Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Lakatos Jenő egy évig kormányozta a Rotaryt

Szeged - Július 1-jén leköszön posztjáról a Rotary International magyarországi kormányzója, Lakatos Jenő, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatója. A szegedi üzletember a második hazai kormányzó azóta, hogy Magyarország önálló körzetté vált a Rotaryn belül.
„Mindenben van mérték, de a jótékonyságban nincs" – ez volt Lakatos Jenő jelmondata, amikor 2008. július 1-jén átvette elődjétől a kormányzóságot a Rotary International magyarországi körzetének élén. A jótékonysági szervezetek mindig egy évre választanak kormányzót, és a helyi klubokat is egy esztendeig irányíthatja a vezetőjük.

Mivel az ismert szegedi személyiségnek, a Főszer Electric Zrt. vezérigazgatójának kormányzói megbízatása bő két hét múlva lejár, megkérdeztük: a terveket, amiket megfogalmazott, megvalósították-e a hazai klubok. A tények a következők: csatlakoztak a Jobb velünk a világ – fogyatékosok az egészségesekért című budapesti rendezvényhez, a bevételt árva gyerekeknek ajánlották fel. A Rotary nemzetközi mozgalmában, a gyermekbénulás elleni harcban is segítettek, s támogatták a rászoruló csángó magyarokat. Több mint 200 millió forint értékű adományt gyűjtöttek a magyarországi Rotary klubok az elmúlt évben. Lakatos Jenő magazint is alapított, hogy a mozgalmat jobban megismerjék a civilek.

Július 1-jén búcsúzik a Rotary International magyarországi szervezetének éléről Lakatos Jenő. Fotó: Schmidt Andrea
Július 1-jén búcsúzik a Rotary International magyarországi szervezetének éléről Lakatos Jenő.
Fotó: Schmidt Andrea

A Rotaryn belül Magyarország 2007-ben vált önálló körzetté, addig Ausztriához tartoztak az itteni klubok (a Főszer vezérigazgatója korábban 5 éven keresztül előbb alkormányzó, majd első alkormányzó is volt). Az önállósulás feltételéül azt szabták, hogy a tagok száma elérje az 1000-et, a kluboké pedig a 40-et. Ma itthon 1130 Rotary-tagot számlálnak, és 46 klub működik – hárommal több, mint egy évvel ezelőtt.

Szent-Györgyi Albert Rotary Klub

A szegedi klub elnöke, Juhász János elmondta: 2008–2009-ben többek között közreműködtek a Tabán-iskola akadálymentesítésében, 3 millió forint értékben. A belgyógyászati klinika hematológiai osztálya 1,2 forint értékű speciális monitorhoz jutott a Rotary révén, és két klinikai felújítást is támogattak mintegy 3 millió forinttal. A szegedi csoport részt vett a határon átnyúló programokban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszavirágok szerelemtánca

Szeged - Keserédes érzés a tiszavirágzást szemlélni. Nézni, ahogyan a lárvából az utolsó vedlés… Tovább olvasom