Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Lakat a művészeti iskolára

Ellehetetlenülnek, akár be is zárhatnak az alapfokú művészetoktatási intézmények, mert a költségvetési tervezet szerint 25–30 százalékkal csökkenne az állami normatívájuk. Szegeden 21 intézmény érintett.
Van igény az alapfokú művészeti oktatásra Fotó: Karnok Csaba
Bezárhatják kapujukat január elsejétől az alapfokú művészetoktatási intézmények, ha megvalósul a költségvetés jelenlegi tervezete. Eszerint ugyanis 25–30 százalékkal csökkenne az alapfokú művészeti oktatás normatívája 2006-tól. Az érintettek elfogadhatatlannak tartják a csökkentést és azt is, hogy január elsején, tehát a tanév közben lépne életbe a drasztikus elvonás. Szegeden hat önkormányzati és tizenkilenc nem önkormányzati fenntartású iskolát érint az intézkedés.
A lapunk által megkérdezett szegedi intézményekben röviden választoltak arra a kérdésünkre, hogy mi történik, ha megvalósul a tervezet: január elsején bezár az iskola.

Nógrádiné Nóvé Zsuzsa, a Múzsa-Hóra TáncSuli tanára szerint a szakmailag felkészült oktatók munkájára van igény, de normatíva nélkül nem tudnak működni. Szerinte nem a megvonás, hanem az intézményeket érintő átfogó ellenőrzés révén valósulhatna meg a minisztérium eredeti célja: hogy kiszűrjék a nem megfelelő szintű oktatást. Egyetért ezzel Dobcsányi László, a szegedi Múzsa Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is. Szerinte a közoktatási törvény alapján egyszerű megállapítani, hogy melyik intézmény iskola és melyik nem az. Amelyik nem iskola, az ne kapjon állami támogatást. Az igazgató, aki a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének alelnöke, javaslatát az Oktatási Minisztériumnak is elküldte.

A szövetség parlamenti frakciókat, országgyűlési képviselőket is megkeres, hogy meggyőzze őket arról, ellehetetlenülnek, ha a 2005-re meghatározott, körülbelül 21 milliárd forintos költségvetési támogatásából 6-7 milliárd forintot elvon az állam – mondta Ember Csaba. A szövetség elnöke hozzátette: a tárgyalás és nem a látványos, ám hatástalan demonstráció hívei. Legközelebb november 9-én tárgyalnak Magyar Bálint oktatási miniszterrel többek között arról, hogy bővíthető-e az az egymilliárd forintos miniszteri keret, amelyet az önkormányzati alapfokú művészetoktatási intézmények között lehet majd felosztani, pályázat útján. Ez az összeg ugyanis Ember Csaba szerint nagyon kevés, legfeljebb húsz iskolának lehet elég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom