járókelők, az őket vicsorogva ugató kedvenc elől.”
 • 10. hát 2008. január 03. 16:06
  „nálunk alig volt észrevehető a petárdázás, pedig a belvároshoz közel lakunk. a petárda valóban nem jó, de a tűzijátékkal semmi baj. mikor löjje el az ember fia ha nem szilveszrekor?????
  az, hogy bunkó emberek kertekbe is bedobálják, az neveltetés kérdése. ugyanis, én nem dobálok be senkihez semmit, jah és a családomban senkire sem jellemző. tehát mindenki nézzen magába és utána nyilatkozzon. vajon a mostani 40 fölötti nem volt fiatal. ő pedáns ember volt ????
  ő nem csinált csinyeket. DE még egyszer valóban nem szabadna a petárdát még gyártani sem! tűzijáték ezen a napon okés, de azt is civilizált módon, és lehetőleg úgy kellene használni, hogy senkiben ne tegyen kárt. hangja annak is van, és attól sem fog tudni aludni a pihenni vágyó. ez van”
 • 9. fagabi 2008. január 03. 16:02
  „25 évvel ezelőtt messze nem volt ennyi házikedvenc - most nem a méteres láncon tartott kikattant házőrzőkre gondolok, mert nekik a láncon őrjönég volt akkor is (meg ma is).
  És 25 évvel ezelőtt petárda sem volt.
  Egy nagytestű kutyánakiszonyatos ereje van - és ha bepánikol, akkor használja is
  a kicsi meg a legapróbb résen átpréseli magát, átmászik, átugrik...
  A baj, hogy a legtöbb kutyatulajdonos nem is gondolja, hogy az átlag óvatosság ilyenkor kevés.
  Segít még az állatorvostól kért nyugtató is”
 • 8. fagabi 2008. január 03. 15:52
  „Évától tudom, hogy a welsh terrier is, meg a németjuhász is már otthon van. Rajtuk kívül még négy v.öt kutyát sikerült hazairányítania, mert keresték nála, más meg megtalálta.
  Tappancs bejelentés: 70/380-9922 (8-20 óra között)

  A gazdák felelősségéről: olyan jelzések is jönnek hozzánk, hogy a zárt kertbe,udvarba dobtak be a petárdát (ezért javasoljuk, hogy felülről is zárt helyre, pld. garázsba csukják be a kutyát), vagy utcán közvetlen a gazda és a kutya mellé (ilye nekem is panaszolt egy idős ismerősöm. Vélhetően jó szóralkozás lehetett nézni a hatást. Ilyen élmény után a legtöbb kutya pánikszerűen menekül, ismerősömnek az volt a szerencséje, hogy hám volt a kutyán, mert a nyakörvből könnyen kitépheti a fejét.)
  Tavaly v. tavalyelőtt egy lemezkaput hajlított ki a kutya úgy menekült el. És sokan azt nem veszik figyelembe, hogy a hidegvérűnek hitt kutya is néhány perc v. néhány óra múlva már nem biztos, hogy bírja.

  A félős kutyákat érdemes kutyaiskolába vinni, ahol olyan technikákat tanulnak meg a gazdik, amelyek ebben a helyzetben segítségül hívhatnak. Az enyémnél többek között a parízerdobálás vált be - ennek, meg más gyakorlatoknak köszönhetően ma már a petárda-pánik alatt meghallja a hangom, és nem menekül a vakvilágban, hanem szorosan hozzám húzódik, de azért még sokat kell gyakorolnunk :)
  És valóban, sokszor az a baj, hogy napokkal a szilveszter előtt és után bármikor durranhat egy petárda a kutya közelében, nehéz ennyi ideig készenlétben lenni.”
 • 7. NTK 2008. január 03. 15:33
  „Ezt is a sajtó fújta fel az utóbbi néhány évben. 25 évvel ezelőtt is petárdáztak, durrogtattak szilveszterkor, de senkinek sem okozott ekkora problémát mint manapság. Egyébként meg minden állattulajdonos zárja be a kutyáját macskáját. Kutyák esetén ha nem megoldható a bezárás, akkor tudom javasolni a kiszökési lehetőségek megszüntetését a kerítéseken ...”
 • 6. Megmondó 2008. január 03. 15:28
  „Milyen 10 óra?Szilveszter előtt legalább 1 héttel már ment a petárdázás és utána is megy 1-2 hétig, nem tudom, hogy hol laksz kedves nana, de szívesen költöznék oda ha tényleg "csak" 10 órán át petárdáznak.Én nem vagyok a petárda ellen, de tényleg tiltani kellene lakott övezetben, ráadásul néhány barom még a kertudvarokba is bedobálja, csak kapnám el egyszer, szilánkosra törném a kezét.”
 • 5. nana 2008. január 03. 15:13
  „én nem a petárdázók mellett vagyok, hanem azok mellett, akik igenis egy évben egyszer amikor még törvény sem tíltja, igenis vehessek tüzijátékot és a családommal, barátaimmal egy kicsit szórakozhassunk a magunk örömére. a szociális segélyt most ne keverjük bele ebbe a dologba . mert a szegény szomszédoknak akiknek saját tüzijátékre nem futja, az is nyugodtan gyönyörködik a mások által vásásrolt tűzijátékól...
  a kutyusokat is nagyon szeretem, de csak 1 napról van szó és akkor is kb este 6-tól reggel 4 ig. tudom ilyenkor sokan pihennének, de nézzék el, nem egy hónapról van szó, hanem 10 óráról.”
 • 4. kutyabasrát 2008. január 03. 14:09
  „Kérdezem a kedves hozzászólókat/nana,Lappland/hogyan szoktassak hozzá egy 70kg-os kutyát a peterdák zajához?Csak azért ne tartsak kutyát,hogy ti egyévben egyszer jót szórakozzatok? Egy macskát könnyű becsukni a szobába.Egyébként is szinte minden városban rendeznek tűzijátékot nézzétek azt.Arról nem beszélve,hogy nagyon sok ember vesz igen komoly összegekért pirotechnikai árut,azután pedig mennek az önkormányzathoz segélyért.Kérdezem,hogy azok közül akik szilveszterkór durrogtattak,hányan mentek ki másnap az utcára havat sepreni? Kivánom,hogy csak ennyi örömetek legyen a 2008-as esztendőben! A kutyabarátoknak és a kutyusoknak nagyon Boldog Újesztendőt kivánok!”
 • 3. fehéregér 2008. január 03. 13:37
  „Szó nincs arról, hogy tiltani akarják a szilveszteri bulizást.
  Bár a petárdázást lakott térségekben tiltani kellene, mert órákon keresztül elég nehéz elviselni.
  Vannak kisgyerekek, öregek, betegek, akikre tekintettel kellene lenni.
  Vagy pl. orvosok mentek 1-én ügyelni (24 örát), de egész éjjel nem tudtak pihenni a petárdáktól. Ugye senki nem szeretné, ha tévednének a rokonuk gyógyítása közben...
  De sorolhatnám az autóbuszvezetőket, ápolókat, mentősöket stb..”
 • 2. nana 2008. január 03. 12:56
  „mikor legyen tűzijáték, hangzavar ,bulizás, ha nem szilveszterkor??? nekem volt cicám, és biza szilveszter estét a bezárt fürdőszobába töltötte, hogy ne féljen! a gondoskodó gazdi ezt teszi!!!! egész évbe robotolunk semmi közös bulizás! ezt is el akarák venni az emberektől ??? imádom az állatokat, de az embernek van több sütnivalója, hát használja. nem a tűzijátékot kell betíltani, hanem a gazdik eszét kinyitni!!!!”
 • 1. Lappland 2008. január 03. 11:57
  „Érthetetlen a kutyatulajdosok szilveszteri gondolkodása!Tudható,a tiltások ellenére megy a petárdázástól kezdve a rakétázásig minden zajkeltés,amiktől az embernél sokkal érzékenyebb fülű kutyák érzékenyen reagálnak.A kutyájukat szerető tulajdonosok semmit sem tesznek?Akkor ne csodálkozzanak,ha a kedvencük idegességében világgá megy.Az ilyen kutyaszerető emberek inkább tartsanak akváriumba halat,vagy postagalambot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos rámenni Szegeden a jégre

Szeged - A tiltás ellenére tegnap is gyerekek korcsolyáztak a szegedi Vértón. Egyelőre a horgásztavak jege is vékony és kiszámíthatatlan. Tovább olvasom