Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lakattal védekeznek a kukaborogatók ellen

Szeged - Szemétfosztogatók borzolták a kertvárosi lakók idegeit a szegedi Móravároson. Többen lelakatolták a kitett kukákat, mások inkább később vitetnék el. A körzeti megbízottak intézkedtek.
Csatatérré változtak Móraváros kertes övezetének utcái az elmúlt hetekben. – Nem csak a mi utcánkban fordult elő, hogy reggelre az összes ürítésre váró kukát áttúrták, kiborították, a szemetet otthagyták a földön. Már akkora méreteket öltött a probléma, hogy az egyik kukásautó sofőrje kihívta a cég rendészeit, ők lefényképezték a lehetetlen állapotot, de ennél többet nem tehettek – panaszolta a Csáktornyai utcában lakó Pető Zoltán. Hozzáteszi, nem lenne amúgy kifogása a guberálók ellen.

Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson. Fotó: Schmidt Andrea
Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson. Fotó: Schmidt Andrea

Akkor lett nagyon elege, amikor éjjelente szétszórták a szemetet. Kérte a szolgáltatót, hogy a gyűjtőautó később jöjjön feléjük, hogy munkába indulás előtt tehessék ki a kukákat a ház elé. Arra is kíváncsi volt, hogy kit értesíthet, ha szeméttúrókat lát. Ha sétálni indul a kutyáival, és látja a kerékpárral közlekedő kapucnis pulóveres szemetelőket, felszólítja őket, hogy hagyják abba a szemétszórást, de ezen kívül nem tehet semmit.
A szintén móravárosi Alkony utcából egy társasház közös képviselője jelezte, hogy a guberálók hónapok óta rájárnak a kukájukra, és rendre kihasogatják a nejlonzsákokat, szétterítik a szemetüket, nem győznek utánuk takarítani. Ők lakatot szereltek a tárolóedényükre.

Megfogták a károkozókat

– Több lakosság bejelentést kaptam a szemétteleppé változtatott kertvárosról. Jó hírem van, a napokban a móravárosi körzeti megbízottak rajtakaptak egy guberáló brigádot – tudtuk meg a körzet önkormányzati képviselőjétől. Nógrádi Tibor elmondta: a közelben lakó háromfős csapat egy másik háromfős társaságot is lebuktatott. Úgy tudja, a szabálysértők fejenként 50 ezer forintos bírságra számíthatnak. Reméli, rend lesz a városrészben, de egy biztos: a kmb-sek a szemétszállítás előtti estéken fokozottan figyelni fogják a köztereket.

Ez nem csak Móravárosra jellemző. Olvasónk a belvárosi Semmelweis utcában látta, hogy a gyűjtőkonténer környékét ott is szemétteleppé változtatták a turkálók.

Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője szerint semmit nem old meg, ha a kukásautók később gyűjtik be a szemetet, mert ettől a délutános műszak húzódna az éjszakába. Az IKV-s házak kezelői ráadásul hajnali 3-kor hordják ki a kukákat, hogy az összes edénnyel végezzenek, mire a gyűjtőautó odaér. A környezetgazdálkodási cég azt tapasztalja, hogy a közterületen elhelyezett 4 köbméteres edényeket is fosztogatják. Mivel a cég nem hatóság, nem alkalmazhat szankciót, a megoldás az marad, hogy aki teheti, ne este tegye ki a tárolóedényét. A szemetelőket a közterület-felügyelőséghez, a városőrséghez, a polgárőrséghez vagy a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályához lehet bejelenteni.

Olvasóink írták

 • 8. anuvuk 2013. február 12. 16:22
  „Elnézést, - de a legnagyobb ostobaság lakattal lezárni a kukát!
  Míg nem lesznek "medve barát" konténerek és a kukás módszer működik, nem lesz változás, - nem lehet!!!
  Ideje lenne az egész szemét ügyet, úgy Isten igazából komolyan venni és új alapokra helyezni - "kedves" szolgáltató!
  A megoldás országos jelentőségű probléma!!!! A nagy angoloknál is kukás módszer működik, - ott is van rendetlenség!!”
 • 7. aquarius 2013. február 12. 13:34
  „6. Smerdis 2013.02.12. 12:42 Én vhelyi vagyok, és minden délelőtt leviszem a szemetet. 7 napból legalább 6-on találkozok guberálókkal a konténereknél. Cigányt még nem láttam. Mondjuk nem is nagyon van szétdúrva a konténer, szóval engem nem zavarnak (általában félrehúzódnak, vagy volt amelyik már előre felemelte a konténer tetejét, hogy bedobhassam a zacskót...). Szóval, amelyik rendes, az tegye, de amelyik disznóólat csinál más lakása előtt, azt ne pénzbüntetéssel sújtsák, hanem pl. ároktakarítással vagy hasonló...”
 • 6. Smerdis 2013. február 12. 12:42
  „2. dendri 2013.02.11. 17:47

  én látom, hogy kik szórják ki a mi társasházunknál, és képzeld, egyik sem cigány.”
 • 5. StencilAtya 2013. február 12. 01:09
  „jelentettem az összes gyűlöletkeltő, fasisztoid, rasszista hozzászólást. egy roma sem született hiába, éljen orbán viktor, CSAK A FIDESZ!!”
 • 4. dendri 2013. február 11. 20:00
  „3. info
  Mert a magánlaksértést és az önkényes házfoglalást annyira kerülik, mi?”
 • 3. info 2013. február 11. 19:15
  „Amíg el nem viszik a szemetet, legyen addig magánlaksértés-ha büntetik leszoknak róla.-talán”
 • 2. dendri 2013. február 11. 17:47
  „Ezeket támogatni kell, meg integrálni, mert jajj szegény hátrányos helyzetűek...
  Na persze. Csak azt nem vesszük észre, hogy ezek -nem akarnak- integrálódni. Mennyiből tartana nem szét<moderálva>ni az utcát? Mennyiből tartana nem kiszórni a szemetet vagy visszapakolni? Ha ennyit nem képesek csinálni, ha szánt szándékkal a társadalom kárára tesznek, akkor mégis hogy várják el, hogy a társadalom befogadja őket?

  Mert EZÉRT van kirekesztés. Nem rasszizmusból, nem szórakozásból, nem az empátia hiányából, hanem mert SENKI nem látja szívesen a köreiben azt, aki a háza elé <moderálva>ik. Ezt kellene megérteniük a kirekesztés ellen sipítozóknak meg a roma aktivistáknak. Aki nem akar a társadalom értékes része lenni, aki szándékoltan árt a társadalomnak, az bizony takarodjon. Először a saját hozzáállásukat változtassák meg, aztán nem lesz gond a társadalom befogadókészségével sem. De addig...”
 • 1. x 2013. február 11. 14:54
  „A mi városunk: Szeged
  Szemetelés Móravárosban
  http://www.delmagyar.hu/forum/szemeteles_moravarosban/26/2004229/?action=kifejt
  Létrehozva: 2013.01.24 - 2 hozzászólás | utolsó hozzászólás: 2013.02.11 14:49
  Móraváros szemetes utcája
  http://www.delmagyar.hu/forum/moravaros_szemetes_utcaja/26/3558/?action=kifejt
  Létrehozva: 2007.02.02 - 14 hozzászólás | utolsó hozzászólás: 2007.02.02 23:54”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok elleni támadások Temerinben

Az elmúlt napokban újra felerősödtek a magyarellenes indulatok a vajdasági Temerinben. Tovább olvasom