Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

La Mancha lovagja és vásári komédia

Szeged - Sikeres produkciókkal indult az évad a Szegedi Nemzeti Színházban, értékelt Gyüdi Sándor főigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol a novemberi kínálatot ajánlották.
November 5-én a Lions jótékonysági koncertjére várják a közönséget a nagyszínházba: az 55 éves Benkó Dixieland Band lép fel. 16-án mutatják be a nagyszínházban a La Mancha lovagja című musicalt Keresztes Attila rendezésében, aki örömmel dolgozik újra Szegeden. Mint fogalmazott: a sok pszichoanalitikus darab után most a szélmalomharcainkról szóló népszerű musicalt állítja színpadra remek szereposztással. Don Quijotéhez hasonlóan mindannyiunkban megvan a szándék a szépre, a moralitással élt életre – a legszélesebb közönség számára szóló produkcióval is arra törekednek, hogy elgondolkodtassanak. Dulcineát (Aldonzát) Szilágyi Annamária alakítja, aki szerint álmokra is szükségünk van a túléléshez. Gömöri Krisztián játssza Sancho Panzát, a hűséges szolgát. Rácz Tibor – aki Jakab Tamással felváltva formálja meg Don Quijotét – arra keresi a választ: hogyan lehet az igazságot hittel megfejteni.

November 23-án mutatják be a kisszínházban A mundérvásárhelyi búcsút – a vásári komédiát színpadra állító Csiszár Imre elmondta: kuriozitásra készülnek. Már a színdarab keletkezése is érdekes: Goethe 25 évesen kezdte írni, egy vásári forgatagban akarta felvillantani a felvilágosodás korának érdekes figuráit. A 2003-ban elhunyt neves német drámaíró, Peter Hacks a 20. században újraértelmezte a darabot, amelyben három színész játszik majd húsz szerepet – óriási truváj, valóságos artistamutatvány lesz. A vásári forgatag színpadán Eszter bibliai történetét szeretnék eljátszani, de ebben a „tömeg" minduntalan megakadályozza a szereplőket. A komédiában minden szereplő a bábszínjátszás egy-egy sajátos figuráját jeleníti meg mozgásvilágával, a legapróbb részletekig kidolgozott koreográfiával. Ezt a stilizált, elrajzolt figurákkal teli világot szeretnék minél közelebb hozni a mai nézőhöz – hangsúlyozta a rendező. Borovics Tamás szerint színészi korlátaikat feszegetik ezzel a produkcióval, ami iszonyatos koncentrációt kíván.

Pataki Ferenc úgy vélte: izgalmas kihívás három színésznek egy egész vásári forgatagot megmutatni. Danis Lídia pedig örül, hogy mozgásórákra is kell járniuk, és úgy ajánlotta a Bodolay Géza fordításában színre kerülő verses darabot: különlegesek és viccesek lesznek benne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diótörő - karácsonyi mese a gyerekeknek

Csajkovszkij Diótörőjét a Szegedi Kortárs Balett ma 14 órától a nagyszínházban mutatja be Juronics Tamás új koreográfiájával. Tovább olvasom