Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Küzdenek a nonstopok

Csongrád megye - Két hét van hátra március 15-éig, elkezdődött a visszaszámlálás. Sok kisboltos, aki eddig vagy este 6-ig, vagy 0-tól 24 óráig tartott nyitva vasárnaponként, úgy döntött: március 15. után is ugyanígy árusítanak. A tulajdonosok állnak be a pult mögé – nem sok pihenőnapjuk marad.
 Vasárnapi bolttérképet készítünk

Szegeden eddig 41, Makón 4, Hódmezővásárhelyen 3, Balástyán 1, Baksról, Deszkről, Dócról, Kistelekről, Forráskútról, Röszkéről és Domaszékről egy-egy bolt jelezte, biztosan kinyit március 15-e után. Köztük főként élelmiszer-, vegyes- és zöldség-gyümölcs boltok vannak.

– Ami forgalmam van hétvégeken, az csak az éjszakai nyitva tartásból jön össze, ezért azt tervezem, hogy március 15. után is megmarad éjjel-nappalinak az üzlet – mondta Kókai Attila, a szegedi Glattfelder téri Napsugár ABC tulajdonosa. – Hétvégén ugyanis nincs iskola, nem vásárolnak az állandó vevők, a diákok.

Kókai Attila maga áll be a pult mögé. Akárcsak a Szilléri sugárúti Vízöntő nonstop élelmiszerbolt tulajdonosa, akivel sajnos nem sikerült beszélni. Az üzletben megtudtuk: eddig is a „főnök" dolgozott éjszaka, most majd vasárnaponként is árusíthat. A Vízöntő 18 éve tart nyitva nonstop, a város másik végéből is ide járnak vásárolni. Van állandó délelőttös, délutános és éjszakás ember, megszokták a munkarendet.

A Szilléri sugárúti Vízöntő is nonstop marad. A város másik végéből is járnak ide vásárolni. Fotó: Karnok Csaba
A Szilléri sugárúti Vízöntő is nonstop marad. A város másik végéből is járnak ide vásárolni. Fotó: Karnok Csaba

 A törvény

A KDNP javaslatát 2014. december 16-án 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján, összesen 5 alkalommal azonban nyitva lehetnek az üzletek. A 200 négyzetméternél kisebbek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozhat.

Jártunk egy trafikban is, amelyik eddig nyitva volt éjjel-nappal, tehát vasárnap is, a jövőben azonban nem vállalják be a vasárnapot. Egy ember el is veszíti a munkáját. Egy nagyobb nonstopban több ember kenyere forog kockán, nyilatkozni nem akartak. Egy eladó, aki a pótlékát sajnálja, megkérdezte: – Érdekes, hogy csak a kereskedőknek kell kirándulniuk a családjukkal vasárnap: az ápolóknak, tűzoltóknak, rendőröknek miért nem?

– Mivel a cégünknek több tulajdonosa is van, a három üzletünkből a Mars térit meg tudjuk tartani éjjel-nappalinak – tájékoztatott Czeglédy Sándorné. – A Kereszttöltés utcai Panel ABC ha nonstop nem is, de vasárnap nyitva lesz. Nem jó viszont, hogy az eddigi 5 óra helyett csak 6-kor nyithatunk, elveszítjük a kora reggel munkába induló vevőket.

Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára kifogásolja, hogy csak az utolsó pillanatban, a visszaszámlálás előtt jelenik majd meg a törvény végrehajtási rendelete. Az ugyanis okozhat még meglepetést. Egyelőre nem tiszta az sem, hogy például a Metro a vállalkozóknak nyitva lehet-e, hiszen a törvény nem az üzletről, áruházról beszél, hanem kiskereskedelmi tevékenységet említ. És ha tevékenységről van szó, akkor a műkörmös, aki vasárnap dolgozik, és mellette elad kozmetikai termékeket is, az vasárnap már nem teheti meg?

Plaza, Árkád, Napfény Park

A Szeged Plaza március 15. után is nyitva lesz vasárnaponként. Működik majd a mozi, várja a vendégeket a három étterem, a két kávézó, valamint két, 200 négyzetméternél kisebb, egyéni vállalkozó tulajdonában lévő üzlet. Az üzletek 10-től 19 óráig, az éttermek este 10-ig, a mozi akár éjfélig is nyitva lesz. Az Árkád Szeged március 15. után vasárnaponként zárva lesz, csütörtökön, pénteken, szombaton pedig az eddigi 20 óra helyett 21 óráig lehet vásárolni. A Napfény Park Bevásárlóközponttól nem kaptunk tájékoztatást arról, mire számíthatnak a vásárlók. A vásárhelyi Family Centerről sincs információnk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éves lenne Csongor Győző

Koszorúzással emlékeztek pénteken Csongor Győzőre az utolsó lakhelyén, a szegedi József Attila sugárút 14. szám alatti emléktáblájánál. Tovább olvasom