Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Küzdenek a sofőrök a menetrenddel

Közel egy hónapja, hogy a tömegközlekedési nagyprojekt építési munkái miatt lezárások, forgalomelterelések akadályozzák a közlekedést Szegeden. Az elterelt buszok „csak" 5-10 perces késést szednek össze, a dugóba kerülők viszont akár 20-at is – tapasztaltuk tegnap reggel.

Az elterelt útvonalon közlekedő legforgalmasabb járatok menetidejét teszteltem, amikor tegnap reggel fel akartam szállni a Lugas utcából 7.25-kor induló 90-esre a Csillag téren. De hol a megálló? – adódott az első akadály, ugyanis a buszöböl építése miatt a „hivatalosat" lezárták. Egy tapasztalt környékbelitől megtudtam: áthelyezték a trolimegállóba.

Nem késtem le, ugyanis a végállomástól a megállóig 1 helyett 3 perc alatt tette meg az utat – a Petőfitelep felől álló kocsisor miatt. A cél a Rókusi körút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésének átépítése miatt létrehozott új megálló, a Rókusi pályaudvar volt. Ide a módosított menetrend szerint 7.37-re kellett volna begördülnünk. De 7.37-kor még csak az Agyagos utcánál, a Makkosházi körút elején jártunk – azaz már ekkor 7 perces késésben voltunk.

A busz minden lámpánál pirosat kapott, a Vértónál a teherautók percekig nem engedték be a sorba, a Tesco előtt kialakuló dugó miatt pedig csak araszoltunk. A buszon szódolgozatra készülő lányokat mindez nem zavarta: amíg beértek a Rókus II-be, biztosan jó pár szót memorizálhattak.

Lacikám, sose idegeskedjél! - nyugtatta egyik buszsofőr a másikat a szegedi forgalmi dugóban. Fotó: Miskolczi Róbert
"Lacikám, sose idegeskedjél!" - nyugtatta egyik buszsofőr a másikat a szegedi forgalmi dugóban. Fotó: Miskolczi Róbert

A Rókusi pályaudvarra végül 14 perc késéssel, 7.51-re értünk oda. Még szerencse, hogy csak a csatlakozó 83-ast késtem le, és nem vonathoz siettem. A következő 83-as – hivatalosan – 7.59-re lett volna ott, de meglepetés ért: 7.54-kor felbukkant egy 83A-s, ami szintén elmegy a nagyállomásig. Később a módosított menetrendből megtudtam, ez a járat csak 5 percet késett Makkosháztól a Rókusi pályaudvarig. Ez a busz a Mars tér előtt ragadt a dugóba, ahol percekig álltunk. – Lacikám, sose idegeskedjél! – hallatszott a CB-rádión az egyik sofőr hangja. Hogy a miénket próbálta-e nyugtatni kollégája, nem tudni, de innen már könnyebb utunk volt: legközelebb csak a Dugonics téren dugultunk be. 8.14-re – a hivatalosnál 9 perccel később – értünk a nagyállomásra.

Innen már nem volt gond: az 1-es villamospótló pontban 8.17-kor indult a nagyállomásról, és tartotta a menetidőt. Igaz, az Aradi vértanúk terén egy néni még futott a busz után – majd káromkodott, mikor a sofőr becsukta előtte az ajtót –, de ez nem tartott fel bennünket. Hiába, tartani kell a menetidőt. A Centrumhoz is menetrend szerint, 8.27-re értünk oda. Más kérdés, hogy a módosított menetrend szerint 8.07-re kellett volna teljesítenem ezt a „városnéző" útvonalat. Ha megvárom a Rókusi állomáson a 83-ast – utólag úgy számoltam –, 20 helyett 40 percet kések.

Eltévedt megállók

Mindhárom tesztelt járaton működött az utastájékoztató. A 90-esen minden megálló – az ideiglenesek is – helyes sorrendben és névvel szerepelt, mindenki tudta, éppen hol jár a busz. A 83A-son viszont SZVSE-pályának titulálták a Pulz utcai ideiglenes megállót, az 1V-n pedig Bokor utcának a másutt Bécsi körútnak nevezett buszmegállót.

Olvasóink írták

 • 12. flexsnake 2009. szeptember 21. 17:52
  „szokd meg pestet, imádkozni fogsz a szegedi dugóért. A mentő a Láchídon 10perc alatt át tudott jutni. Persze ehhez egymásra kellett mászniuk az autóknak mert akkora már több mint 3kilóméteres sor állt :D Örüljetek annak hogy nektek csak ennyi a problémátok.”
 • 11. atiss4343 2009. szeptember 21. 09:04
  „De még mindig létezik (minden buszon) a cipőgyári megálló is.... Hihiihihi.... De még a Kenderfonógyári megállót is még így hívják, pedig mán lassan elfogyik.... :)”
 • 10. varadipal 2009. szeptember 20. 13:45
  „Jobban fogunk örülni, ha kész lesz minden.”
 • 9. igazságkereső 2009. szeptember 20. 09:34
  „A lényeg az, hogy aki a menterendet összeállította- korábban - az soha nem utazik közösségi közlekedési eszközön.De erre az illetékesek nem akarnak rájönni!”
 • 8. nyomdasz63 2009. szeptember 19. 20:15
  „Egy ma már nyögdíjas "régi motoros" S.falvi buszos ismerősöm ejtett néhány szót a rendszerről:a GPS miatt ha hamar ér a megállóba>>>BAJ ,ha késik>>>BAJ !!!mozgóbér rovására --összeadva az üzemanyagfogyasztással-nuku karbatartás mellett !!!--SEMMI! párhuzam-de a szeviépes kapcsolat az bezzeg működik !?”
 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 19. 19:22
  „Bicikli! A lakóhelyem és a munkahelyem között egy Anna-kút - Sándorfalva távolság van. Reggel oda, este visszafele nyomom. Semmi tömegközlekedés, semmi bérlet (havi kb. 100 EUR), semmi várakozás, semmi buszkésés. Max. defekt, 7ezer km alatt 2szer (persze már a munkahely mellet, így ekkor gyalog hazatolni 12 km-en a biciklit jó móka).

  Természetesen aki gyereket visz, mozgásában korlátozott, stb. annak nincs más választása :(”
 • 6. TrombiFrédi 2009. szeptember 19. 18:44
  „,,Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!":)”
 • 5. Normann_Backs 2009. szeptember 19. 15:09
  „"A 83A-son viszont SZVSE-pályának titulálták a Pulz utcai ideiglenes megállót"

  Mivel nem is kell ott megállnia, az a megálló csak a 90-90F-es illetve az 1V megállója.
  Egyébként bírom mikor ekkora szakértő vázolja fel a cikket, sokkal több dolgot is le lehetett volna írni, hogy mi még a komplett ok, hogy ennyit késnek a járatok.
  Lényeg az, hogy kaotikusak a fordák, egyszerűen szinte tarthatatlan a tartása, ennek is az-az oka, hogy kevés az ember.”
 • 4. papus3 2009. szeptember 19. 12:55
  „Én a Csaba u-i megállónál szállok a 90F-re-hol 6.55-kor,hol 11.05-kor.A II.kórházig 5/öt/percet szed össze.Honnan jön ki 25 perc!?Akkor is sűrű a forgalom!”
 • 3. Gazficko 2009. szeptember 19. 12:08
  „mike0077

  Én elég sűrűn járok be az egyetemre mihálytelekről, reggeli7.10-kor induló busszal. Alapesetben 5 perc alatt teszi meg távot a busz mihálytelken,de már vagy féléve 7.20 vagy7.25 mire megteszi a távot.”
 • 2. Lenry 2009. szeptember 19. 11:05
  „"A 83A-son viszont SZVSE-pályának titulálták a Pulz utcai ideiglenes megállót"

  mint minden más Tisza Volános busz is...”
 • 1. mike0077 2009. szeptember 19. 10:11
  „Hát nem csak ezek a buszok késnek sokat.. csak nézzék meg a 76-os járatot... a szentmihályiak/kecskésiek csak ezzel tudnak a városba bejárni, mégis van, hogy az elterelt kamion forgalom miatt a 7:25-ös busz 7:50-re ér oda a kecskés felsői megállóba, pedig kb 7:35-re kellene... és ez majd mindennap így van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellszobor Zsigmondy Bélának

A Szent István téri mérnökpanteonban tegnap fölavatták Zsigmondy Béla gépészmérnök mellszobrát. Tovább olvasom