Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Küzdenek az adósok a közös költséggel is

Szeged - Míg régen sokan tartoztak 20-30 ezer forinttal a lakóközösségnek, most 3 ember „jegyez le" 6-7 millió forintot. A devizahiteles adósok miatt a társasházak is gondban vannak. Nem lenne szabad megvárni az árverést, ez a végrehajtói kamara szerint is a legrosszabb megoldás.
– Nincs munka, aki egyik napról a másikra utcára kerül, pár hónap múlva már nem tudja fizetni a közös költségeket – mondta egy névtelenséget kérő közös képviselő. Saját házának ügyeit intézi, nem akar kellemetlenséget a lakóknak. – Az adósok tartozását ráterheljük a lakásukra, a legvégső esetben árvereztetünk. Az a tapasztalatom, hogy a devizahitelesek valahogy kiizzadják a közös költséget, a munkanélküliség a legnagyobb gond.

– Adatvédelmi okokból nem említhetem meg azokat a házakat, amelyeknél komoly bajok vannak – nyilatkozta Szeged egyik legnagyobb ingatlankezelője, a Block 2000 Kft. cégvezetője, Kaplonyi György, aki a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke. – A lakók sem szeretik, ha a ház rossz hírét keltik. Az a tapasztalatom, hogy míg korábban sokan tartoztak 20-30 ezer forinttal, most 3 ember össze tud hozni 6-7 millió forintot abból a 8-ból, amennyi az egész épület adóssága – sajnos ilyen is van. Nem azok tartoznak, akik benne laknak a saját, devizahitelből megvett lakásukban – ők küzdenek –, hanem azok, akik szabad felhasználású hitelt kaptak, lakásfedezetre.

Küzdenek az adósok a közös költséggel is. Fotó: Karnok Csaba
Küzdenek az adósok a közös költséggel is.
Fotó: Karnok Csaba

Családi magáncsőd

Már elkészült egy 100 oldalas jogszabály a legújabb adósmentő intézményről, a családi magáncsődről, ősszel tárgyalja a parlament. Önkéntes alapon működne, de a kormányhivatal döntené el, kinél lehet alkalmazni. A csődvédelmi felügyelőt közjegyző jelölné ki az adós mellé, és közvetítőként működne a család és a bank között. A hitelesnek meghatározott ideig „vezetik a kezét", alá kell vetnie magát egy szigorúbb gazdálkodásnak: ha rendesen fizeti a törlesztőrészletet, a lakásában maradhat, eladásnál tartozásainak egy részét el is engedheti a bank. A csődvédelmi felügyelő feladata továbbá, hogy az adóssal közösen átnézze, mit lehet pénzzé tenni, milyen kiadásokat lehet lefaragni. De arról nincs szó, hogy a boltba is elkíséri. A magáncsőd bevezetése függ attól, milyen megoldás születik a lakáscélú deviza-jelzáloghitelek kivezetésével kapcsolatban.

– Egy lakó van csak, aki mindig késve fizet, olykor 6 havi tartozást is összegyűjt, de mindig meg tudok vele egyezni – mondta Jáni László közös képviselő, aki éppen ezért bemondta a pontos címet is: a Székely sor 15. számú 30 lakásos házról van szó. – Az illető jön, elnézést kér, szerencsére nem rendül meg miatta a közös kassza. A lakók fele nyugdíjas, ők egy fillérrel sem tartoznak soha.

Kaplonyi György szerint a magáncsőd intézményét kellene bevezetni. – Adja el egy ügyvéd a lakást, és vételáron osztozzon az összes hitelező, úgy, hogy mindenki arányosan enged a követeléséből. Az a rossz, hogy amikor kezdődik az adósnál a probléma, még nem lép, csak akkor, amikor már hatalmas összeget halmozott fel. És ilyenkor már nem marad más hátra, csak az árverés.

Ez egybecseng a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara véleményével is. A végrehajtási ügyeknek nem kellene árverezéssel és kilakoltatással végződniük, ezért idén májusban még egy 2 hetes társadalmi célú kampányt is indítottak: tájékoztatták a lakosságot arról, hogy lehet megoldást találni az árverés és a kilakoltatások elkerülésére.

2012-ben a kamarához beérkezett új ügyek száma 478 ezer volt, 10 százalékkal több, mint 2011-ben. 2013-ban újabb plusz 10 százalékra, már 500 ezer végrehajtási ügyre számítanak. Az árverés elkerülhető lenne, ha az adós felvenné a kapcsolatot a végrehajtóval vagy a végrehajtást kérővel, és próbálna részletfizetésben megállapodni. A megállapodásra akár a legvégső pillanatban is van lehetőség, még az ingatlan árverezésének napján is köthet részletfizetési megállapodást az adós, hogy elkerülje a kilakoltatást – áll a honlapjukon. Szerettünk volna a kampányról és eredményéről többet is megtudni: Tóth Nagy Péter sajtóreferens legkorábban a jövő hét elejére ígért választ, a kamara többnapos közgyűlését tartja.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. okz63 2013. szeptember 18. 16:35
  „65. SP 2013.09.18. 13:21
  "komoly problémákat okozhat, ha egy társasházi közösség nem ellenőrzi a közös képviselő munkáját."
  Szerintem erről mesélj inkább, mert az általad előadott magyar népmesét a lakók másként ismerik. ;-)
  U.i.: Úgy őszintén, nem unod még, hogy mocskolod a mostani közös képviselőtöket? A többieknek tökéletesen megfelel, egyedül te mocskolod, mert nem te ülsz a helyén. Ez ilyen egyszerű... ;-)”
 • 65. SP 2013. szeptember 18. 13:21
  „Tuningolta az umbulda a közös költséget:

  ""Fizetésképtelenné vált ház, a villany kikapcsolásától, a lakásokra terhelt jelzálogtól rettegő lakók, tizenegymilliós hiány - komoly problémákat okozhat, ha egy társasházi közösség nem ellenőrzi a közös képviselő munkáját.""

  http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/futnak-a-penzuk-utan-lenullazta-a-hazat-a-kozos-kepviselo-516189/lp

  Átemelt hozzászólás:
  1. SP 2013.09.17. 22:10

  Társasházaknál
  a vállalkozói számlák mellékleteként kötelezővé tenném a munkanaplót, agyag, munka, időnormát tartalmazó napi jelentésest is utófelülvizsgálat céljából.

  A fiktív elszámolások,
  a fekete munkák,technológiai fegyelem sértések, a minőség dokumentáltan követhetővé válna. A panel tulajdonosok és APEH vizsgálatok alapadataiként, bizonyítékként is szolgálna.

  Korrupció, umbulda is gyengülne.
  A vállalkozó nem tudna érdemtelen sikerdíjat adni a megbízónak.

  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/vege_a_papiralapu_epitesi_naplonak/2349805/#hozzaszolok

  Kisebb lehetőség maradna a panelosok megkárosítására, lakások árvereztetésére.”
 • 64. SP 2013. szeptember 17. 23:50
  „63. szegedivagyok "" Nem rajtam röhögnek az olvasók,...""

  Annak nincs kedve röhögni, akinek a lakását épp árverezik!

  Nem kívánok bizonyítani számodra.
  De,
  hogy megszólítottál gúnnyal, ezért néhány dologra exponálok.

  Tulajdonosként, mint ott lakó (25% családi össztul. hányad) panelos, nem anyagi céllal, majdnem társadalmi munkában, amúgy tisztességes főállású fizetéssel rendelkezve, csak 1 saját házat működtettem saját kezelésben, nem vállalkozóként mint "írástudó".
  Ekkor a közös költség harmada volt a mostaninak!
  Senkit nem árvereztek, fizetésmeghagyás, közüzemi díj tartozás soha nem volt! Átlagosnál jobban működtünk.
  Nagyon jelentős összegű megtakarítással lett pl. a ház tovább adva a haszon orientált házkezelő vállalkozónak.(sajnos)

  Nem véletlen tevékenykedtem több mint 17 évig. Ez maga már egy pozitív minősítés. Miért nem váltottak le ez idő alatt ? Ha rossz lett volna a munkám, rövid úton bármikor le lehetett volna. A házkezelés csak púp, kényszer volt a hátamon. Állandó rendelkezésre állás stb. Többször fel is ajánlottam az átadást, átvételt másnak.

  Akkoriban több család munka nélkül vegetált a házban a gyárak, üzemek tömeges bezárása idején . Az "informátoréknál" pl. férj és feleség is munkanélküli volt. Ki lehetett volna golyózni könnyen az ingatlanukból a közös költség nem fizetésért pár mostani nagyokost. A végrehajtót akkor megúszták.

  Nos.
  Számomra telt be a pohár 1-2 útonálló miatt. Ezért azonnali hatállyal felmondtam. Ez jól dokumentált, megtekinthető. (levél, tértivevény, válaszlevél rá stb.)

  A felrótt 3 lakás tulajdon az három háztartás, három dolgozó generáció, és persze az elhunyt nagyszülők munkájának, életének eredménye. Mint sok más családban. Kb. 250-300 év összmunkaviszony áll mögötte. Jelenlegi összértéke együtt egy átlagos családi ház fele lehet talán.

  Hát röhögjön, akinek van kedve. Majd mint hajléktalan is.”
 • 63. szegedivagyok 2013. szeptember 17. 14:22
  „59. okz63 2013.09.16. 16:41
  58. SP 2013.09.16. 15:33

  Nekem nem kell bizonyítanotok, és nem fogok moderálást kérni. Nem rajtam röhögnek az olvasók, valamint én a cikk után nyugodtan állok fel a gép mellől.”
 • 62. okz63 2013. szeptember 17. 07:19
  „61. SP 2013.09.16. 20:19
  "Vége az előadásnak, a szereplésnek, el lehet rakni a nagybőgőt, borravaló nincs."
  Rosszul tudod, szombaton is kaptunk. :-D

  "Umbula sajnos továbbra is van."
  Ez maradjon egyedül a te beteges rögeszméd. Savanyú a szőlő, mert nem tudsz több lóvét lenyúlni a ház kasszájából, a te életedet nem hajlandó a ház tovább finanszírozni. Szerintem szimplán nyugodj bele és maradj csendben. ;-)”
 • 61. SP 2013. szeptember 16. 20:19
  „Az 56. hozzászólást jónak tartom.

  Vége az előadásnak, a szereplésnek, el lehet rakni a nagybőgőt, borravaló nincs.
  A tehén pedig nem törte össze az autót.
  Umbula sajnos továbbra is van.”
 • 60. okz63 2013. szeptember 16. 16:43
  „55. SP 2013.09.16. 14:15
  "Mivel szinte folyamatosan írogatsz, úgy gondolom nincs munka. Pedig egészséges az aktív mozgás."
  Úriember szombat-vasárnap nem dolgozik.
  Ma pedig egész nap úton voltam, megkerestem már bőséggel a napi betevőmet. ;-)

  U.I.: Egyetlen apróságot felejtesz el, nem kell ma már a fórumozáshoz számítógép.
  Kicsit leragadtál az amish-ok szintjén...bár nekik ez sértés lenne, ha velük egy lapon említene bárki is. :-D”
 • 59. okz63 2013. szeptember 16. 16:41
  „56. szegedivagyok 2013.09.16. 15:21
  Sajnos Püspöki bukott báró játszóterévé válik minden egyes olyan cikk, ami társasházak életéről szól.
  De az alaptalan rágalmazásokkal szemben továbbra is meg fogom védeni magam. Bocsi!”
 • 58. SP 2013. szeptember 16. 15:33
  „56. szegedivagyok
  kérhető a moderálás”
 • 57. SP 2013. szeptember 16. 15:31
  „Azért lenne még kérdésem.

  A favorizált házkezelőnél
  a falfestést a vízvezeték szerelőnek adják ki ártuning céljából, mint ahogy a házunkban már megtörtént, emelt áron.
  A festők mi kapnak? Vízvezeték szerelést vagy náthát vagy lúdtalpat?

  Mit kap a takarítónő?
  Antenna szerelést vagy kaputelefon drótozást, lehallgató készülék beépítést talán?
  (kaputel könnyen átalakítható)

  Közgyűlési párbeszédek amiket itt leírva láttam, hogyan lett rögzítve úgy, hogy nem szólt senki előre?”
 • 56. szegedivagyok 2013. szeptember 16. 15:21
  „SP
  okz63

  Felhívom figyelmeteket, hogy a cikk nem kettőtökről szól! Lehet befejezni ezt az értelmetlen egymásra köpködést.”
 • 55. SP 2013. szeptember 16. 14:15
  „Örömmel olvasom a reakciódat.

  Tehát a feladat
  a panelosok közös költségének csökkentése. Erre van általános igény. Ez csak az árak csökkentésével lehetséges. Azaz 300-600 Ft/ óra, mint a panelprolié.
  Napi 8 órát folyamatosan lehúzni 40 évig ennyi pénzért nem piskóta.

  A mobil telefonok térhódítása leszelektálja ezt a pilléző, számlaírogató foglalkozást is. Én már nem keresgetem a neveket a kapunál.

  Ezt javaslom másnak is!

  Mivel szinte folyamatosan írogatsz, úgy gondolom nincs munka. Pedig egészséges az aktív mozgás.

  Kérdés, hogy eme fórumozást majd kinek kell megfizetni?

  Milyen érzelmi szálak kötnek a védencedhez.”
 • 54. okz63 2013. szeptember 16. 13:34
  „53. SP 2013.09.16. 12:30
  "Jó példa a hozzászólásokban mellékelve. pl.A nagybőgős csávó beteges közös képviselet mosdatása. A háttér, hogy a társasházak mindegyike jellemzően kaputelefonos. Az adott képviselet pedig több társasházat kezelget. DM fórumban is jellemzően erről a bizonyos képviseletről esik szó. Többségiben bírálattal, kivétel persze a csávó. "Nagy házkezelőnél
  hemzsegnek a munkát kereső vállalkozók. Így a közös képviselő ura a helyzetnek. A hálás vállalkozó behódol. Partnercéggé válhat. pl. kaputelefonos"

  Nos, kedves Püspöki Sándor az Etelka sor 10 sz. társasház 17 évi kiskirályság után leváltott bukott közös képviselője - hogy végre nevén is nevezzük szerény kiskirályi személyedet - ideje alább hagyni a rágalmazással, mert én nem az az ember vagyok, aki neked a nevezett társasházkezelőségnél szúrja a szemed. Én gátlástalanul feljelentelek rágalmazásért aztán magyarázkodhatsz a bíróságon, hogy mit miért állítottál. Fogd vissza magad öcsi, amíg van rá lehetőséged!

  "Ezért a panelosok leendő érdekképviseletének, minden tulajdonosnak fő feladata, anyagi érdeke lenne
  a vállalkozói számlák alapos, tételes elemzése. A korrupció mentes rendszer kialakítása, korrupció tettenérése, társasházi megtakarítások, karbantartás pénzének erős védelme."

  Az érdekképviselet továbbra sem minősül hatóságnak. Ők nem szankcionálhatnak, erre a bíróság szakosodott.

  "Ami nagyon nem működik most:
  Alacsony ár, jó minőség, technológiai fegyelem betartása, garancia és szavatosság kemény érvényesítése, valós tartalmú nem túlkalkulált számlák befogadása, trükkös megtakarítási pénzleszívások leállítása. Vélelmezhetően a munka és a számlák körbejáratása történt a társasház kárára."

  Hogy neked mi az alacsony ár, az legyen a te bajod, de szerintem nem találsz tisztességes mestert, aki még azután is dolgozna neked bármit, miután igazán megismert. Szerintem neked ez a "sz...rért-húgyért" kategória lenne, csak egyet felejtesz el, a minőségi munkának mindenki meg fogja kérni az árát.

  Ha nem fizeted ki, akkor garantálom, az illető tenni fog azért, hogy a berendezés ne úgy működjön, ahogy kell neki, és még csak meg se fogod tudni javítani. És akkor jön az, hogy csináltattál valamit, ami nem működik, mindössze azért, mert TE NEM TELJESÍTED AZT, AMIT ALÁÍRTÁL A SZERZŐDÉSBEN, és még csak bizonyítani se fogsz tudni semmit. Ezek ismert régi trükkök, mindenki tisztában van vele és nem találsz olyan hatóságot, aki ezért a vállalkozót ítélné el, főleg bizonyítékok nélkül. Pl. festők szoktak ilyenkor kifelé "véletlenül" megbotlani a vödör vöros festékkel, meg hasonlók...gondolom nem szeretnél ilyet. Azért megsúgom, még nem volt olyan ház, ahol nekem pl. bármilyen szankciót kellett volna bevetnem... ;-)

  Én a ti házatokban egy kapavágást nem fogok közös területen végezni, ebben megnyugodhatsz.
  Köszönje ezt a ház neked, te bukott p...cs házfelügyelő!”
 • 53. SP 2013. szeptember 16. 12:30
  „A kormány és minden párt
  valamilyen módon, de a rezsik csökkentés mellett foglaltak állást. Ez a kampány része is.

  A közös képviseletek és az érdekszférája
  ezt nem akarja elfogadni, tudomásul venni. A végrehajtás, vagyonelkobzás irányát erősítenék, ami a cikkből is kiderül.

  Mivel a közüzemi számlákat központilag leszabályozzák, ezért a közös költségnek jellemzően a karbantartás, felújítás összetevője maradt szabadon tuningolható kategóriában.
  Ezt kell korlátozni! Ami ellen a vállalkozók, haszonvadászok persze tiltakozhatnak.

  Jó példa a hozzászólásokban mellékelve.
  pl.A nagybőgős csávó beteges közös képviselet mosdatása.
  A háttér, hogy a társasházak mindegyike jellemzően kaputelefonos. Az adott képviselet pedig több társasházat kezelget. DM fórumban is jellemzően erről a bizonyos képviseletről esik szó. Többségiben bírálattal, kivétel persze a csávó.

  Nagy házkezelőnél
  hemzsegnek a munkát kereső vállalkozók. Így a közös képviselő ura a helyzetnek. A hálás vállalkozó behódol. Partnercéggé válhat. pl. kaputelefonos

  Ezért a panelosok leendő érdekképviseletének, minden tulajdonosnak fő feladata, anyagi érdeke lenne
  a vállalkozói számlák alapos, tételes elemzése.
  A korrupció mentes rendszer kialakítása, korrupció tettenérése, társasházi megtakarítások, karbantartás pénzének erős védelme.

  Ami nagyon nem működik most:
  Alacsony ár, jó minőség, technológiai fegyelem betartása, garancia és szavatosság kemény érvényesítése, valós tartalmú nem túlkalkulált számlák befogadása, trükkös megtakarítási pénzleszívások leállítása.

  Furfangos nincsumbulda házkezelő pl. a vízvezeték szerelő Kapcsolatok Bt.- nek adta ki a lépcsőház festést. Naiv fehér ember azt gondolná, ha festeni kell keressük meg a festőt.

  Eredménye dokumentálhatóan
  a majdnem háromszoros ár, technológiai fegyelem megsértése, garanciális javítások elpanamázása.
  Közös társasházi pénz megcsapolása ezzel. Vélelmezhetően a munka és a számlák körbejáratása történt a társasház kárára.”
 • 52. xilinx 2013. szeptember 16. 10:16
  „Nem értem. Komolyan...
  " Adja el egy ügyvéd a lakást, és vételáron osztozzon az összes hitelező, úgy, hogy mindenki arányosan enged a követeléséből."

  Ez szándékos károkozás, hűtlen kezelés. Ha már akkora a tartozás, hogy nem fedezi a követeléseket, és még akkor sem indul végrehajtás, még akkor is szolgáltatnak az adósnak, az bizony hűtlen kezelés.

  Minden tartozást AZONNAL jelzálogra terhelni. Ha a terhelések átlépik az AKTUÁLIS FORGALMI ÉRTÉK mondjuk 60%-át, azonnal árverezni. Így mindenki a pénzénél lesz.
  Ha valaki 60%fölé terhelte hitellel már a lakását, akkor értelemszerűen nincs számára ilyen "késedelmes bújócska".”
 • 51. okz63 2013. szeptember 16. 06:31
  „50. SP 2013.09.15. 21:57
  "Voltak ilyen lebukott szélhámosok is. pl. orvosnak adta ki magát és nem is értett a gyógyításhoz."
  Szerintem te sem rendelkeztél sem burkoló, sem szobafestő-mázoló, sem lakatos-hegesztő, sem vagyonvédelmi rendszerszerelői vizsgával (ami ugyebár vagyonvédelmi kamarai tagságot és rendőrségi tevékenységi engedélyt is magával von) - tudod, biztonsági megfigyelő kamera lépcsőházban történő felszereléséhez erre is szükség van a lakók minimum 75 %-os többségi engedélyén kívül, de neked egyik se volt - rendelkező személy, mégis közös képviselő voltál. Vajon hogy lehet ez? ;-)

  "Elfogadhatatlan, hogy a haverod a valótlan tartalmú túlkalkulált számlákat befogadja a közösség kárára."
  Komolyan örülj neki, hogy a beszámíthatatlanságod miatt nem foglalkozik veled a az általad többszörösen megnevezett, támadott célszemély. De ne feledd soha, ez egy múló állapot, egyszer csak besokall és utána magyarázkodhatsz, de hogy nem fogod egyszerű büntivel megúszni, az tuti. Utána mindhárom lakásodat árulhatod, hogy ki tudd fizetni a bírságot, ha egyáltalán még előbb el nem árverezik. ;-)

  "Fogyasztóvédelem nem foglalkozik a társasházak vitájával."
  Foglalkozik vele, csak érdemi döntést nem fog hozni, mert az mindig a bíróságra tartozik.
  Az érdekképviselet sem arra szolgál sehol semmilyen téren, hogy döntsön dolgokban.
  Maximum hasznos szakértői tanácsot tud adni, hogy mit tudsz tenni egyes esetekben.

  http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/szavatossag/javito_karbant/hirek_111012_2.html
  http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/szavatossag/javito_karbant/jav_karb.html”
 • 50. SP 2013. szeptember 15. 21:57
  „48.

  "A közös képviselő is egy átlagember, semmivel sem ért hozzá jobban. "

  Megdöbbentő.
  Voltak ilyen lebukott szélhámosok is. pl. orvosnak adta ki magát és nem is értett a gyógyításhoz.

  "Fogadd már el, hogy a hivatalos intézmények közbeszerzési pályázataiban van csak igazán umbulda.."

  Elfogadhatatlan, hogy a haverod a valótlan tartalmú túlkalkulált számlákat befogadja a közösség kárára.

  Fogyasztóvédelem nem foglalkozik a társasházak vitájával.”
 • 49. okz63 2013. szeptember 15. 21:01
  „47. SP 2013.09.15. 20:47
  "a beszerzett eszközök kihordási ideje, amortizációja kb. 10 év."
  Gratulálok, ha találsz olyan eszközt manapság, ami kibír 10 évet. ;-)”
 • 48. okz63 2013. szeptember 15. 21:00
  „46. SP 2013.09.15. 20:39
  "ha egy szakértő képviselő ráveszi a közösséget olyanra,
  amivel kára keletkezik a tulajnak a panelosnak, az szélhámosság."
  A közös képviselő is egy átlagember, semmivel sem ért hozzá jobban. Ő is többnyire max. könyveléshez ért, máshoz nem, mert csakis a képviselői vizsgája van meg. Ő csak begyűjti az árajánlatokat a szakemberektől és a lakógyűlés elé tárja. Meg fogsz lepődni, nyertem már úgy lakók döntése alapján, hogy nem az ár volt a fontos, hiszen én drágább voltam, mint a másik, hanem az árajánlatban szereplő tételek, információk, mert ők elolvasták, nem úgy, mint ahogy te szoktad, te csakis a végösszeget nézed, ami nyilván nem a te órabéred alapján van megállapítva, és ez cseszi a csőrödet nagyon. De ki kell váltani a vállalkozóit és kipróbálni, nem pedig kívülről leugatni a vállalkozókat, akikről fogalmad sincs, mekkora terheket vállalnak a szabadságért cserébe. Pl. csak hogy elmeséljem, neki nincs fizetett szabadsága, sőt a táppénzt is az első 15 napra ugyebár a munkáltató fizeti, aki nevezetesen ő saját maga, így hát egy vállalkozó nagyon ritkán "jelent beteget", ami persze a NAV irányából egy pofátlan eljárás, mert egy rakás járulékot levon ezért tőle. Folytassam még?

  "pl. máshol 1 db. 5 szintes lépcsőház tisztasági falfestése 91 ezer Ft volt, míg a haverodnál 217 ezer ugyan ez a rész.
  Megmutattam neki a máshonnan elkért szabályos számla másolatát."
  Továbbra sem haverom, nem járok vele együtt se kocsmába, se szórakozni.
  Másrészt pedig megnézted azt is, hogy mi szerepelt a munkában, amiért számláztak? Lehet, hogy a 91 ezer töredékét sem tartalmazta annak, ami a 217 ezerben benne van. Fogadd már el, hogy a hivatalos intézmények közbeszerzési pályázataiban van csak igazán umbulda...és akkor arról ne is beszéljünk, amikor még a pályáztatás is elmarad, ahogy ez egyre gyakoribb kormánykörökben. ;-)

  "Szükség van érdekképviseletre."
  Már most is van: Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Sajnálom, hogy nem tudsz olvasni, ideje lenne megtanulni! :-D”
 • 47. SP 2013. szeptember 15. 20:47
  „44.
  Az sem másodlagos, hogy a beszerzett eszközök kihordási ideje, amortizációja kb. 10 év.
  Ez eloszló költség adott időintervallumra.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyegyűlés: már nem ˝viharvert˝ az új agrárkamara

Gémes: "A kezdeti, 'viharvert' állapotok után kezd megfelelni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a termelők elvárásainak." Tovább olvasom