Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Lakástűz a Csongrádi sugárúton

Teljesen kiégett az a Csongrádi sugárúti panellakás, aminek kisszobájában egy pukkanás után csaptak fel a lángok. A tűzoltók néhány perc alatt a helyszínen voltak, és megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt.
Teljesen kiégett az a Csongrádi sugárúti panellakás, aminek kisszobájában egy pukkanás után csaptak fel a lángok. A tűzoltók néhány perc alatt a helyszínen voltak, és megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt, a lakók közül sokan a panelek elavult elektromos rendszerét hibáztatják a történtek miatt.

– Pukkanást hallottam a kisszobában. A falnál lévő emeletes ágy azonnal lángra kapott. Semmi előzménye nem volt a tűznek, a hosszabbító vagy a fali konnektor okozhatta a bajt – mondta az a fiatal asszony, akinek Csongrádi sugárúti albérlete tegnap nem sokkal délelőtt 11 után, néhány perc alatt lett a tűz martaléka. A nő 11 hónapos kisfiával és 6 éves kislányával tartózkodott otthon, amikor előbb a háromszobás lakás sugárútra néző szobája, majd a mellette lévő helyiség is lángba borult.

– Hívtam a férjemet, aki azt mondta, azonnal kapcsoljam le a központi biztosítékot. A gyerekekkel kinyittattam az ajtót, hogy tudjunk merre menekülni, miközben megpróbáltam az addigra egyre magasabbra felcsapó lángokat eloltani. Nem jártam sikerrel – mondta a ház előtti furgonban, amibe a család és a szomszédok a megmaradt értékeket pakolták. A nő 17 éves fia már az oltás után érkezett haza az iskolából. Szomorúan nézett végig egykori szobáján, ahol mindent korom és elszenesedett tárgyak maradványa borított. – Ezt nem hiszem el! – csak ennyit tudott mondani.

Elavultak a vezetékek?

A tűzoltókhoz 11 óra 20 perckor érkezett az első bejelentés, néhány perccel később három autójukkal már a helyszínen is voltak. A tüzet percek alatt megfékezték. Tegnap délután még nem tudtak biztos választ adni arra, mitől is csaphattak fel a lángok. A második emeleten lakó Kurucz Ferenc véleménye szerint a 25-30 éve épült panelek elavult vezetékei már nem bírják a terhelést, hiszen mára a legtöbb háztömbben számítógépek, fagyasztók, mosógépek, légkondicionálók terhelik le a házak elektromos rendszerét.

Az asszony sikertelen tűzoltási akciója után hívta a tűzoltókat, közben körbekopogtatta a szomszédokat, akik addigra már szintén a füstben fuldokoltak. A többség lerohant az utcára, miközben a ház néhány ablaka a hőtől kirobbant. Kratochwill Ágnes azonban nem tartott a többiekkel: kutyájáért ment vissza, mert semmiképpen sem akarta a lakásban hagyni. – A teraszról telefonált, hogy már nem tud lemenni, akkora a füst. Kérdezte, mit csináljon? – mondta férje, Koncz Pál, aki éppen Szőregen volt felesége hívása közben. – Tárcsáztam a tűzoltókat, majd a mentőket, hiszen nem tudhattam, kapott-e valaki füstmérgezést. Előbbiek mondták, már úton vannak, de a mentősök vagy öt percen át faggattak. Kérdezték, látok-e a ház előtt füvön fekvő embereket, akik rosszul lettek – ingatta fejét a férfi, mert úgy gondolta, a hangjából tapasztalható ijedtség elég bizonyíték volt arra, hogy a mentősök tudják, nem szórakozik velük. Feleségét és kutyájukat végül a tűzoltók mentették ki.

A ház első két emelete a tűzoltás után siralmas látványt nyújtott: minden vízben úszott, a sorra hazaérkező lakók elhűlve léptek be az épületbe. A pórul járt család szomszédjai ajtajuk előtt próbálták különböző rongyokkal felszívni a vizet, mások a teljesen kiégett lakásban segítettek a családfőnek a romeltakarításban. Mások saját gyerekeik ruháit, pelenkáit és ételt vittek le a furgonban várakozó asszonynak és gyerekeinek.

– Nem sok minden maradhatott meg. Még nem mertem felmenni az oltás után. Nem tudom, hogy történhetett ez velünk – mondta az asszony, aki családjával egy ideig a nagyszülőknél húzza meg magát. Elmondta, mind a háznak, mind nekik volt biztosításuk, de szerinte nem kapnak majd annyit, amivel új életet tudnak kezdeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom