Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Lakócentrumok alakulnak

Szeged - Két év alatt az ország szociális otthonainak 1500 fogyatékkal élő lakóját költöztetik új helyre. 7 milliárd forintból lakócentrumok, otthonok, lakások jönnek létre.
Hazánkban 101 nagy szociális otthonban ápolnak fogyatékkal élőket, majdnem 12 ezer férőhelyen. Közülük – 7 milliárd forintos uniós támogatással – 1500 gondozottat költöztetnek új helyre. A pályázathoz minimális, 5 százalékos önerő kell. Nincs szó a szakképzett személyzet és a külsős munkatársak szélnek eresztéséről – nyilatkozta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az átszervezéssel felszámolják a rossz körülmények között működő, izolált otthonokat.

A nagy, 100–200 fős intézményeket jóval kisebb otthonokká szervezik át.
A legnagyobbak, a lakócentrumok maximum 50 gondozottat láthatnak el, miközben a lakhatást és a napközbeni tartózkodást más-más helyiségben oldják meg. Ezek intenzív gondozást nyújtanak olyan fogyatékosoknak, akik speciális gondozást és felügyeletet igényelnek. 6–12 gondozott részére lakóotthonokat szerveznek, ahol közepes szükség van gondozásra, felügyeletre. Ez lehet ház vagy nagyobb lakás. 3–6 fogyatékkal élő számára lakásokat rendeznek be, ahol alacsony az igény a szakellátásra, és a gondozottak önálló életvitelre is képesek.

Foglalkozás a vásárhelyi Szivárvány szakosított otthonban. Fotó: Korom András
Foglalkozás a vásárhelyi Szivárvány szakosított otthonban.
Fotó: Korom András

Mikor és mennyi pénzre pályázhatnak az otthonokat fenntartó önkormányzatok? – kérdeztük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól múlt csütörtökön. Későbbre ígértek választ.

Több, a kormányzati elképzeléshez illeszkedő lakóotthon működik már Csongrád megyében. Egyházi kezelésben 38 főt lát el Szegeden a Kálvária Védőotthon. A megyei önkormányzat tart fenn Derekegyházon egy 34, Csongrádon és Ásotthalmon egy-egy 24 férőhelyes lakóotthont. Az intézmények kihasználtsága 100 százalékos.

Nagy otthonok

Megyénkben öt nagy bentlakásos intézetben ápolnak fogyatékkal élőket. A legnagyobbat a szegedi önkormányzat tartja fenn az Agyagos utcában; a Dr. Waltner Károly otthonban 150 gondozott él 85 szakember – orvosok, gondozók, mentálhigiénés munkatársak – felügyelete mellett. Nagyjából 120-120 ápoltat fogad a vásárhelyi Szivárvány szakosított otthon és a derekegyházi otthon. 100 férőhelyes a Csongrád melletti Kisréten az Aranysziget otthon. A szegedi vakok intézetében 82 fogyatékkal élő fér el. Mindenütt 100 százalékos a kihasználtság.

Olvasóink írták

  • 1. rókus1 2011. április 23. 17:08
    „Az időskorúak meg forduljanak" főnek"? Nekik is szükségük lenne hasonló otthonokra! Tisztességes ellátásra,szociális alapon vagy fizetősként egyaránt.Jó lenne ha a kormányzati elképzelések közt ilyen is szerepelne!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Capriccio a Metropolitanből

Richard Strauss "hattyúdalát", az 1942-ben komponált Capricciót még sohasem mutatták be Magyarországon. Tovább olvasom