Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

˝K..va Fidesz˝ - durva üzenet a kormánynak

"K..va Fidesz" – olvasható a blokkon, amelyet egy szegedi Tesco Áruház automata pénztára adott ki. A vásárló szándékosan úgy adogatta az árukat, hogy azok kezdőbetűiből ez a két szó álljon össze. A blokk fotóját átvették a hírportálok.
Határon innen és túl
Jogi szakértőnk szerint egy pártnak is van becsülete. Ha rágalmazás vétsége miatt büntető feljelentést tesznek a fiatalember ellen, a bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy meghaladja-e a véleménynyilvánítás alkotmányos korlátait a „kurva" szó használata. Erre a dilemmára két megkérdezett ügyvéd sem mert határozott választ adni. Szerintük ez bírói mérlegeléstől függ: lehet olyan bírói tanács, amelyik megállapítaná a bűnösséget, és el tudnak olyan helyzetet is képzelni, hogy felmentő ítélet születik. Ha egy ilyen eljárásban kimondják a bűnösséget, a legsúlyosabb szankció pénzbüntetés lehet.

A 444.hu mellett a hvg.hu is megemlékezett a nevezetes blokkról. Mindkét hírportál úgy magyarázza, hogy a vevő, aki a nyugtájáról készült fotót a Facebookon megosztotta, nyilván az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó új jogszabály ellen tiltakozott. A blokkon ott áll az üzlet címe: 6724 Szeged, Rókusi körút 42–64.

– Igen, a rókusi Tescóban kihasználtam az önkiszolgáló kassza által nyújtott lehetőséget – válaszolta lapunk kérdésére a szegedi Pásztor Tamás. Nem hirtelen ötlet volt, két hete tervezte, nézegette a korábban kapott, félretett nyugtákat. Kiszámolta azt is, hogyan lehet minél kevesebb pénzből összehozni a föliratot úgy, hogy közben ne vegyen sok fölösleges dolgot. Így is volt olyan, amit csak a kezdőbetű kedvéért vásárolt meg. – Az E betű volt a legnehezebb. Egy ismerősöm javasolta végül az Eva szardíniakonzervet.
Tamás azt mondta, nem politizál, nagyon is személyes oka van arra, hogy így fejezze ki magát. A legfontosabb okról beszámolt, de azt kérte, ne írjuk le az újságban. Nem csak a vasárnapi vásárlás korlátozása ellen tiltakozott, hanem a kormánypárt korábbi, „dilettáns" – és itt még két másik kemény jelzőt használt – intézkedései miatt is.

Egyedi véleménynyilvánítás, 3077 forintért. Fotó: DM
Egyedi véleménynyilvánítás, 3077 forintért. Fotó: DM

– Ugyanezt tenném akkor is, ha más párt lenne hatalmon, jelen pillanatban egyikkel sem szimpatizálok – egészítette ki. Megosztása nyomán az derült ki, hogy ismerősei körében megoszlanak a vélemények arról, jó döntés volt-e a nyitva tartás korlátozása. Akadt, aki inkább arról faggatta, mi szüksége volt „mentes ásványvízre".

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Tamás 3077 forintba került egyedi véleménynyilvánítása először nem tűnt föl sokaknak. Március 8-án jelent meg oldalán először a blokk, de akkor még nem keretezte be a kezdőbetűket. Így csak 163-an vették a lapot. Hiába írta oda fölé segítségképpen, hogy akrosztikon. Ez görög szó, névrejtést jelent. Olyan költeményt neveznek így, amelyben a versszakok vagy a sorok kezdőbetűi összeolvasva egy nevet vagy valamilyen mondást adnak ki. Ógörög találmány, később a középkori dalosversenyeken is feltűnt, és François Villon költészetében. Nálunk például Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint írt akrosztikont. Ismert Kosztolányié is, aki barátját, Karinthy Frigyest köszöntötte, nem éppen szalonképes névrejtéssel.

„Mivel úgy néz ki, sokaknak nem jött át a múlt heti képem lényege, így bekereteztem..." – írta vasárnap Tamás a fotó fölé. Azóta csaknem ezren adták tovább, és fölfigyelt rá a média. Tamás nem kívánta elárulni, mi a foglalkozása, de arra mindenképp kíváncsiak voltunk, az akrosztikonra honnan emlékezett: – Hát, ez az egyetlen, ami tényleg megmaradt irodalomórákról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a partfal, barátkoznak a korláttal

Már 50 méter hosszan látni a szegedi belvárosi partfal korlátját. Állnak az új kandeláberek, megemelték a járdaszintet a Stefánián. Tovább olvasom