Délmagyar logó

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 18°C

Lakattal védekeznek a kukaborogatók ellen

Szeged - Szemétfosztogatók borzolták a kertvárosi lakók idegeit a szegedi Móravároson. Többen lelakatolták a kitett kukákat, mások inkább később vitetnék el. A körzeti megbízottak intézkedtek.
Csatatérré változtak Móraváros kertes övezetének utcái az elmúlt hetekben. – Nem csak a mi utcánkban fordult elő, hogy reggelre az összes ürítésre váró kukát áttúrták, kiborították, a szemetet otthagyták a földön. Már akkora méreteket öltött a probléma, hogy az egyik kukásautó sofőrje kihívta a cég rendészeit, ők lefényképezték a lehetetlen állapotot, de ennél többet nem tehettek – panaszolta a Csáktornyai utcában lakó Pető Zoltán. Hozzáteszi, nem lenne amúgy kifogása a guberálók ellen.

Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson.  Fotó: Schmidt Andrea
Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson. Fotó: Schmidt Andrea

Akkor lett nagyon elege, amikor éjjelente szétszórták a szemetet. Kérte a szolgáltatót, hogy a gyűjtőautó később jöjjön feléjük, hogy munkába indulás előtt tehessék ki a kukákat a ház elé. Arra is kíváncsi volt, hogy kit értesíthet, ha szeméttúrókat lát. Ha sétálni indul a kutyáival, és látja a kerékpárral közlekedő kapucnis pulóveres szemetelőket, felszólítja őket, hogy hagyják abba a szemétszórást, de ezen kívül nem tehet semmit.
A szintén móravárosi Alkony utcából egy társasház közös képviselője jelezte, hogy a guberálók hónapok óta rájárnak a kukájukra, és rendre kihasogatják a nejlonzsákokat, szétterítik a szemetüket, nem győznek utánuk takarítani. Ők lakatot szereltek a tárolóedényükre.

Megfogták a károkozókat

– Több lakosság bejelentést kaptam a szemétteleppé változtatott kertvárosról. Jó hírem van, a napokban a móravárosi körzeti megbízottak rajtakaptak egy guberáló brigádot – tudtuk meg a körzet önkormányzati képviselőjétől. Nógrádi Tibor elmondta: a közelben lakó háromfős csapat egy másik háromfős társaságot is lebuktatott. Úgy tudja, a szabálysértők fejenként 50 ezer forintos bírságra számíthatnak. Reméli, rend lesz a városrészben, de egy biztos: a kmb-sek a szemétszállítás előtti estéken fokozottan figyelni fogják a köztereket.

Ez nem csak Móravárosra jellemző. Olvasónk a belvárosi Semmelweis utcában látta, hogy a gyűjtőkonténer környékét ott is szemétteleppé változtatták a turkálók.

Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője szerint semmit nem old meg, ha a kukásautók később gyűjtik be a szemetet, mert ettől a délutános műszak húzódna az éjszakába. Az IKV-s házak kezelői ráadásul hajnali 3-kor hordják ki a kukákat, hogy az összes edénnyel végezzenek, mire a gyűjtőautó odaér. A környezetgazdálkodási cég azt tapasztalja, hogy a közterületen elhelyezett 4 köbméteres edényeket is fosztogatják. Mivel a cég nem hatóság, nem alkalmazhat szankciót, a megoldás az marad, hogy aki teheti, ne este tegye ki a tárolóedényét. A szemetelőket a közterület-felügyelőséghez, a városőrséghez, a polgárőrséghez vagy a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályához lehet bejelenteni.

Moderálásra küldöm 8. anuvuk 2013.02.12. 16:22

Elnézést, - de a legnagyobb ostobaság lakattal lezárni a kukát!
Míg nem lesznek "medve barát" konténerek és a kukás módszer működik, nem lesz változás, - nem lehet!!!
Ideje lenne az egész szemét ügyet, úgy Isten igazából komolyan venni és új alapokra helyezni - "kedves" szolgáltató!
A megoldás országos jelentőségű probléma!!!! A nagy angoloknál is kukás módszer működik, - ott is van rendetlenség!!

Moderálásra küldöm 7. aquarius 2013.02.12. 13:34

6. Smerdis 2013.02.12. 12:42 Én vhelyi vagyok, és minden délelőtt leviszem a szemetet. 7 napból legalább 6-on találkozok guberálókkal a konténereknél. Cigányt még nem láttam. Mondjuk nem is nagyon van szétdúrva a konténer, szóval engem nem zavarnak (általában félrehúzódnak, vagy volt amelyik már előre felemelte a konténer tetejét, hogy bedobhassam a zacskót...). Szóval, amelyik rendes, az tegye, de amelyik disznóólat csinál más lakása előtt, azt ne pénzbüntetéssel sújtsák, hanem pl. ároktakarítással vagy hasonló...

Moderálásra küldöm 6. Smerdis 2013.02.12. 12:42

2. dendri 2013.02.11. 17:47

én látom, hogy kik szórják ki a mi társasházunknál, és képzeld, egyik sem cigány.

Moderálásra küldöm 5. StencilAtya 2013.02.12. 01:09

jelentettem az összes gyűlöletkeltő, fasisztoid, rasszista hozzászólást. egy roma sem született hiába, éljen orbán viktor, CSAK A FIDESZ!!

Moderálásra küldöm 4. dendri 2013.02.11. 20:00

3. info
Mert a magánlaksértést és az önkényes házfoglalást annyira kerülik, mi?

Moderálásra küldöm 3. info 2013.02.11. 19:15

Amíg el nem viszik a szemetet, legyen addig magánlaksértés-ha büntetik leszoknak róla.-talán

Moderálásra küldöm 2. dendri 2013.02.11. 17:47

Ezeket támogatni kell, meg integrálni, mert jajj szegény hátrányos helyzetűek...
Na persze. Csak azt nem vesszük észre, hogy ezek -nem akarnak- integrálódni. Mennyiből tartana nem szét<moderálva>ni az utcát? Mennyiből tartana nem kiszórni a szemetet vagy visszapakolni? Ha ennyit nem képesek csinálni, ha szánt szándékkal a társadalom kárára tesznek, akkor mégis hogy várják el, hogy a társadalom befogadja őket?

Mert EZÉRT van kirekesztés. Nem rasszizmusból, nem szórakozásból, nem az empátia hiányából, hanem mert SENKI nem látja szívesen a köreiben azt, aki a háza elé <moderálva>ik. Ezt kellene megérteniük a kirekesztés ellen sipítozóknak meg a roma aktivistáknak. Aki nem akar a társadalom értékes része lenni, aki szándékoltan árt a társadalomnak, az bizony takarodjon. Először a saját hozzáállásukat változtassák meg, aztán nem lesz gond a társadalom befogadókészségével sem. De addig...

Moderálásra küldöm 1. x 2013.02.11. 14:54

A mi városunk: Szeged
Szemetelés Móravárosban
http://www.delmagyar.hu/forum/szemeteles_moravarosban/26/2004229/?action=kifejt
Létrehozva: 2013.01.24 - 2 hozzászólás | utolsó hozzászólás: 2013.02.11 14:49
Móraváros szemetes utcája
http://www.delmagyar.hu/forum/moravaros_szemetes_utcaja/26/3558/?action=kifejt
Létrehozva: 2007.02.02 - 14 hozzászólás | utolsó hozzászólás: 2007.02.02 23:54hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Magyarok elleni támadások Temerinben

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!