Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Lakcímkártyával trükköztek az iskolai beiratáson

Szeged - Módosítják az újszegedi beiskolázási körzeteket, mert idén túl sokan voltak, akiket kötelezően fel kellett venni a Tisza-parti iskolába, egy első osztállyal többet is kell emiatt indítani. Igaz, pont egyosztálynyi gyerek volt, akinek gyanúsan friss keltezésű volt a lakcímkártyája.
A tervezettnél egy első osztállyal többet indítanak a Tisza-parti Általános Iskolában. A változtatásra kényszerűségből volt szükség. Az iskolákba ugyanis kötelező felvenni a körzetes gyerekeket, vagyis azokat, akiknek az intézmény jogszabályban rögzített vonzáskörzetében van a lakóhelyük, vagy ennek hiányában tartózkodási helyük. Csakhogy idén a Tisza-parti 93 beiratkozójából 78 körzetes volt.

– A közgyűlés ezért az előzetes tervekkel ellentétben a beiratkozást követően 3 első osztály indítását engedélyezte az iskolában – mondta el Kardos János, az oktatási iroda vezetője.

Az eset rávilágított egy problémára. Mivel már az előzetes jelentkezések során látszott a megnövekedett érdeklődés, átnézték a körzetesség igazolása érdekében bemutatott lakcímkártyákat. Ezekből pedig kiderült, hogy az adott időszakban jelentősen megemelkedett a körzetbe „költözők" száma. Huszonnyolc gyermek esetében nagyon friss volt a lakcímkártya keltezése, vagyis vélhetően éppen annak érdekében jelentették be a lakcímváltozást, hogy felvételt nyerjenek az iskolába.

A Tisza-parti iskolában a tervezett kettő mellett még egy első osztályt kellett indítani, a beiratkozási időszakban ugyanis sokan „költöztek
A Tisza-parti iskolában a tervezett kettő mellett még egy első osztályt kellett indítani, a beiratkozási időszakban ugyanis sokan „költöztek" a körzetbe. Fotó: Schmidt Andrea

– Az intézmény kapacitásának korlátai miatt nem tehetjük meg, hogy minden évben megemeljük az induló osztályok számát, ezért az a döntés született, hogy átrajzoljuk Újszegedet, és módosítjuk a körzetet – mondta el Kardos János. – Voltak olyan utcák, amelyek több iskolához is tartoztak – ezeket a párhuzamosságokat megszüntetjük. A Tisza-parti beiskolázási körzetét pedig szűkítjük.

Mivel nem vizsgálják, hogy kihez jelentkezik be a gyermek, a lakcímkártyás visszaélések továbbra sem lesznek kiszűrhetők. Ráadásul ez egy viszonylag egyszerű eljárás: csupán egy bejelentőlapot kell kitölteni a változásról, amelyet gyermek esetében a törvényes képviselő, valamint a lakás tulajdonosa ír alá. A dokumentum valóságtartamát nem vizsgálja senki – igaz: okirat-hamisítást követ el, aki valótlan adatokat közöl.

Egy új jogszabály, amelyet már kidolgoztak, lehetőséget adna arra, hogy a visszaélések kizárhatók legyenek, hatályba lépését azonban folyamatosan tologatják – nem áll rendelkezésre hozzá megfelelő informatikai háttér.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. halmai2 2012. június 10. 04:42
  „Namost ha átrajzolják a körzethatárokat, akkor azzal csak azt érik el, hogy jövőre mindenki kicsit közelebbi lakcímre fog bejelentkezni, mondjuk az iskola tőszomszédságába. Lesz azon a lakcímen 96 elsős, az pont 3 osztály. Vagy ha csak 94 lesz, akkor a maradék kettő, aki egy házzal arrébb lakik, de nem csak kaumuból, hanem igazolhatóan, az meg megy az "unfrekventált" isibe. Ostoba tüneti kezelés ez is...

  Nem hiszem el egyébként, hogy kizárólag attól válik rosszá egy iskola, hogy jár oda évfolyamonként 2-3 cigány gyerek. Külön osztályba kell tenni őket (köztudott, hogy együtt elszemtelenednek), és olyan tanárokat felvenni, akik tudják kezelni az adott helyzetet. Nem pedig évtizedek óta odagyepesedett pályaalkalmatlanokat alkalmazni, amikor a sok lelkes fiatal tanító között biztosan akadna egy-két tehetséges is.”
 • 35. deszkás 2012. június 09. 22:20
  „nemezis4

  NEMEZIS! Azért mentek éjjel szavazni mert elbambultak? Na ez a vicc. Nem ismerős a kör SMS?”
 • 34. info 2012. június 09. 22:09
  „A Kodály téri suli mielőtt Kossuth Zsuzsa lett-nyáron szülői összefogással szépítgették festegették a sulit. Szülők szabadságot vettek ki aki csak tudott mind ott volt segíteni ,majd egy toll vonással túladtak rajta zsivány módon. Az iskolai fórumon magyarázták a mechanizmust, hogy ott területileg nincs elég gyerek ! és kész!!!”
 • 33. TomTaylor 2012. június 09. 21:49
  „30. benzol 2012.06.09. 20:36

  Hát épp ez az! Okirathamisítás. Ha lebuksz azzal, hogy akárkinek hamisítod az aláírását és az illető tagadja a beleegyezését, akkor természetesen nem jelenkeztél Te be sehova, jogilag.
  Most ki az a hülye, aki ezt a nyakába veszi? 5 perc alatt buksz a bíróságon, és örülheszt, ha megúszod a rácsokat.

  Ugye, hogy nem olyan egyszerű.
  Egyébként, a lakcímkártyán szereplő címre jogod van bemenni. Szóval a Vikornak meg kötelessége a házába beengednie! Még kérhetek egy kávét is. Az más kérdés, hogy azonnal hívhatja a rendőrséget, bár neki ott van a lábtörlő alatt és a gardróbjában is a TEK.”
 • 32. BagatElla 2012. június 09. 21:46
  „Ez a beríratkozási hiszti azóta van, hogy felújították az iskolát. Amikor pár éve a gyerekemet oda írattam, mindenkit felvettek, a nem körzeteseket is, mégis alig telt ki a két osztály. Most egymást tapossák, a mostani elsősök 32-en vannak egy osztályban, kérdezem, jó ez így? A tanárnak is nehezebb, egy-egy gyerekre kevesebb idő jut. És a szülők...nevesíthetetlen kivagyiság, az igazgató és a tanítók zaklatása, mert nem a kiszemelt osztályba került a gyerek. Sőt, az átjelentkezett "körzetes", akit lefüleltek, és nem került be a gyereke, fellebbez!”
 • 31. benzol 2012. június 09. 20:48
  „A trükközésről meg annyit, hogy meg kell nézni a többi újszegedi iskolát és rá lehet jönni miért akartak annyian oda menni. eszem ágában sincs a többi iskolát lehúzni vagy lenézni, de a tiszaparti új tornacsarnokja, sakk és úszó osztályai elég jól hangzanak.

  A többi nagynevű iskolába meg úgy veszik fel a nem kerületeseket, hogy a szülő vagy az iskola alapítványát vagy mást támogat...
  Az jobb???”
 • 30. benzol 2012. június 09. 20:36
  „28.TomTaylor 2012.06.09. 19:25

  Kíváncsi lennék szerinted hogy van?
  Járj utána, pontosan így működik. És tényleg abszurd. Nyomtatvány okmányirodán, a címet beírod, a lakás tulajdonosától csak egy aláírás kell, semmi más.És mivel nem kell rá tanú és nem kell a tulajnak az okmányirodán ott lenni akár te is aláírhatod. (persze az okirathamisítás)

  Az egy másik dolog hogy miután bejelentkezel (pl. viktorhoz) az nem azt jelenti, hogy utána becsöngetsz mert be akarsz menni.”
 • 29. Mike3 2012. június 09. 19:42
  „ne kezdjünk már el cigányozni könyörgöm! amíg 1 is van közüllük, aki rendes ember, addig ezt le kellene venni a napirendről. pár órája találkoztam egy cigány barátommal. nincs sok barátom egyébként. elképesztően intelligens alak”
 • 28. TomTaylor 2012. június 09. 19:25
  „Azért az nem egészen úgy van, hogy oda jelentkezem be, ahova csak én akarok. Azért tessék már belegondolni, hogy ez azért abszurd!
  Mondjuk fogom magam, oszt´ belejentkezem Budapestre a Cinke u. 5.-be, csak úgy. Aztán fogom magam és becsöngetek a miniszterelnöknek, hogy: Helló Viktor! Én mától itt lakom. Engedj be!

  Szóval ez nem ilyen egyszerű!”
 • 27. klj...54 2012. június 09. 18:51
  „A lehető legbarbárabb, közösségellenes lépés volna a 4-5 roma puja bekényszerítése.
  Nem a roma gyerekeket húzná fel hanem az osztályt vernék szét.”
 • 26. bambinaXX 2012. június 09. 15:18
  „Első osztály előtt nem véletlenül volt a családlátogatás: kiderült, hol lakik pontosan a család és milyen körülmények között. Ha most is lenne ez gyakorlat, kevesebben trükközhetnének a lakcímkártyával..
  Másik megoldás: a Tiszapartiba IS, kötelezően fel kell venni 5-6 romagyereket osztályonként és mindjárt nem lesz annyira népszerű.. :(
  Nem értem a Kolozsvári téri bezárását.. ha ez Botkának köszönhető - hát én több romagyereket íratnék a lányai osztályába: tudja meg milyen..”
 • 25. benzol 2012. június 09. 14:40
  „17.Mike3 2012.06.09. 12:01

  Jó meglátás. Már régen felvetettem okmányirodás körökben ezt a problémát, de senki sem akarja megoldani úgy látom. Tényleg abszurd dolog hogy bárki bejelentkezhet pl. hozzám, a tudtom nélkül és ki sem tudom íratni.

  Legutóbb gépkocsi üzembentartóit akartam levenni a nevemről (én voltam a tulaj). Nem akarták levenni csak az üzembentartó engedélyével!!! (aki persze köddé vált)”
 • 24. klj...54 2012. június 09. 14:38
  „Kedves Elvtársak!
  Vegyük már észre, hogy 1989-ben a nép elkergette a komenista eszméket és a szóhasználatot is.
  Tessék olyan iskolákat csinálni tanári szinten, hogy érdemes legyen ott tanulni!
  Nem az ilyen cikkek írásával harcolni az ellen, hogy tanulni akarók kerülhessenek jobb iskolába.”
 • 23. valakilajos2 2012. június 09. 14:19
  „A cserepes sori gyereke hová is járnak??? Ja kérem nem csak a körzetükben lévő iskolákba. Akkor mi a gond?”
 • 22. jacuzzi 2012. június 09. 12:58
  „Botka gyerekei a Madách-ba járnak. Ők nem Baktóban laknak véletlenül? Akkor mi is van ezekkel a körzetekkel...?”
 • 21. sügér63 2012. június 09. 12:49
  „Ja hozzám is igy jelentkeztek be békés megyei romák plusz a támogatásokárt Mikor én igényeltem támogatást, nem akartak adni, mondván arra a lakcimre már rengeteget adtak Nekem kellett bizonyitanom, hogy az én lakásom, és még a költségeit és tanukat is nekem kellett vinnem,és még a szembesítéskor is hazudtak. HOGYAN LEHET EZ?”
 • 20. valakilajos2 2012. június 09. 12:33
  „Kár volt a Móra sulit bezárni!!!! Amíg csak odajártak a feketék nem volt gond a többiben. Éljen az EU! Meg Botka, aki azt bezáratta és a fekete gyerekeket szétosztotta másik iskolákba. Látszik is. mindenki menekül azokból. És a lakcím átjelentkezés??? Nos ha volna rokonom akihez bejelenthetném a gyerekemet akkor én is megtenném! Jobb suli, jobb nevelés, jobb tanárok, és nincs "feketesereg".”
 • 19. 6664 2012. június 09. 12:14
  „8. valakilajos2 2012.06.09. 08:22 Igen, max. egyetértek, ott a pont. Nem is írhattam volna másképp...”
 • 18. Mike3 2012. június 09. 12:02
  „jajj, most kiböktem, hogy még ismerős sem kell a szimpatikus címen :)”
 • 17. Mike3 2012. június 09. 12:01
  „14 xene: Nem okirat hamisítás az, amit az okmányirodában, bizonyos illetékért elintézhetsz. Évtizedek óta rossz gyakorlat, hogy bárki, bárhova bejelentkezhet a tulajdonos tudta nélkül. Sőt, ha a tulaj valahogy rájön (pl. a bevándorlási hivatal vagy a rendőrség munkatársai kopogtatnak és keresik Bejgír Gücüt) ki sem tudja jelentkeztetni a személyt saját magától.
  Nincs itt semmi törvénytelenség. A cikk irója keríthetett volna egy jogászt igazán.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesefigurák köszöntötték a könyvkirálylányt

A legtöbbet olvasó gyerekeket köszöntötte tegnap délután a Somogyi-könyvtár. Idén a könyvkirály Simon Zsófi lett, aki 111 kötetet olvasott ki. Tovább olvasom