Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Lakásfelújítás: egy hónap és legalább egymillió forint

Aki azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapok alatt csinosíttatja ki lakását, nem árt, ha legalább egy hónappal előre időpontot egyeztet a mesterekkel. A szakemberek szerint az olcsóbb és rosszabb minőségű anyagok helyett a középkategóriásak közül válasszunk, míg az ingatlanközvetítő azt ajánlja: óvakodjunk a túlköltekezéstől.
– Ha az ember nem magának, hanem azért akarja jobb állapotba hozatni lakását, hogy azon az ingatlanpiacon magasabb áron tudjon túladni, érdemes a felújítással csínján bánni – mondta Sándor Zsuzsanna ingatlanközvetítő. Nyáron az emberek szívesebben újíttatják fel lakásukat, ezért megnéztük: lehet- e még mesterembert találni, illetve mennyibe kerül egy teljes renováció?

Előre kell tervezni

A mesterek arra figyelmeztetnek: legalább egy hónappal a tervezett renoválás előtt keressük meg őket, ugyanis a megrendelések nagy száma miatt a nyáron ennél hamarabb biztosan nem tudnak majd a rendelkezésünkre állni. A jó szakemberek határidőnaplójában már most nehéz szabad hetet találni. A komplett felújítás időtartama nagyjából egy hónap.

Egy 55 négyzetméteres, felújításra váró panellakást manapság az ingatlanközvetítő kft. cégtulajdonosa szerint 6,2,-6,5 millió forintért lehet értékesíteni. Mesteremberekkel való beszélgetés után kiderült: a lakás előszobájának, konyhájának, mellékhelyiségeinek járólapoztatása, a fürdőszoba és a konyha kicsempézése, a szobák parkettázása, a lakás teljes kifestése, új radiátorok, mosdó, kád és vécécsésze beszereltetése, valamint a villanyszerelési munkálatok anyag és munkadíjjal együtt nagyjából egymillió forintba kerülnek. – A 300-400 ezer forintos konyhabútor, és a legdrágább járólapok teljesen feleslegesek a lakásba. Árulunk egy „túlfelújított" panelt nyolcmillióért, de senki nem érdeklődik iránta – mondta Sándor Zsuzsanna. A realitás: ha egy 6,5 milliós lakásra egymillió forintot költünk, azt legjobb esetben is 7-7,3 millió forintért tudjuk eladni.

A lépcsőházat is megnézik

Az ingatlanközvetítő szerint hiába van szépen kicsinosítva egy-egy lakás, ha a lépcsőház elhanyagolt állapotú. Sándor Zsuzsanna azt mondja, egy-egy lakás megtekintése az új vevő által utóbbival kezdődik. Ha az elhanyagolt, lehetnek akármilyen szépek is a szobák, érdeklődőt sokkal nehezebb lesz találni rá.

Miből jön össze az egymillió? A burkolást és a csempézést átlagosan 1500 forint négyzetméterenkénti áron vállalják a szakemberek. Egy 55 négyzetméteres lakásban nagyjából 40 négyzetmétert kell kijárólapozni vagy csempézni, aminek munkadíja 60 ezer forint. További 20 ezret kérnek a vállalkozók, ha a régi burkolatot is nekik kell felszedniük, leverniük. A lakás teljes kifestését 200 ezer forint alatt nemigen úszhatjuk meg: ha jobb minőségű alapanyagokkal dolgoztatunk, a végösszeg ennél is magasabb lehet. Laminált padlólapból példánkban szereplő lakásunkba nagyjából 30 négyzetmétert kell vásárolnunk. A mesterember 36 ezerért illeszti össze darabjait. Egy nem a legjobb minőségű fából készülő új konyhabútor 35-70 ezer, beépített előszobaszekrény 60 ezer forintba kerül. Az asztalosok munkájukért az alapanyagár 60-100 százalékát kérik el, az egyik szegedi mester, Király Ferenc azonban olyan kollégákról is hallott, akik akár 300 százalékot is felszámolnak. A vízvezeték- és villanyszerelő átlagos munkadíja egy-egy felújításnál 20-20 ezer forint. Az ár az extrémebb igények függvényében itt is növekedhet.

Ha csak a munkadíjakat (a legolcsóbb új konyha- és előszobabútorral együtt) összeadjuk, 550 ezer forintot kapunk. Ehhez az árhoz jönnek hozzá az alapanyagárak – a végösszegnek csak pénztárcánk szabhat határt.


Anyagárak és kiegészítők

A fali és mennyezeti lámpák darabja 600 forintnál kezdődik, egy-egy kapcsolóért, dugaljzatért 500-500 forintot kell fizetni. A csempe négyzetméterenkénti ára fürdőbe 1399-1999, konyhába 2000 forintba kerül. A nem fagyálló járólap ugyanekkora kiszereléséért 899-2399 forintot kérnek el. A laminált parketta négyzetmétere anyagtól függően 999-2199 forint. Új mosdót négy-, vécécsészét öt-, mosogatót csöpögtetővel kilencezer forinttól kínálnak. A 16 literes jobb minőségű fehér diszperziós falfesték négyezer, ehhez fél liter színezőfesték 699 forintba kerül. Az egyéb kiegészítőkre (például fugázó, parketta alá való szivacs, szegő, új kilincsek) újabb ezreket kell költeni. A lapradiátor darabja – nagyságtól függően – 8500 és 30 ezer forint között mozog. A mesterek tanácsolják: ne a legolcsóbbak közül válasszunk, hiszen a rosszabb minőség a vevőknek és nekik is egyaránt bosszúságot okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fritz Mihály és Kalmár Márton negyvenhat éve barátok

Szeged szobrászatának két jellegzetes figurája Fritz Mihály és Kalmár Márton, akiknek életútja immár… Tovább olvasom