Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kutyavilág a szegedi közterületeken

Országszerte egyre nagyobb problémát okoz a kutyapiszok eltakarítása. A csökkenő zöldövezetekben egymás mellett kell élniük kisgyermekes családoknak és kutyatulajdonosoknak. A kutyagumi tárolására alkalmas szemetesek azonban csak mutatóban fedezhetők fel Szegeden.

Szegeden eddig nem lehetett hallani nagyobb ellentétekről, de gyanítható, hogy a panelházak árnyékában már lezajlottak apróbb viták kutyatartók és kisgyermekes szülők között. Nyilvánvaló, senki sem szereti, ha gyermeke kutyák ürüléke között játszik. Amellett, hogy a látvány a legjobb indulattal sem nevezhető esztétikusnak, az állatok végterméke rengeteg baktériumot is tartalmaz. Ám kutyatartók nézetét is meg lehet érteni: nem lehet állandóan zacskókkal a kedvenc nyomában járni, majd a dolog végeztével sietve feltakarítani piszkot és a legközelebbi konténerbe hajítani. Főleg a szelektív hulladékgyűjtés évezredében.

Megoldást jelenthetne erre alkalmas szemetesek felállítása a város legfertőzöttebb pontjain. Úgy tűnik azonban, hogy ezzel senki sem foglalkozik. A látszat azonban csal. Mint azt Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője lapunknak elmondta: a Lechner teret teljesen felszerelték ilyen szemetesekkel. Négy kukát is kihelyeztek, papírzacskókkal, ahogyan kell. Ám a helyzet lehangoló: az csak a kisebbik gond, hogy a kutyatulajdonosok egyáltalán nem tartanak igényt rájuk. A nagyobbik, hogy egyesek megrongálják a szemeteseket, a zacskókat pedig ellopják. Így, aki akarná sem tudná használni őket. A város több pontján is felszereltek kukákat, de nem volt mit elszállítani belőlük. – Csak negatív tapasztalatunk van – mondja Molnár László.

A legtöbb kutyatartó valószínűleg az alapvető szabályokkal sincs tisztában: nem mindegy, hogy hol és hogyan sétáltatják kedvenceiket. A városban kijelöltek kutyafuttató helyeket, ahol szabadon, póráz nélkül lehet játszani az ebekkel. Ilyen terület például a Lechner tér, a Franciahögy még beépítetlen része, a töltés, valamint a város széli erdők. Szeged többi pontjáról elvileg kitiltották a kutyákat, de a póráz és a szájkosár minimum elvárás. Persze a gyakorlat teljesen mást mutat. S hogy a helyzet változhat-e a jövőben? Aligha. Marad minden úgy, ahogyan eddig volt: egymás mellett kell élni jóban-rosszban. És úgy tűnik: egyre több kutyakakiban.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom