Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ladyvel nyargaltunk az autók között

Üllés - Balogh Ferenccel és Lady nevű welsh pónijával lovas kocsikáztunk Üllésen, a forgalmas halasi úton. Mára egyre kevesebben járnak közúton lovas kocsival, amit segédmotoros jogosítvánnyal hajthat az ember. A lovat az autósok udvariasan megelőzték, a kutyák izgatottan megugatták.
Úgy beszél vele, mint kocsis a lovával – mondjuk, ha valaki gorombán szól a másikhoz.

– Néha ostorral valóban fegyelmezni kell egy picit a lovat, de inkább biztató vagy nógató szavakat kell mondani neki. Csúnyán nem szabad beszélni vele – mondta a 73 éves Balogh Ferenc. A nyugdíjas üllési férfi kisgyerekkorában ült először lovas kocsin, 13 éve vette meg Lady nevű welsh póniját, amivel azóta naponta kocsikázik Üllésen, vagy elmegy a környező településekre a forgalmas halasi úton. Lady három mázsát nyom, de gond nélkül elhúz nyolc-tíz mázsát is: Balogh Ferenc lova erejét még traktorjánál is nagyobbra tartja, amely könnyen elkaparhat a földeken.

– Lovas kocsit legalább segédmotoros kerékpárra alkalmas jogosítvánnyal lehet hajtani, de rendőr még soha életemben nem állított meg vele ellenőrizni a papírjaimat. Előnye az autóval szemben, hogy nem fogyaszt benzint, az állat tartása éves szinten csak 100 ezer forintba kerül, és nem kell adót sem fizetni utána. Szeretek vele közlekedni a forgalomban, és köszönni róla az embereknek. Télen is szívesen járok vele, szeretem csodálni róla a tájat. Egyre sűrűbben használom, és eddig semmi bajom nem volt az autósokkal: a többségük előzékeny a lovas kocsival – mesélt tapasztalatairól.

Ladyvel nyargaltunk az autók között. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Üllésen a 60-as években történt téeszesítésig szinte mindenkinek volt lovas kocsija; ekkor gyűjtötték be a falu lovait, ezért mára már csak 7-8 ember jár lóval a nagyközségben. – A környező településeken, de főleg Csólyospáloson intenzívebb a lovas kocsis élet, a jövőben sem fog kiveszni ez az életforma – magyarázta a férfi. Lovas kocsiját 100 ezer forintért vásárolta, nemrég átalakította vadászkocsivá, hogy többen is elférjenek. Egy pónit nagyjából 200 ezer forintért lehet venni. Az ostor nyele szilvafából készült, amivel Ladyből akár 15 kilométeres sebességet is ki lehet hozni. – Igényli a ló, hogy meghajtsuk – mondta Balogh Ferenc, miközben felültünk a bakra, azaz egy régi Wartburg üléseire.

Lady nagy biztonsággal kocogott, majd nyargalt az autók között, a zebránál lassított, kanyarnál pedig gazdája a gyeplővel jelezte neki, hogy merre kell fordulnia. – Szép lassan kell hozzászoktatni a lovat a forgalomhoz. Kezdetben ismerősiem autóval jöttek a lovas kocsim után, nehogy valami baj történjen. Most már megszoktuk egymást, sem a kocsin ülő emberek, sem a körülötte lévő autók nem zavarják Ladyt – magyarázta Balogh Ferenc. Üllés utcáin és a főúton egy autó sem dudált ránk, viszont minden kutya megugatta a lovat. – Ebből is látszik, hogy a kutyák már falun is jobban hozzá vannak szokva az autó látványához, mint a lóhoz – mondta mosolyogva Balogh Ferenc. Kiderült az is, hogy egy lovas kocsinak is alapvető felszerelése az egészségügyi doboz: Balogh Ferenc két kis üveg pálinkát tart benne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 milliót kerestek Szepesiék a behajtással

Botka László polgármester a múlt héten beszélt egy fórumon arról az ügyvédről, aki közel 200 millió… Tovább olvasom