Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Lakásmaffia: első fokon 24 év börtön

Szeged - Nem jogerősen összesen 24 év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság a lakásmaffia ügy fő vádlottjait. Két vádlottat a tárgyalás után előzetes letartóztatásba helyezték. Többen sírva fakadtak az ítélet hallatán.
24 év börtönt és 20 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Szegedi Városi Bíróság ma délelőtt K. Károlynéra, K. Károlyra és K-né F. Andreára: ők 3-an voltak a fő vádlottjai annak a szegedi „lakásmaffia ügyként" elhíresült pernek, akiket még 2003 októberében fogtak el a rendőrök egy Móravárosban lévő bérházban a Katona József utcában. Ugyan a vádlottak többségével szemben 2010-ben ítéletek születtek – ezekben a bíróság részben a vádirattal egyezően ítélt, de volt, akiket részben, illetve teljes egészében felmentett – az elsőfokú ítéleteket a Csongrád Megyei Bíróság 2010 végén hatályon kívül helyezte és valamennyi vádlott esetében új eljárásra adott ki utasítást: a 16. tárgyalási napon ezeket ismertette Kiss Dániel bíró.

Lapunk korábban többször foglalkozott az esettel: K. Károly, korábbi és akkori élettársa 1997-2002 között arra szakosodott, hogy Szeged kocsmáiban, idős, magányos emberek bizalmába férkőztek, majd leitatták áldozataikat és végül adásvételi szerződést írattak alá velük. A gyakran rendkívül rossz szellemi és fizikai állapotban lévő idős emberek ingatlanjai és ingóságai így a lakásmaffiózók tulajdonába kerültek, akik rövid időn belül túladtak azokon. A bűnözők áldozataikat a móravárosi házban szállásolták el, ahol rendszeresen verték és itatták őket, a nyugdíjukat elszedték tőlük. A vádlottak ügyvédi segítséget is igénybe vettek, ami általában az okiratok megszerkesztésében és a földhivatalnál szükséges eljárásból állt. Eredetileg 3 ügyvéd szerepelt a vádlottak között, közülük egy az eljárás során elhunyt.

A tárgyaláson K. Károlyné I. rendű vádlottat társtettességben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt visszaesőként 9 év börtönnel és 7 millió forint pénzbüntetéssel sújtották. A II. rendű K. Károly büntetése 6 év börtön és 6 millió forint pénzbüntetés, a III. rendű K-né F. Andreáé 9 év börtön és 7 millió forint pénzbüntetés volt. A VIII. rendű vádlottat, K. Rudolf egykori ügyvédet 5 év börtönbüntetéssel sújtották és ugyanennyi időre hivatalától is eltiltották. A XVII. rendű B. Marcell Dániel ügyvéd büntetését 1 év börtönben határozták meg 3 évre felfüggesztve. A legkisebb büntetést a XVI. és a XIX. rendű vádlottra szabták ki: előbbinek 50 nap közérdekű munkát kell végeznie, utóbbit felmentette a bíróság. Az ügyész az ítéletek többségét tudomásul vette, az enyhébb büntetéseknél 3 nap gondolkodási időt kért. A vádlottak és ügyvédeik elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése miatt nyújtottak be fellebbezést – az ítélet így egyik esetben sem jogerős.

A tárgyalás végén Kiss Dániel bíró kijelentette: az I-III. rendű vádlottak esetében a kiszabott büntetés súlyossága miatt előzetes letartóztatást rendel el. A tárgyaló oldalajtaja ebben a pillanatban kinyílt és fél tucat rendőr nyomult be a terembe, akik azonnal megbilincselték a fő vádlottakat. A teremben tartózkodott az első rendű vádlott – a bűncselekményben szintén gyanúsított – lánya, aki hangos sírásba tört ki az előzetes elrendelése hallatán. Könnyekben tört ki a III. rendű vádlott is: „Bíró úr, ne, anyám szívinfarktust fog kapni" – kérlelte Kiss Dánielt. „Sajnálom, nem tehetek mást – hangzott a felelet. Az előzetes letartóztatásba kerülteket gyorsan elvezették, de K. Károlyné lányának zokogásától még hosszú időn át hangos volt a bíróság folyosója.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. csiperke73 2013. január 04. 01:53
  „megérdemelték”
 • 24. horvathi 2012. január 24. 09:52
  „A bírósági ítéletről tudósító felvételeket elnézve a cigánybűnözés tipikus példájával állunk szemben....”
 • 23. vuk 2012. január 24. 09:16
  „Talan nem most kellene zokogni hanem amikor embereket kiforgattak a vagyonukbol, amiert egy eleten at dolgoztak.”
 • 22. tcs 2012. január 24. 00:27
  „Egyet ertek a 13-s hozaszolassal, keves, es a 21-el is mindenki tudta mirol van szo....”
 • 21. klj-54 2012. január 23. 21:10
  „Az első három ítélet korrektnek tűnik, és a többiek?
  Ők pontosan annyira tudták mit tesznek mint a fővezérek!
  Nélkülük az egész buli összeomlott volna.”
 • 20. zsóka 2012. január 23. 20:02
  „zotya100,
  akiről Te beszélsz, az nem N. Piroska, hanem D.Piroska.
  N. Pioroska már régen ül-”
 • 19. lukrecia 2012. január 23. 17:54
  „"N. Piroska és M. Zoltán ellen negyvenkilencen tettek feljelentést, a rendőrség ebből kilencet nem talált megalapozottnak. " :))
  A penzuket valoszinuleg nem kaptak volna vissza, de hogy meg megalapozatlan is. ????
  Hiszen minden gyanu felett allo embereket jelentettek fel ugye? Na es 9-en. :))”
 • 18. lukrecia 2012. január 23. 17:40
  „"10. Berlusconi 2012.01.23. 14:20
  Végre egy korrekt ítélet!"
  Mifele korrekt iteletrol beszelsz forumtars. ??? A 3 ugyved bunszervezetben kovette el a sulyos csalast. A K . csaladot valoban jol eliteltek, de a birosag az ugyvedeket mar megint ejnye bejnyezte. Nem lehet am Szegedi ugyvedeket csak ugy ripsz ropsz elitelni. Osszeomlana a jeghegy ha nagyon mozgatjuk. Szerintem az ugyvedek nagyobb buntetest erdemeltek volna mint a K csalad. De a jogasz tarsadalom osszetart.”
 • 17. W666W 2012. január 23. 17:14
  „Azért ez röhej idézem :
  " A tárgyalás végén Kiss Dániel bíró ......A tárgyaláson K. Károlyné I. rendű vádlottat társtettességben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt visszaesőként 9 év börtönnel és 7 millió forint pénzbüntetéssel sújtották. A II. rendű K. Károly büntetése 6 év börtön és 6 millió forint pénzbüntetés, a III. rendű K-né F. Andreáé 9 év börtön és 7 millió forint pénzbüntetés volt. A VIII. rendű vádlottat, K. Rudolf egykori ügyvédet 5 év börtönbüntetéssel sújtották és ugyanennyi időre hivatalától is eltiltották. A XVII. rendű B. Marcell Dániel ügyvéd büntetését 1 év börtönben határozták meg 3 évre felfüggesztve."

  Tehát a büdös elitélteknek vannak jogai és nem lehet a teljes nevüket kiírni míg a bíró aki elitélte Öket annak persze ki lehet...

  Ez igazi demokrácia kérem....

  Amúgy csak úgy mellékesen a K azt jelenti hogy KOLOMPÁR?? esetleg KORSÓS ???? Jó lenne tudni hogy megent csiszta ösmagyarok a vádlottak ?? ha már visszaesöként itélték el K.Károlynét....

  Mégegyszer közröhej az egész..”
 • 16. Zotya100 2012. január 23. 17:06
  „N. Piroskát a mai napig látni Szegeden az utolsó divat szerint öltözve, frizura, műköröm, stb., és persze utána úszó illatfelhővel. Volt régebben a mi cégünk "ügyfele" is, óriási dumája, "lehengerlő" egyénisége van, talán ezért tudott többeket becsapni.”
 • 15. tupac 2012. január 23. 16:33
  „Hol van a többi aki benne volt?????”
 • 14. KamuNeni 2012. január 23. 16:21
  „A rohadtak akkor nem sirtak mikor azt a par szerencsetlent kifosztottak. Lefogadom akkor jokat rohogtek.

  Szerintem egyebkent keves volt a borton buntetes.”
 • 13. info 2012. január 23. 15:40
  „KEVÉS-KEVÉS-KEVÉS!!!!! EZ NEM IS BÜNTETÉS SZÁMUKRA!!!-9 évig! MIND AZ ÖSSZES KAMATOT RÁJUK TENNI! MINDENÜKET ELVENNI!AMI A NEVÜKRE KERÜLT, MINDENT VISSZAVENNI !!!
  11. maci52 2012.01.23. 14:36-TALÁN KOV.... VAGY KOL....”
 • 12. zoltanszabo 2012. január 23. 15:33
  „Lehet, hogy azért tartott ilyen sokáig, mert a bíró aki tárgyalta, most másik ügy miatt van előzetesben. Korrupció miatt ---még Magyon SOHASE volt bíró ellen nyomozás, csak most.
  Azok is csak emberek. A lónak is 4 lába van , még is megbotlik .”
 • 11. maci52 2012. január 23. 14:36
  „Ez a "K." mit jelent? Ká mint lópatkoló?
  Van Szegeden egy ilyen nagy família akiknek rohadt jól megy ,új Merdzsók,lánykák stb...”
 • 10. Berlusconi 2012. január 23. 14:20
  „Végre egy korrekt ítélet!”
 • 9. hawaiiklub 2012. január 23. 14:03
  „7. macusnéni 2012.01.23. 13:39

  Ez minden, amit a Délmagyaron találtam róluk, semmis mást nem találok róluk:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/osszedolt_a_dom_kft/142414/

  Összedőlt a Dóm Kft.

  Negyvenkilenc feljelentés, hatvannégy károsult, nyolcvan bűncselekmény, 375 milliós kár, két gyanúsított, tíz hónapig tartó nyomozás. Ez a Dóm Kft.-ügy rövid mérlege.

  A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya befejezte a nyomozást az utóbbi évek egyik legnagyobb ingatlancsalásos ügyében. Az iratokat tegnap vádemelési javaslattal megküldték a megyei főügyészségnek

  Mint azt korábban megírtuk, a Dóm Szeged Ingatlanközvetítő Kft. és a Daru-Füzes Építőipari Kft. tulajdonosai, dr. N. Piroska és M. Zoltán különböző trükkökkel pénzt csaltak ki ügyfeleiktől. Voltak, akiknek a hivatalos kamat sokszorosát kínálták, voltak, akikkel tervezés alatt álló társasházi lakás eladására kötöttek szerződést. A legrosszabbul azok jártak, akiknek papíron megvásárolták lakásukat vagy házukat, de nem fizették ki a vételárat, ráadásul az ingatlanra jelzáloghitelt vettek fel.

  Polgári ügy

  A károsultak harmada a büntetőeljárás befejezése előtt a bírósághoz fordult. Egyikük, S. Csaba azt mondta, polgári peres eljárásban szeretnék visszaszerezni a pénzüket. Az első tárgyaláson az alperes N. Piroska azonban nem jelent meg, ezért a bíróság ötvenezer forint pénzbüntetést szabott ki rá.

  N. Piroska és M. Zoltán ellen negyvenkilencen tettek feljelentést, a rendőrség ebből kilencet nem talált megalapozottnak. A két gyanúsított nyolcvan bűncselekményt követett el, hat illegális szoftverhasználattal függ össze. A sértettek száma hatvannégy.

  A nyomozás adatai szerint M. Piroska és M. Zoltán 375 millió forinttal csapta be ügyfeleit, ebből 59 millió forint megtérülésére van remény, a többi pénznek nyoma veszett.

  A Dóm Szeged Ingatlanközvetítő Kft. és a Daru-Füzes Építőipari Kft. tulajdonosai beismerő vallomást tettek, a bíróság szabadlábra helyezte őket, de Szegedet nem hagyhatják el. A két cég ellen időközben elrendelték a felszámolást.”
 • 8. dagadó 2012. január 23. 14:01
  „Hála Istennek. Meg érdemlik..”
 • 7. macusnéni 2012. január 23. 13:39
  „4.hawaiiklub.Én is kíváncsi lennék nagyon rájuk,hogy velük ugyan mi is lett.?Velünk is üzletet akartak csinálni,de nem azt mondták,hogy jöjjön KY.néni hozom a kulcsokat és válasszon cserébe melyik lakást választja.Ja és a Topolya sort ajánlotta.Mondtam nem akarom naponta hallgatni az állomás hangszóróját,hogy melyik vágányról indul a pesti gyors.Végül le tett róla,hogy velem üzletet kössön,mert ahhoz már túl öreg vagyok,hogy ne tudjam valami bűzlik körülöttük.De 9 évig ugyan mi a frászt csinált ez a bíróság,hogy nem tudott határozatot hozni?Vagy annyi az ilyen ügyük,hogy nem érnek a végére? Mindenki megtanulhatta már az utóbbi 20 évben,hogy réti négert üzlet ügyben messzire kerüljön el.Jó ezeket tudom a kocsmákban pícézik ki.Azokra szállnak rá,mert az alkohol az butít és nyomorba dönt.Több évet is oszthattak volna nekik,elrettentő példának.Remélem az ügyvédurak tovább praktizálnak,s gyűjtik az újabb kuncsaftokat!”
 • 6. bánki 2012. január 23. 13:22
  „1. zoltanszabo 2012.01.23. 10:32

  Kedves Szabó Zoltán ! Szerinted miért kell hagyni a bírókat 70 éves korukig ,,szarakodni"?

  EU-s balhé lett az ügyből!

  A jó munkához idő kell!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincéves a zsombói népfőiskola

Harminc éve működik a zsombói népfőiskola, amely még ennyi idő után is szinte minden előadásán telt házas. Tovább olvasom