Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kutyatartás: ahány város annyi szokás

Csongrád megye - Településenként változik a megyében, hány ebet lehet tartani a magánházaknál. A társasházakban lakásonként csak egy kutya csaholhat – a lakók hozzájárulása mellett.
Két nagytestű közép-ázsiai juhászkutya harapott meg egy 13 éves szegedi lányt és tépte szét kiskutyáját szerda délután Újszegeden – számoltunk be lapunkban. Az elszökött kutyák gazdája a forgalmas lakóövezetnek számító Thököly utcában él: udvarában 4 közép-ázsiai juhászkutyát tartott.

Az ebtartást mindenhol képviselő-testületi rendelet szabályozza. Szegeden például a magánházban tartott kutyák számát – fajtától függetlenül – nem korlátozzák. Az egyetlen kikötés: úgy kell tartani az ebet, hogy ne szabadulhasson ki. A veszélyes állatok nyilvántartásba vétele és a tartás biztonsági feltételeinek ellenőrzése jegyzői hatáskörbe tartozik. Társasházban viszont akár egy 2–3 kilós yorki tartása is engedélyköteles: lakásonként egy kutya tartható a lakók kétharmadának hozzájárulása mellett.

Szegeden a Makai utcában egy 90 éves néni házából kellett több kutyát is befognia az Orpheus gyepmesterének. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden a Makai utcában egy 90 éves néni házából kellett több kutyát is befognia az Orpheus gyepmesterének.
Fotó: Schmidt Andrea

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke elmondta: magánházakban, lakóövezetben be kellene tiltani a tenyésztést – nemcsak az ebekét. Az elnöknek tudomása van például arról, hogy valaki Baktóban mosómedvéket szaporít. Információink szerint a támadó közép-ázsiai juhászkutyák gazdája tenyésztéssel is foglalkozott.

Az Orpheus elnökét a társasházakban és a magánházakban tartható ebek számáról is kérdeztük. – Örülünk annak, ha valaki lakásban tart kutyát. A kutyaugatás elriasztja a betörőket, és még életet is menthet. Azt viszont aránytalannak tartjuk, hogy egy lakóövezetben lévő magánházban bármennyi négylábút lehessen tartani – fogalmazott az elnök.

Ezt az aránytalanságot Szentesen és Hódmezővásárhelyen már orvosolták. A Kurca-parti városban belterületen, önálló családi házban ingatlanonként két kutyát lehet tartani – tájékoztatta lapunkat Csányiné Bakró-Nagy Vera aljegyző. Többlakásos lakóépületben Szegedhez hasonlóan lakásonként egy kutya tartható, de ehhez „csak" az ingatlan tulajdonosának és a közvetlenül szomszédos lakások használóinak kell kérni az engedélyét. Hódmezővásárhelyen magán- és családi házban maximum 3 kutya tartását engedélyezi az önkormányzat; a született kölykök 3 hónapos korukig maradhatnak az ingatlanban. – Társasházaknál nálunk is egy kutya a limit, a tartáshoz a lakóközösség egyszerű többségének hozzájárulása kell – közölte Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Olvasóink írták

 • 20. állatbarát3 2011. november 27. 19:29
  „Norcika 1!
  Teljesen igazad van abban, amit a két hozzászólásodban írtál.
  Mi panelban lakunk és még egyszer sem ébredtem a szomszéd lakásban élő kutya ugatására, de a felettünk, alattunk lévő szomszédokra igen.”
 • 19. Emberségetavilágnak 2011. november 27. 14:55
  „5. Armando81 2011.11.26. 17:25
  A malamutok nem ugatnak.
  12. Herli 2011.11.26. 19:39 és 13. vári 2011.11.26. 20:26
  Meg a szórólap terjesztők, meg a tömegközlekedési eszközök a csikorgó fékrendszerükkel, meg a kocsmából szabadult, üvöltöző, hőzöngő alkeszveteránok, az utcán marakodó, artikulálatlanul rikácsoló naccsaládivadékok és az ifjúság elfajzott mintapéldányai, mind, mind ingerlik a házőrzőket. Az első megadja az alaphangot, aztán beindul a kutyakánon.”
 • 18. macs 2011. november 26. 23:00
  „Hát lehet szidni a kutyákat és a kutyásokat, lehet felemlegetni, hogy a kutyák ugatnak és másokat zavarnak. És akkor mi van, ha engem a részegen ordítozó 2 lábuak zavarnak? Ha kimondottan rosszul viselem,amikor a kedves szomszédom a családján vezeti le a felgyülemlett feszültséget? Kíváncsi vagyok a megoldásokra! :-)”
 • 17. Cinea 2011. november 26. 22:39
  „4. macusnéni 2011.11.26. 16:44
  "..Ideje lenne a csipsz bevezetése,hogy aki kidobja,vagy kiszabadul tudják kié is volt..."

  Majd hülye lesz a gazdi drága pénzért chipeztetni, és aztán kidobni a kutyát :))”
 • 16. öregvegyész 2011. november 26. 22:30
  „moderálva offtopic>

  GONDOLTAK MÁR ARRA HOGY SOK EGYÉB KULTURÁNK MELLETT ÁLLATTARTÁSI KULTÚRÁNK SINCS:MÁR ŐNŐK AZ UJSÁG MIT TETTEK EZ ÜGYBEN:? MODERÁLNI LEHET :EZ A LEGNAGYOBB OSTOBASÁG”
 • 15. Soci 2011. november 26. 21:59
  „Gusztustalan amit müvelne a kutyásokkal!Olyanná akarják tenni magyaroszágot mint a steril nyugat ahol nincs kerités, a kutya a házban,gusztustalan!!!Utálom az olyan embereket akik azért nyávognak mert nem tudnak aludni a kutya ugatástól,én inkább megnyugszom tölle hogy biztonságba vagyok,érdekes hogy nyávog a szomszéd hogy jaj de hangos az ugatás de mindeggyik kinéz az utcára mikor ugatnak a kutyáim és mondják hogy mindig észre veszik az utcába ténfergö házfelméregetös cigányokat,ilyenkor jok a kutyáim?A kutya dolgozni akar nekünk és ennek teret kell engedni ez az életük hogy az ember mellett dolgozzanak védjék a házat stb.Nem is tartom igazi kutyának azt amelyik csak azért kell fel a szobába aszönyegröl mert éppen utba van.
  És elég baj az is hogy a mai fiatalság nem kap elég nevelést az állat szeretetről,mi lesz igy késöbb?”
 • 14. komlodi 2011. november 26. 21:52
  „A normálisan szocializált kutya nem ugatja meg az utcán sétáló embereket!!!! Utálom, hogy nálunk is riadóláncban ugatnak a kutyák, és a gazdájuk még büszkén élvezi is. Mondván "milyen jó kis házőrző" A nagy lótúrót házőrző! Pont az ilyen idióta ugatós kutya nem való semmire, mert mindent megugat, még a kisegeret is. Soha kerítésen kívülre nem kerültek. Egy normális kutya (nekem 2 is van) nem ugat hobbiból. Maximum jelez, ha valaki megáll a kapu előtt. Vakkant kettőt és kész. Ezzel jelzi nekem, a gazdájának, hogy valami történik a kapunál. De nem pofázik 10 percet, mint a szomszédaink kutyái, akik a mai napig őrült agresszív módra ugatnak amikor hazaérünk (immár 6 éve minden nap), vagy nem ugatják meg minden reggel 6-kor pontosan érkező postást, aki 10 éve minden nap erre jön. Bezzeg egyszer nyitva maradt a kapujuk, a kutya ugatott, mint egy hülye amikor elmentünk az úton (nem a járdán) aztán hopp, vége lett a kerítésnek, a kutya meg a nagy meglepetéstől azt sem tudta, hogy mit csináljon és elsomfordált nagy csendben. Mert csak a kerítéstől olyan marha bátrak.
  Más. Az ebadóval nyilván a TK-s kutyák gazdái és a tenyésztők leszünk lehúzva, akik amúgy is egy valag pénzt költünk a kutyáinkra. Lásd Csongi 7. hozzászólásait. Szánalmas. Kíváncsi vagyok, hogy ki fog merni bemenni összeírni a kutyákat egy olyan házhoz, ahol ideggyenge, semmilyen szocializációval nem rendelkező kutyák vannak, akik majd letépik a kerítést, ha csak az ember végigmegy az utcán???!!! Nyilván senki. A TK-s kutyák meg ugye már eleve nyilván vannak tartva.
  Hú, lehet, hogy kicsit zavaros voltam...”
 • 13. vári 2011. november 26. 20:26
  „Herli

  Jó, de akkor a fűnyírást is tiltsák be reggel 9-ig hétvégén. Meg a flexelést. Meg a neveletlen gyerekeket.”
 • 12. Herli 2011. november 26. 19:39
  „az utcában egy elkezd ugatni,a többi sorban átveszi >>>

  >>>>pontosan, ez főleg a hajnali újságosra igaz, aki végig felriasztja a kutyákat és nem kellemes 4 óra körül irdatlan kutyaugatásra ébredni ! Ezután vége a további alvásnak !
  Tényleg: - nem lehetne az újságot mondjuk 6 óra után kihordani ??? DÉLMAGYAR ??????”
 • 11. Mjuriele 2011. november 26. 19:22
  „4. macusnéni 2011.11.26. 16:44

  Chipsz?
  Te jóóóóóóóóó Ég!”
 • 10. Csongi7 2011. november 26. 19:03
  „Néhány költséget kifelejtettem az imént:

  A normális tenyészeteknek minőségi kutyák kellenek :o) - ez annyira alap, hogy az előbb elfelejtettem beírni - ami valóban kutyánként 6 számjegyű összeget jelent...

  Kullancs- és bolhaírtó öv: 3000 / év/ kutya

  Na és az én kutyafajtámat még kozmetikázni nem kell. Van olyan ismerősöm, akinek a kutyáját havi szinten kell vinni kozmetikába (3000-4000 Ft / alkalom)... - Bár egy idő után ezt a tenyésztők megtanulják házilag csinálni...

  Jön az ebadó... Ez is egy kisebb vagyon lesz a hivatalosan, precízen tenyésztőknek, akinek minden kutyája chipezett, regisztrált...

  Az én kutyám után még senki sem lépett az utcán kutyasz.rba! (Sétálásnál mindig zacskózzuk az ürüléket.)

  ... és akkor jön egy (és sok száz) ilyen felelőtlen állattartó, aki neveletlen, rossz idegrendszerű kutyákat tart, nem megfelelő körülmények között, oltások nélkül. Szerencsétlen kislánynak megölik a kutyáját, a kislánynak sérülést okoznak... Jön a közfelháborodás.
  Egyből kutyatartás szabályainak szigorításait követelik és a kutya ellenes hozzászólások tucatjai jelennek meg. Általánosítva és minden kutyatartót egy kalap alá véve.

  AKI NORMÁLISAN TARTJA A KUTYÁIT, annak nem kell külön extra szabályozás, az most is így tartja a kutyáit, ARRÓL MÁR ÍGY IS VAGYONOKAT AKASZTANAK LE. A tenyésztő - és minden normális gazdi - rengeteget foglalkozik a kutyáival (tanítás, ápolás, takarítás stb.)

  AKI PEDIG FELELŐTLENÜL TART KUTYÁT, AZ EZUTÁN IS ÚGY FOGJA CSINÁLNI, MERT EZ NEM A TÖRVÉNYEKEN, HANEM EMBERI HOZZÁÁLLÁSON MÚLIK. FIZETNI ÚGY SEM FOG, mert ők mindig a kiskapukat fogja keresni...”
 • 9. Norcika1 2011. november 26. 18:18
  „Elfelejtettem:Részeg prusnya szomszéd is csak egy lehet? Mert akkor a többi szomszédomat már vihetik is tanyára.....Hiszen zavar a hányásuk,széklet,vizelet itt-ott és az artikulátlan üvöltözésük egész éjjel.Egy kis ugatás ezek után szerintem megváltás.Apropó:És mi lesz azokkal az ebekkel akik a rendelet bevezetése előtt kerültek a gazdihoz?Egy TENYÉSZTŐ komoly beruházásba kezd azzal,hogy megveszi a tenyésztésre szánt kan vagy szuka kutyáját,ami lehet akár több száz ezer forint mert pl külföldről hozta.A fedeztetési díj is elég szép összeg Őt ki fogja kártalanítani?A megszületett utódokat ha nem sikerült három hónapos korukig megfelelő otthonba helyezni akkor oltassa el?Egy egy harapás vagy a média által felfújt esetek miatt lehet a kutya tartókat pocskondiázni.”
 • 8. deszkás 2011. november 26. 18:09
  „ARMANDO-nak :dilettánsok kiméljenek-jeligére, olvasd el CSONGI7 hsz-ét-köszönöm.”
 • 7. Csongi7 2011. november 26. 17:42
  „Kutyatenyésztő vagyok. Szerettem volna normális körülmények között, hivatalosan tartani a kutyáimat és minőségi állományt nevelni.

  A MEOE előírása a tenyészetekre, hogy a tenyésztő és a kutyái tartási helye között 200 méternél nagyobb távolságnak nem lehet lennie... Akkor most tanyára fogják költöztetni a tenyésztőket, hogy megfeleljenek az 1 ház / 1 kutya szabálynak?

  Kiváltottam a vállalkozói igazolványt az önkormányzatnál kutyatenyésztésre (5000 Ft / év), könyvelőt fizetek (10.000 Ft / év), kiváltottam a kennelnevet 20.000 Ft (2012-ben), kiállításokra hordom a kutyákat 4-7000 Ft / alkalom a nevezési díj + utazás. Törzskönyv, oltások, féreghajtás 3 havonta, chippezés rendben van minden kutyámnál. Tag vagyok a MEOE-nél 9500 Ft /év (2012). Minőségi táppal etetem a kutyáimat, ami szintén tetemes éves költséget jelent. Orvosi költségek.... Hőszigetelt faház a kutyáknak... Mind mind tetemes költséget jelentenek... A kutyáim nem csaholnak, a szomszédok nyugodtan alhatnak tőlük, én lennék az első idegbajos, ha kutyaugatást kellene hallgatni (otthon dolgozom, így napi szinten tudom a viselkedésüket)...

  Most lesz majd először, amikor talán pénzt is fogok visszalátni a rengeteg befektetésemből, mert mostanra érték el a kutyáim azt az életkort, hogy kölykök lehessenek... Az eladási áruk után adót fogok fizetni!
  Aki ezt hivatalosan csinálja és komolyan, annak olyan extra költségei vannak a "szaporítóval" szemben, hogy össze sem lehet hasonlítani. Tehát ne is keverjük már össze a felelőtlen kutyatartókat, a szaporítókat és a tenyésztőket...”
 • 6. Norcika1 2011. november 26. 17:38
  „Barátságos állatvédelmi törvény? Nos ha pl van egy kertes családi házban három kutyus akkor melyiket dobjam ki?Hiszen csak majd kettő ebet lehet tartani.A 11 évest,a nyolc évest,vagy a nem tudom mennyi idős hiszen befogadott.Ajándékozzam el,/bár senkinek sem kell öreg kutya/ vagy oltassam el?Tényleg ez a megoldás????A tenyésztőket nem kellene szidni,hiszen felelős állat tartóként foglalkoznak a kutyáikkal,genetikai betegségekre szűretik,HD,PRA, stb.rendszeresen féregtelenítik,oltottak,ápoltak,a kiállításokra áldoznak nem kevés pénzt üzemanyag költség,nevezési díj,kozmetikáztatják és még sorolhatnám.A szaporítók:ketrecben tartják,silány élelmezés,beteg egyedek.Na ugye,hogy van különbség?Azt már meg sem említem,hogy nézzenek szét mennyi eb van még mindig láncon vashordó elé kikötve.De a lényeg hogy max két kutya tartható!!!!!”
 • 5. Armando81 2011. november 26. 17:25
  „Kedves macusnéni!

  1. "A magánházaknál is szabályozni kellene,hogy ki milyen kutyát tart.Nem kellemes ,ha valakinek az ablaka alatt ugat a kutya."
  Mióta függ az ugatás a kutya fajtájától? Néma kacsáról már hallottam, de néma kutyáról???

  2. "Ha idegen jár az utcában egy elkezd ugatni,a többi sorban átveszi a riasztást"
  Ez természetes, ez a dolguk. Valószínű, hogy az ilyen kutyák által őrzött házakat elkerülik a betörők...

  3. "Ideje lenne a csipsz bevezetése"
  Már egy ideje bevezették, sőt, már chips adót is vetettek ki rá. Talán hatásosabb lenne, ha a kutyákba inkább chipet ültetnének, mert a "csipszet" csak lenyelné...

  Válaszokat az alábbi jeligére várok: "dilettánsok kíméljenek"”
 • 4. macusnéni 2011. november 26. 16:44
  „Az Önkormányzatnál itt helyben is meg van ,hogy milyen fajtású kutyák tartása nem engedélyezett ebben a városban.A magánházaknál is szabályozni kellene,hogy ki milyen kutyát tart.Nem kellemes ,ha valakinek az ablaka alatt ugat a kutya.Ha idegen jár az utcában egy elkezd ugatni,a többi sorban átveszi a riasztást,s megy az ugatás.A kiskerteknél pedig kidobott kutyák falkába verődve nyomulnak.Ideje lenne a csipsz bevezetése,hogy aki kidobja,vagy kiszabadul tudják kié is volt.Az biztos itt a városban is legalább 30%-a nincs beoltva veszetség ellen.Ha megharap valakit akkor gond van.Fizettesék meg az orvosi költséget is velük.Akkor talán rend lesz ebben a városban.Aki pedig nem rak szájkosarat a kutyájára,annak osszák a csekket,ha nem fizet akkor dolgozza le közmunkával,mert másképp nem lehet hatni,akkor rendet kell rakni.Közeli ismerősömet is anno/ujságot hordott Ujszegeden/megharapta a kutya.az orvos kérte az oltásit,de valószínű nem volt neki,mert hiába üzengetett neki a háziorvos.Itt ebben az országban nem tenyésztés folyik,hanem kutyaszaporítás,ennek vessenek végett.”
 • 3. Herli 2011. november 26. 14:01
  „Nemcsak társasházban a magánházakban tartott kutyákra is szomszéd engedélyét kellene kérni és bevezetni.
  Ott sem öröm, ha az ablaktól 1 méterre ugatnak a neveletlen kutyák egész éjjel meg nappal.

  Ráadásul képzetlen és neveletlen a kutyák többsége, akár a gazdájuk.”
 • 2. Aranea 2011. november 26. 13:18
  „"magánházakban, lakóövezetben be kellene tiltani a tenyésztést"
  "Az elnöknek tudomása van például arról, hogy valaki Baktóban mosómedvéket szaporít."
  Seres Zoltántól igazán elvárható lenne, hogy ne keverje össze a TENYÉSZTÉS és a SZAPORÍTÁS fogalmát.
  Tenyésztésnek minősül az is, ha valaki az előírásoknak megfelelően tartott, tenyészszemléken, és egészségügyi szűrővizsgálatokon megfelelt szukáját a fajtaklub előírásainak megfelelő kannal élete folyamán egyetlen egyszer befedezteti, pénzét és idejét nem kímélve (ugyanis a közvélekedéssel ellentétben a valódi tenyésztés irtózatos pénzkiadással jár, nem pedig jövedelemmel).
  Közben a Cserepes soron falkákban rohangálnak az évente több alkalommal, tervezetlenül ellő szukák utódai.
  Melyik is a zavaró?”
 • 1. ebrendeszet 2011. november 26. 11:47
  „"Szegeden a Makai utcában egy 90 éves néni házából kellett több kutyát is befognia az Orpheus gyepmesterének."

  A képhez hozzátartozik, hogy azután hívták az állatvédőket, miután a néni napokig kórházban volt, és egymást marcangolták a házban lévő éhes (sokkal jobbra érdemes) jószágok a rettenetes higéniai állapotú házban.

  Feleősebb állattartást!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka szerint a Fidesz-Jobbik 337 milliós lyukat ütött a büdzsében

A Fidesz-Jobbik közgyűlési többség az igazgatói székben hagyta Sódar István IH- és Tóth István Tibor SZKT-ügyvezetőt. Menesztésükre Botka László polgármester tett javaslatot a tegnapi szegedi közgyűlésen. Tovább olvasom